Aπό την Αυστραλία με αγάπη
Γλυκά από την Αυστραλία που τα λέμε Lamingtons
Credit: 123RF

Καγκουρό, κοάλα και λάμινγκτον. Εντάξει, ίσως να συνδυάζουμε την Αυστραλία και με άλλα πράγματα, αλλά αυτά τα τρία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Μπορεί να με ρωτήσετε, βέβαια, «πού είναι η πάβλοβα;» και θα σας απαντήσω πως δεν την παρέλειψα επειδή για την εφεύρεσή της ερίζουν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, αλλά γιατί ένα ακόμη αυστραλιανό γλυκό το λάμινγκτον, το διεκδικεί εσχάτως με πάθος και αυτό η Νέα Ζηλανδία.

Ποιες είναι οι επικρατούσες ιστορίες για την προέλευση αυτών των δημοφιλών αφράτων κύβων κέικ που καλύπτονται με σοκολάτα και τριμμένη καρύδα. Και οι δύο γυρνούν γύρω από τον λόρδο Λάμινγκτον, κυβερνήτη του Κουίνσλαντ από το 1896 έως το 1901. Στην πρώτη φέρεται να εφευρίσκει το γλυκό ο chef του, καλούμενος να φτιάξει ένα επιδόρπιο για απρόσμενους επισκέπτες με ό,τι υλικά είχε διαθέσιμα.

Στη δεύτερη, η υπηρέτριά του έριξε κατά λάθος το αγαπημένο του κέικ σε λιωμένη σοκολάτα και, για να μην πεταχτεί, ο ίδιος ο λόρδος πρότεινε να το καλύψουν με καρύδα, για να μπορεί να το φάει χωρίς να λερώσει τα δάχτυλά του. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το κέικ λάμινγκτον πρωτοαναφέρθηκε σε εφημερίδα του 1896 και η πρώτη συνταγή του δημοσιεύθηκε στον Τύπο του Κουίνσλαντ το 1900.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα