Η κολοκυθόσουπα είναι νόστιμη και θρεπτική. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και από τις αγαπημένες χειμωνιάτικες σούπες.
Είναι μια σούπα βάλσαμο για το κρυολόγημα, μια σούπα που ζεσταίνει την καρδιά και το σώμα.
Την καλύτερη ίσως εκδοχή την απόλαυσα στο Αγρίνιο, στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο “Εσπέρια”.
Σούπα κολοκύθας με πράσο και κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
Από το ξενοδοχείο Εσπέρια, Αγρίνιο
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
150 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 μήλο πράσινο καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους
50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
100 γρ. βούτυρο
500 ml. ζωμό κοτόπουλου
Αλάτι
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. πρόβειο γιαούρτι
4 κ.σ. τυρί κατίκι Δομοκού
Για το φινίρισμα
Κρουτόν
Κλωναράκι μαϊντανού ή δυόσμου
Τρόπος παρασκευής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει και ανέβει η θερμοκρασία σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τζίντζερ και το ζωμό κοτόπουλο και περιμένουμε να αρχίσουν να βράζουν.
Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και μόλις η κολοκύθα μαλακώσει αρκετά προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει.
Χτυπάμε την σούπα με ραβδομπλέντερ και αν χρειάζεται αλάτι, το προσθέτουμε.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα βάζοντας κρουτόν, κρέμα γάλακτος και μια κουταλιά τυρί κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι ΠΟΠ κάνοντας σχήματα στη μέση
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε την κολοκύθα στο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά, σε ταψί με λαδόκολλα και τη σάρκα της προς τα κάτω. Έτσι η σούπα θα γίνει πιο πηχτή.