Τα αρωματικά φυτά και τα βοτάνια δεν είναι μόνο υπέροχοι σύμμαχοι της γεύσης, είναι και μικροί θησαυροί ευεξίας. Κάθε φυλλαράκι τους φέρνει μαζί του άρωμα, δύναμη και μια μακρά παράδοση που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει ως το πιάτο μας. Από τη ρίγανη του βουνού μέχρι το δροσερό φύλλο μέντας, τα αρωματικά μπορούν να απογειώσουν κάθε μας συνταγή, προσφέροντας παράλληλα θρεπτικά στοιχεία και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Για να τα έχουμε πάντα δίπλα μας φρέσκα και ζωντανά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας μικρή “κήπο-κουζίνας” στο μπαλκόνι ή στο περβάζι. Μερικά γλαστράκια, ήλιος, λίγο νεράκι και πολύ αγάπη είναι ό,τι χρειάζονται για να ανθίσουν. Έτσι, την ώρα που μαγειρεύουμε, κόβουμε με το ψαλιδάκι μας τα ολόφρεσκα φύλλα που δίνουν φρεσκάδα, χρώμα και άρωμα στα φαγητά μας. Και φυσικά, μπορούμε να τα αποξηράνουμε για να τα έχουμε στο ντουλάπι όλο τον χρόνο, πάντα πρόχειρα.
Ας γνωρίσουμε μερικούς από τους πιο αγαπημένους πράσινους συμμάχους της κουζίνας μας:
Μαϊντανός: Πηγή βιταμινών, κυρίως C, και μεταλλικών στοιχείων, ο μαϊντανός χαρίζει ένταση και φρεσκάδα στις σαλάτες, στις σάλτσες, ακόμη και στα smoothies. Είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική του δράση και την ευεργετική του επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Και το καλύτερο; «Πάει με όλα»!

Ρίγανη: Η ρίγανη είναι συνυφασμένη με την ελληνική γεύση. Πασπαλίζει τις σαλάτες, τα ψητά, τις σάλτσες, ακόμα και την πίτσα, με άρωμα Ελλάδας. Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο, η ρίγανη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Η αγριόγευση του βουνού στο πιάτο σας!

Άνηθος: Ταιριάζει υπέροχα με τα λαχανικά, τις αγκινάρες και τα ψάρια, δημιουργώντας μια σύνθεση από άρωμα και λεπτή γεύση. Πλούσιος σε θείο και νάτριο, ο άνηθος έχει και αντιοξειδωτική δράση, προσφέροντας στο πιάτο θρεπτική ισορροπία και κομψότητα.

Βασιλικός; Με τα μικροσκοπικά του φύλλα και το γλυκό του άρωμα, ο βασιλικός είναι το στολίδι κάθε κουζίνας. Πλούσιος σε σίδηρο και βιταμίνη Κ, ταιριάζει υπέροχα στις σάλτσες ντομάτας, στη σαλάτα, και φυσικά στο λατρεμένο πέστο που μεταμορφώνει τα ζυμαρικά. Καλλιεργείται εύκολα και υπάρχουν δεκάδες είδη του – όλα μοσχοβολούν!

Θυμάρι: Ένας αρωματικός θάμνος γεμάτος γοητεία, το θυμάρι χαρίζει στο φαγητό το άρωμα του ελληνικού καλοκαιριού. Από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για την ενίσχυση του οργανισμού και θεωρούσαν ότι τρέφει τον εγκέφαλο. Σήμερα, εκτός από τις γαστρονομικές του χρήσεις, γνωρίζουμε τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μην ξεχνάτε: από το θυμάρι προέρχεται και το περίφημο θυμαρίσιο μέλι.

Μέντα: Δροσερή, πικάντικη, αναζωογονητική. Η μέντα βοηθά το πεπτικό μας σύστημα, ταιριάζει σε σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, όπως φράουλες ή μάνγκο, και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σοκολατένια επιδόρπια. Ένα φύλλο μέντας σε έναν χυμό ή ένα smoothie αρκεί για να τον κάνει ξεχωριστό.

Δενδρολίβανο: Ένα δυνατό αρωματικό που δίνει γεύση σε κοκκινιστά, σάλτσες, κρέατα και ψάρια. Το δενδρολίβανο τονώνει τη χολή και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της πέψης. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και πανεύκολο στην καλλιέργεια – αξίζει να του δώσετε μια θέση στο μπαλκόνι σας.

Φασκόμηλο: Με διακριτικό άρωμα και έντονη προσωπικότητα, το φασκόμηλο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Θέλει προσοχή στην ποσότητα, γιατί αλλιώς η γεύση του πικρίζει. Είναι όμως θαυμάσιο σαν ρόφημα και βοηθά το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.

Σχοινόπρασο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χαρίζει ντελικάτη γεύση στα πιάτα. Ταιριάζει υπέροχα σε ψαρικά, σαλάτες, ομελέτες και πίτες, ενώ κάνει και πολύ κομψό γαρνίρισμα – ειδικά σε φιλέτο σολομού.

Ανακαλύψτε τη χαρά τού να έχετε τα δικά σας φρέσκα αρωματικά. Είναι η πιο φυσική, αρωματική και υγιεινή πινελιά που μπορείτε να προσθέσετε στη μαγειρική σας καθημερινότητα.