Search
Close this search box.
Αυτά τα 5 σνακ έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι
Υγιεινό πρωινό γυναίκα
Credit: 123RF

Αν είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινά σνακ για να γεμίσουμε ενέργεια μέσα στη μέρα, είναι εξίσου απαραίτητο αυτά να προκαλούν κορεσμό. Αν, λοιπόν, νιώθετε πείνα πολύ σύντομα αφού υποκύψετε στο σνακ σας, ίσως έχει έρθει η στιγμή να προσθέσετε πρωτεΐνες. Ως μακροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, οι πρωτεΐνες παρέχουν βασικά αμινοξέα. Για παράδειγμα, βοηθούν στην αποκατάσταση των μυϊκών ιστών και διευκολύνουν την πέψη των τροφών.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο: Οι πρωτεΐνες εξασφαλίζουν αίσθημα κορεσμού, που σημαίνει ότι σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Όπως καταλαβαίνετε, η ενσωμάτωση περισσότερων πρωτεϊνών στα καθημερινά σνακ σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχετε την ιδανική ημερήσια πρόσληψή τους.

Γυναίκα τρώει γιαούρτι
Credit: 123RF

«Τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέπουν τις ενεργειακές “πτώσεις” και σας κρατούν χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα», εξηγεί η Kaytee Hadley, πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και ιδρύτρια της Holistic Health and Wellness, στο μέσο Real Simple. «Παράλληλα, προσφέρουν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας για την αποκατάσταση και την αναδόμηση των μυών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», συνεχίζει η ειδικός. Και αν και το γιαούρτι θεωρείται συνήθως η πρωτεΐνη «πρώτης επιλογής» για την παρασκευή υγιεινών σνακ, υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες και θρεπτικές εναλλακτικές που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα.

Αυτά τα πρωτεϊνικά σνακ αντικαθιστούν το γιαούρτι

Αποξηραμένο μοσχάρι

Πρώτη εναλλακτική: το αποξηραμένο μοσχάρι. Με περιεκτικότητα 33,2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να παραμείνετε χορτάτοι για ώρα.

«Αφαιρώντας το νερό μέσω αφυδάτωσης, το αποξηραμένο κρέας γίνεται μια συμπυκνωμένη πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου – θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ενέργεια και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί η Kaytee Hadley. Συνιστά να επιλέγετε αποξηραμένο κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και νάτριο.

«Συνδυάστε το αποξηραμένο κρέας με ένα φρούτο ή με έναν ξηρό καρπό, όπως θα κάνατε με ένα πιάτο αλλαντικών, για ένα πιο ισορροπημένο σνακ», συμβουλεύει η Vanessa Rissetto, πιστοποιημένη διαιτολόγος και CEO της Culina Health.

Το τυρί κρέμα

Φέτες ψωμί αλειμμένες με τυρί κρέμα
Credit: 123RF

Οι λάτρεις των γαλακτοκομικών μπορούν να στραφούν στο τυρί κρέμα! Καθώς περιέχει 11,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, θεωρείται από τις ειδικούς ως ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη σνακ. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το επιπλέον πλεονέκτημα; Το τυρί κρέμα αποτελεί πλήρη πηγή πρωτεϊνών.

«Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για την υποστήριξη της κυτταρικής και ιστικής αποκατάστασης, την παραγωγή ορμονών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», επισημαίνει η Vanessa Rissetto.

Οι σπόροι καρπουζιού

Λιγότερο γνωστοί αλλά πολύ ενδιαφέροντες για την υγεία, οι σπόροι του καρπουζιού έχουν περιεκτικότητα 28,3 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. «Οι ψημένοι σπόροι καρπουζιού μπορεί να φαίνονται περίεργοι, αλλά είναι εντυπωσιακά πλούσιοι σε πρωτεΐνη και αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλών λιπαρών», λέει η Kaytee Hadley.

Προσθέτει: «Ψήστε τους και απολαύστε τους σκέτους, φτιάξτε το δικό σας μείγμα ξηρών καρπών ή προσθέστε τους στο γιαούρτι και τις σαλάτες σας».

Καρπούζι
Credit: 123RF

Ο τόνος

Τέταρτο σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και όχι λιγότερο σημαντικό: ο τόνος. Με 23,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, αυτό το λιπαρό ψάρι είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
«Ο τόνος είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D και σεληνίου, θρεπτικών στοιχείων που πολλοί άνθρωποι έχουν σε έλλειψη», επιβεβαιώνει η διαιτολόγος Kaytee Hadley.
Είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (σημαντικά για την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία!).
Η Vanessa Rissetto προτείνει να τον αναμείξετε με μουστάρδα ή ελληνικό γιαούρτι αντί για μαγιονέζα και να τον προσθέσετε σε φύλλα μαρουλιού ή σε κράκερ ολικής άλεσης για ένα υγιεινό και γευστικό σνακ.

Σαλάτα μακαρονιών με τόνο και ελιές
Credit: Shutterstock / barbaradudzinska

Ποικιλία φασολιών

Τέλος, το τελευταίο σνακ δεν είναι άλλο από τα edamame, ποικιλία φασολιών. Προσφέροντας 11,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, αυτό το ιαπωνικό φασολάκι κόβει πραγματικά την πείνα.

Credit: 123rf

«Κρατάω πάντα ένα σακουλάκι κατεψυγμένα edamame στην κατάψυξη για να μπορώ να τα βράσω γρήγορα στον ατμό και να ετοιμάσω ένα σνακ σε λίγα λεπτά», διαβεβαιώνει η διαιτολόγος, σύμφωνα με το Gala.fr. Εκτός από πρωτεΐνες, τα edamame περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ και «ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καλά για την καρδιά», προσθέτει η Kaytee Hadley.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα