Search
Close this search box.
Arróz Negro με κριθαράκι και γαρίδες: Μεσογειακή συνταγή με θαλασσινή γεύση & θρεπτική αξία
Arróz Negro με κριθαράκι και γαρίδες συνταγή του Κώστα Γεωργατζά
Credit: 123RF

Ένα μεσογειακό twist σε μια κλασική ισπανική γεύση

Αν αγαπάτε τις θαλασσινές γεύσεις και τα ιδιαίτερα χρώματα στο πιάτο, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει! Το Arróz Negro, ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο που φημίζεται για το μελάνι σουπιάς και το βαθύ, σχεδόν μαύρο χρώμα του, εδώ παίρνει ελληνική διάσταση με πρωταγωνιστή το αγαπημένο μας κριθαράκι. Συνδυάζουμε γαρίδες, φρέσκα λαχανικά και έναν πλούσιο ζωμό κότας για να δημιουργήσουμε ένα γευστικό αποτέλεσμα γεμάτο αρώματα και θαλασσινή αύρα. Το τελείωμα με βούτυρο και παρμεζάνα δίνει στο πιάτο μία βελούδινη υφή, ενώ το σχοινόπρασο και το τσίλι προσθέτουν δροσιά και πικάντικη ένταση. Όταν μάλιστα η συνταγή φέρνει την υπογραφή του  Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά τότε είναι σίγουρο πως θα τραβήξει τα βλέμματα στο τραπέζι και θα μείνει αξέχαστο στη γεύση!

Αναλυτική διατροφική ανάλυση των υλικών & οφέλη

Το κριθαράκι αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, βοηθώντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και προσφέροντας παρατεταμένο κορεσμό. Παράλληλα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το μελάνι σουπιάς δίνει στο πιάτο το χαρακτηριστικό του χρώμα αλλά και θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και περιέχει αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία όπως σελήνιο και σίδηρο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Το κολοκύθι, πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες και βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε νερό.

Κολοκυθάκια
Credit: 123RF

Η κόκκινη πιπεριά περιέχει βιταμίνη C σε σημαντική ποσότητα, ακόμα και τριπλάσια απ’ ό,τι το πορτοκάλι ανά γραμμάριο, βοηθώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην απορρόφηση σιδήρου.

Ο αρακάς είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, βοηθώντας στη ρύθμιση των λιπιδίων και της γλυκόζης του αίματος, ενώ περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για το νευρικό σύστημα.

Μπιζέλια σε μπολ Αρακάς σε μπολ
Credit: 123RF

Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, με το σκόρδο ειδικά να λειτουργεί ως φυσικό αντιμικροβιακό και καρδιοπροστατευτικό.

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και στη μείωση φλεγμονών.

κατεψυγμένες γαρίδες
Credit: 123RF

Το βούτυρο και η παρμεζάνα προσφέρουν γεύση και ενέργεια στο πιάτο, με τη δεύτερη να αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, απαραίτητα για γερά οστά και μυϊκή αποκατάσταση.

Το σχοινόπρασο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, με αντιοξειδωτική δράση που ενισχύει το δέρμα, τα μάτια και την κυκλοφορία του αίματος.

Το τσίλι δίνει πικάντικη ένταση και περιέχει καψαϊκίνη, ουσία με θερμογενετική και αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

πιπεριές τσίλι και νιφάδες
Credit: 123RF

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, με μονοακόρεστα λιπαρά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Arróz Negro με Κριθαράκι και Γαρίδες

Κριθαράκι μαγειρεμένο με μελάνι σουπιάς και πλούσιο ζωμό κότας, αρωματισμένο με φρέσκο σχοινόπρασο και πικάντικο τσίλι. Συνοδεύεται από σωταρισμένες γαρίδες, φρέσκο αρακά, κολοκύθι και κόκκινη πιπεριά. Ολοκληρώνεται με βούτυρο και παρμεζάνα για βελούδινη υφή και πλούσια γεύση.

Με την υπογραφή του Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • 2 κ.σ. μελάνι σουπιάς
  • 1 κολοκύθι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 40 γρ. αρακά
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 12 γαρίδες Νο2
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 L ζωμό κότας
  • 1/3 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 τσίλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Arróz Negro με κριθαράκι και γαρίδες συνταγή του Κώστα Γεωργατζά
Credit: 123RF

Τρόπος Παρασκευής

Προετοιμάζουμε το κριθαράκι: Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και το σουρώνουμε. Το περνάμε αμέσως με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.

Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κολοκύθι και τον αρακά και μαγειρεύουμε για ακόμη 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αφαιρούμε και τις κρατάμε στην άκρη.

Μαγειρεύουμε: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κριθαράκι, το μελάνι σουπιάς και τον μισό ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. Σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να γλασάρει το φαγητό μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τσίλι, το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι.

Σερβίρουμε: Τοποθετούμε το φαγητό σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις γαρίδες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Με τι μπορούμε να το συνοδέψουμε

  • Λευκό ξηρό κρασί τύπου Ασύρτικο ή Sauvignon Blanc, που δίνει δροσιά και ισορροπεί τη θαλασσινή γεύση.
  • Σαλάτα με φρέσκα μυρωδικά, baby σπανάκι και βινεγκρέτ λεμονιού για ελαφρύ και δροσερό συνοδευτικό.
  • Ψωμί προζυμένιο ή ψημένες φέτες χωριάτικου με ελαιόλαδο και ρίγανη για να συμπληρώσει τη θαλασσινή εμπειρία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα