Μπαρμπούνι: Άλλος… για τη θράκα μας

Ένα από τα νοστιμότερα ψάρια του Αιγαίου, με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και γλυκιά σάρκα, που γίνεται θαυμάσιο στο τηγάνι και όχι μόνο…

Το μπαρμπούνι είναι ένα ψάρι που αγαπά τα ζεστά νερά της Μεσογείου. Συχνάζει στους βράχους και του αρέσουν ιδιαιτέρως τα μικροσκοπικά καρκινοειδή, η κατανάλωση των οποίων ενισχύει τη γλυκιά του γεύση.

Το χρώμα του είναι ένα ιριδίζον μείγμα από πορτοκαλί, χρυσοκόκκινους και ροζ τόνους, ενώ ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η καφεκόκκινη ρίγα κατά μήκος του σώματός του που πλαισιώνεται από κίτρινες λωρίδες.

Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε δύο είδη της ευρύτερης οικογένειάς του, το γνωστό μας μπαρμπούνι ή, αλλιώς, mullus surmuletus, εξαιρετικής γεύσης, και τις κουτσομούρες (mullus barbatus) που μοιάζουν στα μπαρμπούνια και στο εξωτερικό δεν διαχωρίζονται ως είδος. Το χρώμα τους όταν βρίσκονται μέσα στη θάλασσα δεν είναι ζωηρό κόκκινο, κοκκινίζουν όταν πεθαίνουν. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως το ποικιλόχρωμο δέρμα της κουτσομούρας αλλάζει σχέδια τη νύχτα.

Όσο πιο αργά την ψαρέψουν, τόσο περισσότερες κηλίδες θα υπάρχουν στο σώμα της.

Τα χρώματα των μπαρμπουνιών αλλάζουν επίσης με την άνοδο της θερμοκρασίας. Δυστυχώς οι πληθυσμοί του μεσογειακού μπαρμπουνιού έχουν πλέον μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό εξαιτίας της εντατικής αλιείας.

Πρόκειται για ένα ψάρι που μεγαλώνει σχετικά γρήγορα φτάνοντας στην ενηλικίωση στα 2 χρόνια, με χαρακτηριστικό πλατύ στόμα και μουστάκια (αισθητήρια όργανα), με τα οποία εντοπίζει και μετακινεί την τροφή στο βυθό. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος έχει ιδιαιτέρως πλούσια γεύση, ενώ το συκώτι του θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά, γι’ αυτό και συχνά μαγειρεύεται με τα εντόσθια.

Καθαρισμένο, το μπαρμπούνι γίνεται πιο νόστιμο στα κάρβουνα, αλλά είναι επίσης θαυμάσιο τηγανητό ή ψητό στον φούρνο. Αν σκοπεύετε να το ψήσετε στα κάρβουνα, χαράξτε το σώμα του και από τις δυο πλευρές διαγωνίως φτάνοντας μέχρι το κόκαλο, έτσι θα ψηθεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Είναι ψάρι που του πάει πολύ το δεντρολίβανο, μην παραλείψετε λοιπόν να προσθέσετε ένα δυο κλαράκια στο ταψί. Του ταιριάζουν επίσης τα μυρώνια, το εστραγκόν και τα εσπεριδοειδή. Ψήστε τα μπαρμπούνια στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου και σερβίρετε με σάλτσα vierge (λαδολέμονο με ψιλοκομμένη ντομάτα και βασιλικό).

Είτε πρόκειται για δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας διάσημων σεφ, είτε για μαγείρεμα στο ταπεινό τηγάνι της νοικοκυράς, το μπαρμπούνι με την πλούσια και γλυκιά του γεύση θα μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους.

Πηγή: Food & Travel

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα