Πέρα από τα βαμμένα αβγά που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι, κάθε γωνιά του κόσμου έχει να προσφέρει μοναδικές λιχουδιές για τις Άγιες Μέρες. Από λαχταριστά γλυκίσματα και γιορτινά ψωμιά μέχρι αβγά, κρέατα και αρωματικά πιάτα, οι συνταγές ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα και τη γεωγραφική περιοχή – και συχνά περιλαμβάνουν υλικά που είχαν αποκλειστεί κατά τη Σαρακοστή.
Αν αναζητάτε έμπνευση για το πασχαλινό σας δείπνο, δεν έχετε παρά να κάνετε μια… γαστρονομική βόλτα στην Ευρώπη και όχι μόνο!
Γεύσεις της Ευρώπης
Νότια Ιταλία – Pizza Chena (ή Chiena)

Ένας απολαυστικός συνδυασμός πίτσας και πίτας, γεμάτος αβγά, αλλαντικά και διάφορα τυριά, ψημένα μέσα σε μπριζέ ζύμη. Οι Ναπολιτάνοι την προετοιμάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή για να τη γευτούν ανήμερα το Πάσχα ή στο παραδοσιακό πικνίκ της Δευτέρας.
Κύπρος – Φλαούνες

Οι Κυπριακές φλαούνες, γλυκιές ή αλμυρές, είναι σύμβολο της Ανάστασης. Η γέμιση ετοιμάζεται με τυριά (φλαούνας, χαλούμι, αναρή), αβγά και αρωματικά, ενώ δεν λείπουν οι σταφίδες ή το σουσάμι. Συνήθως είναι τετράγωνες ή στρογγυλές, αλλά και τρίγωνες – με τις άκρες τους να θυμίζουν τα σταυρωμένα χέρια του Ιησού.
Ισπανία – Rosquillas & Mona de Pascua

Τα rosquillas, ντόνατς χωρίς μαγιά με υφή κέικ, αρωματίζονται με γλυκάνισο, λεμόνι ή δεντρολίβανο. Την ίδια περίοδο, φτιάχνουν και τη Mona de Pascua – ένα είδος μπριός με ολόκληρα (άβαφα) αβγά στην κορυφή, που προσφέρεται από νονούς στα βαφτιστήρια τους.
Πολωνία – Zurek Wielkanocny

Η πασχαλινή σούπα zurek έχει βάση τη σίκαλη και συχνά εμπλουτίζεται με λουκάνικα kielbasa, σκόρδο, κρέμα, αβγά και πατάτες. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της μοναδική συνταγή.
Ηνωμένο Βασίλειο – Simnel Cake

Αφράτο κέικ με αποξηραμένα φρούτα, διπλή δόση αμυγδαλόπαστας (μέσα και στην επικάλυψη) και 11 ή 12 μπαλίτσες από μαρτζιπάν που συμβολίζουν τους Αποστόλους, με τον Ιούδα συνήθως απούσα φιγούρα.
Κροατία – Pinca & Πασχαλινό τραπέζι

Η pinca είναι γλυκό ψωμί με σταυρό στην επιφάνεια και αρώματα από ξύσμα, σταφίδες, ρούμι και τοπικό κρασί. Συνοδεύει το λιτό γεύμα του Πάσχα που περιλαμβάνει χοιρινό, αβγά και φρέσκα λαχανικά.
Γερμανία – Gründonnerstag (Πράσινη Πέμπτη)
Το τραπέζι γεμίζει με πράσινα φαγητά, όπως σούπες με μυρώνια – τιμώντας το έθιμο και το συμβολισμό της ημέρας, που περισσότερο συνδέεται με τον θρήνο παρά με το χρώμα.
Φινλανδία & Σουηδία – Mämmi / Memma

Ένα σκοτεινό, παχύ επιδόρπιο από βύνη σίκαλης και μελάσα, που ωριμάζει στο ψυγείο για μέρες πριν σερβιριστεί κρύο, με γάλα ή κρέμα.
Πασχαλινές Γεύσεις της Λατινικής Αμερικής
Βραζιλία – Paçoca de Amendoim

Ένα γλυκό-αλμυρό σνακ με αράπικα φιστίκια, ζάχαρη και αλάτι, που τιμά την οικογένεια και την ενότητα. Σερβίρεται σε μπάρες ή κυλινδρικά κομμάτια (paçoquinhas).
Εκουαδόρ – Fanesca

Γιορτινή σούπα με 12 διαφορετικά όσπρια, μπακαλιάρο και γαρνιτούρες όπως αβγά, τηγανητές μπανάνες και εμπανάδας. Ο αριθμός 12 συμβολίζει τους Αποστόλους, ενώ ο μπακαλιάρος τον Χριστό.
Μεξικό – Capirotada

Γλυκιά πουτίγκα ψωμιού με σιρόπι από κανέλα και γαρίφαλα, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και παλιωμένο τυρί. Το κάθε συστατικό της αντιπροσωπεύει στοιχεία της Σταύρωσης.
Αργεντινή – Torta Pascualina

Αλμυρή πίτα με ρικότα, σπανάκι, αβγά και μυρωδικά, έφτασε από τη Λιγυρία και καθιερώθηκε ως πασχαλινό έδεσμα. Τα ολόκληρα αβγά στο εσωτερικό συμβολίζουν την Ανάσταση.