Μπορούν οι πατάτες να γίνουν πιο υγιεινές;

Όλοι αγαπάμε τις πατάτες και τις λιγουρευόμαστε σε κάθε πιθανή μαγειρική μορφή τους – βραστές, ψητές, τηγανητές, πουρέ. Ταυτόχρονα, όμως, ξέρουμε ότι συγκαταλέγονται στους συνήθεις ενόχους μιας αύξησης βάρους, ενώ η τακτική κατανάλωσή τους έχει βρεθεί ότι αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη.

Επιστήμονες από τον Οργανισμό Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας της Σιγκαπούρης, όμως, ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο επεξεργασίας τους που μάλλον τις κάνει πιο υγιεινές. Το «μάλλον» πάει στο γεγονός ότι είχαν θετικά αποτελέσματα σε προσομοιωμένη διαδικασία πέψης στο εργαστήριο, αλλά χρειάζεται αυτά να επιβεβαιωθούν με κλινική μελέτη.

Η διαδικασία που ακολούθησαν ήταν κόψιμο της πατάτας σε κύβους και βράσιμό τους σε διάλυμα καυτού νερού και ενός άλλου μαγειρικού υλικού (δεν έχει ανακοινωθεί ποιο) για 30 λεπτά. Στην ουσία, πρόκειται για μια διαδικασία που προμαγειρεύει τις πατάτες, προκειμένου έπειτα να ψηθούν, να χρησιμοποιηθούν σε άλλες παρασκευές (σούπες, stir-fries κ.ά.) ή να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση. Σε περιβάλλον εργαστηρίου, διαπίστωσαν πως αυτή η προσέγγιση αποτρέπει κάποια πεπτικά ένζυμα από το να φτάσουν στο άμυλο της πατάτας όσο γρήγορα συνηθίζουν, το οποίο οδηγεί σε μια πιο ελεγχόμενη απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα