Αγάπη ξεχωριστή!

H ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει γρήγορα και, μαζί με αυτή, τα καταστήματα σε πολλά μέρη του κόσμου πλημμυρίζουν από γλυκά και ζαχαρωτά σε σχήμα καρδιάς, μεγάλες ποικιλίες σοκολάτας, λούτρινα παιχνίδια, μπαλόνια και κάρτες.  Ενώ αυτά τα δώρα είναι ένα κοινό θέαμα στη χώρα μας, σε κάποιες άλλες χώρες έχουν επικρατήσει διαφορετικά έθιμα. Ζευγάρια στη Βρετανία γιορτάζουν τον έρωτά τους απολαμβάνοντας στρείδια, οι ερωτευμένοι στην Ουαλία ανταλλάσσουν ξεχωριστά και περίτεχνα χειροποίητα ξύλινα κουτάλια και οι Ισπανοί προσφέρουν στις σενιόρες τους υπέροχα αμυγδαλωτά. Οι εορτασμοί για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανά τον κόσμο αντικατοπτρίζουν την αντίληψη του κάθε λαού για την αγάπη.

Μέρος δεύτερο

Κάθε μήνα γιορτή Νότια Κορέα

Τα ερωτευμένα ζευγάρια στη Νότια Κορέα γιορτάζουν την ημέρα της αγάπης στις 14 κάθε μήνα. Ναι, καλά διαβάσατε! Ανάμεσά τους, η «Ημέρα των τριαντάφυλλων», που γιορτάζεται τον Μάιο, η «Ημέρα των φιλιών», που είναι τον Ιούνιο, η «Ημέρα των αγκαλιών» τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχει και η «Μαύρη ημέρα» τον Απρίλιο, την οποία «γιορτάζουν» οι ελεύθεροι.

Οι ελεύθεροι βροντοφωνάζουν την αγάπη τους, τρώγοντας jajangmyeon: ένα πιάτο που αποτελείται από noodles, σάλτσα που φτιάχνεται με chunjang (αλμυρή μαύρη πάστα σόγιας), χοιρινό κρέας σε κύβους (ή άλλα είδη κρέατος) και πολλά λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πράσινο λάχανο σαβόι, κολοκυθάκι, πατάτα, καρότο και αρακά.

Επίπεδα Αγάπης – Ιαπωνία

Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η παράδοση του Αγίου Βαλεντίνου ανατρέπεται, καθώς οι κοπέλες είναι εκείνες που «παραχαϊδεύουν» τους αγαπημένους τους με σοκολάτες. Όμως εδώ σημασία έχει το είδος της σοκολάτας που λαμβάνει κάθε άντρας, αφού είναι ενδεικτικό του ρόλου που αντιπροσωπεύει στη ζωή της γυναίκας. Για τους συζύγους, τους φίλους ή τους υποψήφιους συντρόφους, οι πολύ νόστιμες σοκολάτες υψηλής ποιότητας honmei-choco (αληθινό αίσθημα) παραδίδονται αυτοπροσώπως, ενώ οι συνάδελφοι ή οι γνωστοί λαμβάνουν giri-choco, τη φθηνότερη «σοκολάτα υποχρέωσης». Αν είστε άτυχοι -ή αντιπαθείς;- μπορεί να καταλήξετε με ένα κουτί σοκολατάκια chogiri, που προορίζονται για τους πιο αντιδημοφιλείς άντρες συναδέλφους – ουπς. Είναι μια τελείως διαφορετική παράδοση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δεν συμφωνείτε;

Για τους συζύγους, τους φίλους ή τους υποψήφιους συντρόφους, οι πολύ νόστιμες σοκολάτες υψηλής ποιότητας honmei-choco (αληθινό αίσθημα) παραδίδονται αυτοπροσώπως.

Λευκή Ημέρα: Στη δεκαετία του 1970, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ιαπωνία άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλής ως γιορτή για τα κορίτσια που θέλουν να δείξουν την αγάπη τους στα αγόρια. Η Εθνική Ένωση Βιομηχανιών Ζαχαρωτών, λοιπόν, σκέφτηκε να ξεκινήσει την παράδοση του Marshmallow Day: στις 14 Μαρτίου, οι άντρες θα έπρεπε να ανταποδίδουν στις γυναίκες τα δώρα που έλαβαν έναν μήνα νωρίτερα, την ημέρα των ερωτευμένων, προσφέροντάς τους marshmallows, ως ένδειξη ανταπόκρισης στα συναισθήματά τους.

Στις 14 Μαρτίου, έναν μήνα μετά από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την Marshmallow day, οι άντρες πρέπει να ανταποδώσουν στις γυναίκες τα δώρα που έλαβαν έναν μήνα νωρίτερα, προσφέροντάς τους marshmallows, ως ένδειξη ανταπόκρισης στα συναισθήματά τους.

Επειδή τα συγκεκριμένα ζαχαρωτά έχουν συνήθως λευκό χρώμα, άλλαξαν αργότερα το όνομα σε White Day (Λευκή Ημέρα) για να την κάνουν πιο αόριστη. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνδρες δεν θα περιορίζονταν στο να δίνουν marshmallows, αλλά οτιδήποτε λευκό, όπως λευκή σοκολάτα. Αν και το έθιμο θέλει όσοι έλαβαν honmei-choco να επιστρέφουν τη γλυκιά χάρη, δίνοντας στις αγαπημένες τους δώρα διπλάσιας-τριπλάσιας αξίας εκείνης της σοκολάτας που έλαβαν, όπως σοκολάτες, αρκουδάκια, λουλούδια, κοσμήματα ή φανταχτερά εσώρουχα, σε λευκό χρώμα, τα δώρα δεν είναι πλέον μόνο λευκά, αλλά σε διάφορα χρώματα. Πολλές άλλες ασιατικές χώρες γιορτάζουν επίσης τη Λευκή Ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ και της Νότιας Κορέας.

Λαχτάρα για στρείδια – Μεγάλη Βρετανία

Τα παλιά χρόνια, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αγγλία οι γυναίκες συνήθιζαν να τοποθετούν πέντε φύλλα δάφνης στα μαξιλάρια τους, με στόχο να ονειρευτούν τους μελλοντικούς τους συζύγους. Σήμερα, η σοκολάτα είναι απαραίτητη για τους Βρετανούς, αλλά μόνο αφού τα ερωτευμένα ζευγάρια απολαύσουν νόστιμα ωμά στρείδια. Συγκεκριμένα, επιλέγουν στρείδια του Ειρηνικού, τα οποία παράγονται σε υδατοκαλλιέργειες, αντί για τα γηγενή στρείδια που είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, επειδή τα κανονικά στρείδια απλώς δεν είναι αρκετά για τον ξεχωριστό Βαλεντίνο τους.

.

Ο υπέροχος κύριος Τζακ Βαλεντάιν: Στο Νόρφολκ, στην ανατολική Αγγλία, ο θρύλος του Τζακ Βαλεντάιν λέει πως αυτός ο μάλλον αινιγματικός χαρακτήρας, ως άλλος Άγιος Βασίλης, άφηνε δώρα, λουλούδια, σοκολάτες και κοσμήματα μικρής αξίας στα κατώφλια των ανθρώπων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, χτυπώντας την πόρτα και τρέχοντας μακριά πριν απαντήσουν. Έτσι, εκείνοι έβρισκαν τα δώρα τους να τους περιμένουν, χωρίς να ξέρουν ποιος ήταν ο γενναιόδωρος ευεργέτης. Έχει μείνει γνωστός ως ένας σκανδαλιάρης, αλλά καλόκαρδος και στιλάτος τύπος, για τον οποίο, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα έγινε παράδοση, αφού ενέπνευσε τους ντόπιους, που συνεχίζουν το έθιμο, προσφέροντας τα δικά τους ανώνυμα δώρα του Αγίου Βαλεντίνου. Κι όλοι αναρωτιούνται τι θα βρουν στο κατώφλι τους φέτος ή αν θα είναι αρκετά τυχεροί να δουν στα κλεφτά τον φευγάτο Jack Valentine!

Σοκολατένια φιλιά – Ιταλία

Αρχικά, σε πολύ παλαιότερες εποχές, οι Ιταλοί γιόρταζαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως το ανοιξιάτικο φεστιβάλ τους. Μία από τις παραδόσεις εκείνης της ημέρας ήταν να ξυπνούν οι νεαροί ανύπαντροι πριν από την αυγή για να εντοπίσουν το μελλοντικό τους ταίρι. Εκτός από γενέτειρα της γιορτής με έμβλημα το καρδιοχτύπι, η γειτονική μας χώρα είναι επίσης γνωστή για την εξαιρετική κουζίνα της. Οι Ιταλοί γιορτάζουν τη La Festa Degli Innamorati (Η Ημέρα των Εραστών) με πολλά φεστιβάλ σε όλη τη  χώρα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η σοκολάτα είναι αρκετά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ως «ερωτικό» δώρο, αλλά επειδή βρισκόμαστε στη χώρα όπου το να ανακοινώνεις δημόσια την ατελείωτη αγάπη σου είναι συνηθισμένο, τα σοκολατένια δώρα πρέπει να βρίσκονται σε άλλο επίπεδο.

Ετσι, σε δημοφιλή ανάγονται τα μικρά σοκολατένια φιλιά με κεράσια και ερωτικά ραβασάκια μέσα. Οσο για το μενού του Αγίου Βαλεντίνου, στις δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνονται τα spaghetti alla carbonara (σπαγγέτι με αβγό, σκληρό τυρί και χοιρινό), το ossobuco (μοσχαρίσιο κότσι με λαχανικά και ζωμό με λευκό κρασί) και οι penne all’arrabbiata (πένες με signature σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και κόκκινες πιπεριές).

To άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στο real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα