Search
Close this search box.
4 χρυσοί κανόνες για να επιλέγετε πάντα τον πιο γλυκό και ζουμερό ανανά
Credit: Freepik

Πώς αναγνωρίζουμε τον σωστό ανανά, αυτόν που είναι ακριβώς όπως πρέπει – ούτε πολύ σκληρός, ούτε πολύ μαλακός; Έχει να κάνει μόνο με το χρώμα ή πρέπει να τον μυρίσουμε; Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι απλή, αν ξέρουμε τι να ψάξουμε. Αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες για την επιλογή του τέλειου ανανά!

Για να επιλέξετε τον τέλειο ανανά δεν χρειάζεται να έχετε διδακτορικό! Όλοι μοιάζουν παρόμοιοι, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Ο σωστά ώριμος ανανάς είναι ζουμερός, γλυκός και γεμάτος γεύση. Αν είναι υπερώριμος γίνεται μαλακός, ενώ αν είναι άγουρος παραμένει σκληρός και ξινός.

Ανανάς κομμάτι και μισός
Credit: 123RF

1. Για να επιλέξετε τον τέλειο ανανά, πρώτα κοιτάξτε το χρώμα του

Το χρώμα λέει πολλά για την ωριμότητα ενός ανανά. Τα καλύτερα φρούτα έχουν ένα ωραίο, ομοιόμορφο χρώμα. Χρυσοκίτρινο: Το κάτω μέρος αρχίζει να ωριμάζει πρώτα, οπότε εκεί θα πρέπει να είναι λίγο πιο κίτρινο.

Εάν το μεγαλύτερο μέρος του φρούτου είναι ακόμα πράσινο, αυτό σημαίνει ότι ο ανανάς δεν είναι πλήρως ώριμος και πιθανότατα θα είναι πιο όξινος.

Αλλά εάν η φλούδα είναι πορτοκαλί-καφέ, το φρούτο μπορεί να είναι ήδη υπερώριμο. Χρυσό χρώμα με εξωτερικά σημάδια ζωντάνιας είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

2. Αξιολογήστε την κορυφή των φύλλων

Τα φύλλα στην κορυφή ενός ανανά δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Είναι ένας εξαιρετικός δείκτης φρεσκάδας. Αναζητήστε ανανάδες με πράσινα, σφιχτά και υγιή φύλλα.

Εάν είναι ξερά, καφέ ή κυρτωμένα προς τα μέσα, αυτό σημαίνει ότι ο καρπός έχει κοπεί αρκετό καιρό πριν. Ένα άλλο καλό κόλπο είναι να δοκιμάσετε το μεσαίο φύλλο – εάν βγαίνει εύκολα, ο καρπός μπορεί να είναι υπερώριμος. Τα φρέσκα φύλλα πρέπει να προσφέρουν κάποια αντίσταση.

3. Πάρτε τον στα χέρια σας

Ο ανανάς πρέπει να είναι βαρύς για το μέγεθός του. Το βάρος σημαίνει ότι περιέχει πολύ χυμό – κάτι που σχετίζεται άμεσα με το πόσο ζουμερός και γλυκός είναι.

Αν είναι ελαφρύς σημαίνει τις περισσότερες φορές ότι έχει ξεραθεί ή δεν είναι καθόλου ώριμος. Ένας αληθινός, ώριμος ανανάς θα είναι σφιχτός στην αφή, αλλά όχι σκληρός σαν πέτρα, και δεν θα έχει μαλακά σημεία.

4. Μυρίστε τη βάση

Η μυρωδιά είναι ίσως το πιο αξιόπιστο σημάδι ωριμότητας. Γυρίστε τον ανανά και μυρίστε το κάτω μέρος του. Αν σας υποδεχτεί ένα γλυκό, τροπικό άρωμα, τότε είστε στον σωστό δρόμο. Αν δεν υπάρχει άρωμα, το φρούτο είναι ακόμα άγουρο. Ωστόσο, αν μυρίζει ξινό, αλκοολούχο ή έχει μια πικάντικη, ζυμωμένη μυρωδιά, ο ανανάς έχει ήδη χαλάσει.

Ανανάς
Credit: 123RF

Και μετά την αγορά;

Τι άλλο είναι σημαντικό όταν επιλέγετε έναν ολόκληρο ανανά; Δεδομένου ότι οι ανανάδες δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν, όλα εξαρτώνται από τη στιγμή της συγκομιδής. Μόλις τον φέρετε στο σπίτι, φυλάξτε τον σε δροσερό μέρος – στο ψυγείο ή στη σκιά. Ολόκληρος, χωρίς να τον ξεφλουδίσετε, θα παραμείνει φρέσκος για περίπου μια εβδομάδα. Αν τον κόψετε, φυλάξτε τα κομμάτια σε ένα σφραγισμένο δοχείο και καταναλώστε τον μέσα σε λίγες ημέρες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα