Έχετε κι εσείς την αίσθηση ότι το μέλι, που αγοράζετε, έχει γίνει πολύ ρευστό τελευταία, δεν έχει πια το σωστό άρωμα και παραμένει υγρό για ύποπτα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν το ξεχνάτε στο ντουλάπι της κουζίνας; Ίσως δεν είναι η φαντασία σας – ίσως έχετε ένα πραγματικό γλυκαντικό ψεύτικο προϊόν στην κουζίνα σας. Το βιομηχανικό μέλι, εμπλουτισμένο με σιρόπια γλυκόζης, σάκχαρα ή ακόμα και κιμωλία (ναι, διαβάσατε σωστά – κιμωλία!), είναι ένας όλο και πιο συνηθισμένος επισκέπτης στα κουτάλια μας.
Ευτυχώς, υπάρχουν πέντε πολύ εύκολα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ελέγξετε αν το μέλι σας είναι πραγματικά φυσικό ή απλώς ένα έξυπνα συσκευασμένο τέχνασμα μάρκετινγκ. Ετοιμάστε ένα ποτήρι νερό, ένα σπίρτο και λίγη υπομονή – το μέλι σας θα πρέπει να περάσει ένα πραγματικό μικρό τεστ ντετέκτιβ!

Δοκιμή με νερό – μέλι που επιπλέει (ή βυθίζεται)
Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό και ρίξτε απαλά ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μέσα σε αυτό. Αν διαλυθεί γρήγορα, δεν είναι ακριβώς ένα θαύμα της μέλισσας – αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει προστεθεί νερό ή σιρόπι. Το πραγματικό μέλι θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού και θα παραμείνει ολόκληρο, σαν μια κομψή χρυσή μπάλα.
Δοκιμή με τον αντίχειρα – τα δάχτυλά σας ξέρουν περισσότερα από ό,τι νομίζετε
Βάλτε μια σταγόνα μέλι σε έναν καθαρό αντίχειρα. Στη συνέχεια, παρατηρήστε: αν παραμείνει στη θέση της και δεν απλωθεί – μπράβο, έχετε αγοράσει γνήσιο, αγνό μέλι. Αλλά αν αρχίσει να απλώνεται αμέσως ή ακόμα και να τρέχει – προσέξτε, πιθανότατα δεν είναι μόνο αγάπη των μελισσών.
Δοκιμή με φωτιά – η φωτιά πάντα λέει την αλήθεια
Βουτήξτε την άκρη ενός σπίρτου ή ενός μπαλονιού στο μέλι και μετά προσπαθήστε να το ανάψετε. Αν ανάψει εύκολα, το μέλι σας είναι αγνό – το αγνό μέλι περιέχει πολύ λίγη υγρασία. Αν δεν ανάψει, αυτό σημαίνει ότι περιέχει νερό ή άλλα πρόσθετα.

Το τεστ με το ξύδι – ο Σέρλοκ Χολμς της χημείας
Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μέλι με λίγο νερό και προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι. Αν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, τα νέα είναι άσχημα: πιθανότατα περιέχει κιμωλία ή κάποια άλλη ύποπτη ουσία. Το πραγματικό μέλι παραμένει ήρεμο, σαν μέλισσα σε παύση.
Δοκιμή θερμότητας
Μπορείτε να ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα μελιού σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αν αρχίσει να καραμελώνει χωρίς να κάνει φυσαλίδες, είναι γνήσιο. Αν κάνει αφρό ή φυσαλίδες, έχετε αγοράσει περισσότερο ένα πείραμα κουζίνας παρά ένα φυσικό γλύκισμα.
Επιπλέον ενδείξεις ότι έχετε γνήσιο μέλι
Υφή: Είναι πολύ πυκνό και απαλό – όταν το τρίβετε μεταξύ των δακτύλων σας, δεν αφήνει κόκκους ή αίσθηση τραχύτητας.
Γεύση: Έχει πλούσια, πολυεπίπεδη γεύση που διαρκεί. Αν είναι πολύ γλυκό ή έχει τεχνητή γεύση, καλύτερα να το αποφύγετε.
Κρυστάλλωση: Το φυσικό μέλι κρυσταλλώνει με την πάροδο του χρόνου (ειδικά σε κρύο μέρος), ενώ το νοθευμένο μέλι συχνά παραμένει υγρό, όπως η λεμονάδα.

Σε έναν κόσμο, όπου ακόμη και το ράφι της κουζίνας σας δεν είναι πλέον ασφαλές, η γνώση είναι η μόνη σας προστασία. Αυτά τα μικρά κόλπα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε το γνήσιο μέλι από το νοθευμένο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αγοράζετε από αξιόπιστους τοπικούς μελισσοκόμους και να αναζητάτε ετικέτες, όπως «ακατέργαστο», «μη παστεριωμένο» ή «βιολογικό». Το ανοσοποιητικό σας σύστημα και οι γευστικοί σας κάλυκες θα σας ευγνωμονούν.