Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, αλλά πολλές φορές κρύβει κινδύνους που αγνοούμε. Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και το τύλιγμα των τροφίμων, μπορεί να απελευθερώνουν επιβλαβείς για την υγεία μας ουσίες.
Τρία από τα πιο τοξικά αντικείμενα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα είναι τα εξής:
- Πλαστικά δοχεία – τάπερ
- Αλουμινόχαρτο
- Αντικολλητικά τηγάνια
1. Πλαστικά δοχεία φαγητού (τάπερ)
Τα πλαστικά τάπερ είναι πρακτικά και φθηνά ωστόσο οι περισσότεροι τύποι περιέχουν χημικές ουσίες όπως BPA (δισφαινόλη Α) και φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να περάσουν στο φαγητό, ειδικά όταν θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων ή πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Εναλλακτικές λύσεις:
- Γυάλινα δοχεία
- Ανοξείδωτα δοχεία
2. Αλουμινόχαρτο
Το αλουμινόχαρτο χρησιμοποιείται ευρέως για το τύλιγμα και το ψήσιμο φαγητών, αλλά όταν θερμαίνεται -ειδικά με όξινες τροφές όπως ντομάτα ή λεμόνι- απελευθερώνει σωματίδια αλουμινίου που μπορεί να περάσουν στο φαγητό.
Εναλλακτικές λύσεις:
- Χάρτινο αντικολλητικό χαρτί
- Σκεύη από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για το φούρνο

3. Αντικολλητικά τηγάνια
Τα περισσότερα αντικολλητικά σκεύη περιέχουν επιστρώσεις PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο) ή PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ), ουσίες που θεωρούνται τοξικές όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Εναλλακτικές λύσεις:
- Τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι
- Κεραμικά σκεύη (με πιστοποιημένες αντικολλητικές επιστρώσεις χωρίς PFAS)
Δεν χρειάζεται πανικός αλλά πιο συνειδητές επιλογές όταν προχωράμε σε κάποια αγορά για την κουζίνα μας. Αντικαθιστώντας σταδιακά τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και θεωρούνται τοξικά, προστατεύουμε την υγεία μας και την υγεία της οικογένειάς μας.