Η τακτική κατανάλωση φρούτων μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική υγεία του εντέρου.
Το έντερο επηρεάζει πολλές πτυχές της ευεξίας, από την πέψη μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα και
τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαιτολόγοι συνιστούν τακτικά την προτίμηση πολύ συγκεκριμένων τροφών σε καθημερινή βάση, όπως ορισμένων φρούτων, για την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με το μικροβίωμά μας.
Πράγματι, χάρη στις φυτικές ίνες τους, τα φυσικά πεπτικά ένζυμα και τις ενυδατικές τους ιδιότητες, τα φρούτα αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι για την ενίσχυση της εντερικής υγείας. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τρέφουν τα ωφέλιμα εντερικά βακτήρια, συμβάλλοντας έτσι σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φρούτα που είναι πλούσια σε νερό βοηθούν στη διατήρηση της συνολικής ενυδάτωσης, η οποία είναι απαραίτητη για ομαλή πέψη και για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών.
Και αυτό το εξωτικό φρούτο συστήνεται ιδιαίτερα από τους ειδικούς για τη μακροχρόνια μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τη διπλωματούχο διαιτολόγο Samantha Peterson, η παπάγια θεωρείται το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου. Η παρουσία της παπαΐνης, ενός πρωτεολυτικού ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα, καθιστά τις τροφές πιο εύπεπτες και με διουρητική δράση. Το ένζυμο αυτό βοηθά επίσης στη μείωση του φουσκώματος και διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθιστώντας την ένα «φυσικό υποστήριγμα του πεπτικού». Πιο συγκεκριμένα, η παπάγια περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες και οι δύο προάγουν την πέψη.
«Οι διαλυτές ίνες τρέφουν τα ωφέλιμα εντερικά βακτήρια και επιβραδύνουν την πέψη, καταπραΰνοντας έτσι το γαστρεντερικό σύστημα, ενώ οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διευκολύνουν τη διέλευσή τους στο έντερο», εξηγεί η Peterson. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που υποφέρουν από αργή πέψη ή δυσκοιλιότητα, συμπληρώνει η ειδικός.
Αυτό το ρόφημα διευκολύνει την πέψη
Αν και υπάρχουν φαρμακευτικές τεχνικές για την ανακούφιση του στομαχικού πόνου, τα «φυσικά αντιφλεγμονώδη» έχουν επίσης αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Στο βιβλίο του Une année 2024 en pleine forme, ο Michel Cymes αποκαλύπτει ότι ορισμένα ροφήματα μπορούν να καταπραΰνουν τους πόνους που σχετίζονται με την πέψη. Ύστερα από κάθε γεύμα, ο αγαπημένος γιατρός των Γάλλων συνιστά να πίνετε τσάι μελισσόχορτο. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας και είναι επίσης γνωστό ως λεμονόχορτο λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς του. Χρησιμοποιείται συχνά για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας και της καλής λειτουργίας του εντέρου.

«Διευκολύνοντας την πέψη και καταπραΰνοντας, εναρμονίζει τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου», γράφει ο Michel Cymes. Οι ιδιότητες του μελισσόχορτου οφείλονται κυρίως στην αντισπασμωδική του δράση, δηλαδή το μελισσόχορτο μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του και στην ευεξία του πεπτικού συστήματος