Το παγωτό Byakuya της ιαπωνικής εταιρείας Cellato κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες και πλέον καταχωρίστηκε ως το ακριβότερο παγωτό στον κόσμο.
Eνα παγωτό-όνειρο κάθε γευσιγνώστη, καμωμένο από πανάκριβα και πολύτιμα υλικά. Ο ευφάνταστος Tadayoshi Yamada, executive chef του εστιατορίου RiVi στην Οσάκα, είναι γνωστός για τη fusion κουζίνα του και το πάθος του να δένει αρμονικά ευρωπαϊκά με ιαπωνικά συστατικά. Έτσι επιστρατεύτηκε προκειμένου να δημιουργήσει το ακριβότερο παγωτό στον κόσμο.
Για τη γευστική του δημιουργία χρησιμοποίησε πανάκριβες σπάνιες λευκές τρούφες της Άλμπα, που ανακαλύπτουν και φέρνουν στο φως του ήλιου εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα. Η λευκή τρούφα ονομάζεται και ‘λευκό διαμάντι’. Το έντονο άρωμα και η ασυνήθιστη γεύση της, την μετέτρεψε σε είδος πολυτέλειας. Η μέση τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 250 € -600 € ανά 100 γραμμάρια.
Το δεύτερο υλικό είναι μια υψηλής ποιότητας παλαιωμένη παρμεζάνα Parmigiano Reggiano. Ο λόγος που είναι τόσο ακριβό είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος (492 λίτρα ανά κεφάλι). Στις επαρχίες της Ιταλίας, Πάρμα και Ρέτζο-Εμίλια, όπου παράγεται υπάρχουνόπου υπάρχουν 329 πιστοποιημένα γαλακτοκομεία.
Το τρίτο υλικό είναι το sake lees (sake kasu) – οινολάσπες από την απόσταξη sake, το εμβληματικό ποτό της Ιαπωνίας. Oι οινολάσπες είναι ευέλικτο υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με διάφορες μαγειρικές και καλλυντικές χρήσεις. Έχει ελαφρώς ξινή, φρουτώδη και γλυκιά γεύση, παρόμοια με το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6-8%, γεύση σακέ και μια λουλουδάτη μυρωδιά μαγιάς. Το Sake lees όταν συνδυάζεται με το άρωμα της λευκής τρούφας προσφέρει μια ιδιαίτερα περίπλοκη γεύση.
Ο βρώσιμος χρυσός σε φλοίδες χρυσού στην κορυφή του παγωτού είναι το πολύτιμο φινίρισμα που ζητά αυτό το παγωτό. Ο χρυσός έχει πλούσιο και βαθύ χρώμα του μεταμορφώνει τα γλυκά και τα φαγητά σε έργα τέχνης! Όπως και στα κοσμήματα έτσι και στον βρώσιμο χρυσό τα καράτια έχουν σημασία! Πρέπει να είναι μεταξύ 23 και 24 καρατίων. Αν σκέφτεστε εάν έχει γεύση… όχι δεν έχει. Προσδίδει όμως στην εμφάνιση!
Υπάρχει μια συνιστώμενη τεχνική σερβιρίσματος για το Byakuya – πρέπει να ρίξετε το λάδι λευκής τρούφας και να ανακατέψετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά ώστε να μπορεί το κουτάλι να μπει μέσα. Εάν το κουτάλι δεν μπορεί να τρυπήσει το παγωτό, πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή να ζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων στα 500w για 10-20 δευτερόλεπτα. Αν και δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, η Cellato συνιστά να καταναλωθεί το Byakuya εντός 10 ημερών από την αγορά για να διατηρηθεί η γεύση και η υφή.
Η γεύση του ανεβαστική, με πολυπλοκότητα από νότες φρούτων και αρώματα. Το παγωτό αυτό θα ελαφρύνει λίγο την τσέπη σας, αλλά χαρίζει μοναδική εμπειρία. Κοστίσει 873.400 γεν Ιαπωνίας ή 6.696 δολάρια, δηλ. όσο ένα ταξίδι στο Βόρειο Ακρωτήριο ή μια πολύ ακριβή τσάντα. H επιλογή δική σας…
Μετά το ρεκόρ Γκίνες, η Cellato σχεδιάζει να δημιουργήσει μια σειρά από παγωτά με συστατικά υψηλής ποιότητας και δυσεύρετα. Το επόμενο project είναι παγωτό με σπάνιο χαβιάρι και πανάκριβη γαλλική σαμπάνια.
Πηγή: real taste & style Τεύχος Ιουλίου 2023