Η γαλλική chausson, η πικάντικη ινδική samosa αλλά και η jamosa, η πιπεράτη εκδοχή από την Τζαμάικα, η εβραϊκή knish, ή η δική μας αλμυρή βασιλόπιτα, είναι όλες πεντανόστιμες κρεατόπιτες, με τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα εμπανάδας είναι η παραδοσιακή γεύση των ισπανόφωνων χωρών με καθεμία να έχει τη δική της ποικιλία. Ο Σταμάτης Τσίλιας μάς προτείνει μια αυθεντική συνταγή από την Αργεντινή, όπου τα προτιμούν με κρέας μοσχαρίσιο.
Αργεντίνικα Κρεατοπιτάκια ή αλλιώς Empanadas
Βαθμός Δυσκολίας 2 – Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 35 περίπου λεπτά
Από τον Maitre Rotisseur & Mayan’s Chef Patron Σταμάτιο Τσίλια
Yλικά
1 πακέτο ζύμη κουρού
1 αβγό χτυπημένο
Για τη Γέμιση
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
500 γρ. πολτό ντομάτας
140 γρ. πράσινες ελιές,
ψιλοκομμένες
15 γρ. πάπρικα καυτερή
1 σκελίδα σκόρδο,
ψιλοκομμένη
110 γρ. κόκκινο κρεμμύδι
ψιλοκομμένο
15 γρ. αλάτι
8 γρ. πιπέρι τριμμένο
2 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
6 γρ. κανέλλα σε σκόνη
250 γρ. πατάτες
Τα σκεύη
2 μεσαίες κατσαρόλες
1 ξύλινη σπάτουλα
1 ταψί για φούρνο
λαδόκολλα
πινέλο
1 τσέρκι διαμέτρου 10 εκ.
Βήματα Παρασκευής
• Ξεπαγώνουμε τα φύλλα κουρού σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
• Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά. Προσθέτουμε τον κιμά (χωρίς λάδι) και αφήνουμε να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας σταδιακά με ξύλινη σπάτουλα.
• Προσθέτουμε την ντομάτα και τις ελιές. Ανακατεύουμε πολύ καλά και μόλις δούμε τα υγρά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τις πατάτες.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
• Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
• Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις πατάτες. Αφήνουμε να βράσουν τόσο όσο να κρατάνε λίγο.
• Σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις ρίχνουμε στη μείγμα του κιμά. Ανακατεύουμε τη γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη.
• Απλώνουμε τα φύλλα της ζύμης στον πάγκο μας και κόβουμε με το τσέρκι στρογγυλά κομμάτια.
• Σε κάθε κομμάτι βάζουμε περίπου 40 γρ. γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρα, σφραγίζουμε την άκρη τους με ένα πιρούνι και βάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
• Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα σκούρο χρυσό.