Τα μανιτάρια είναι νόστιμα και βόμβες βιταμίνης D, που θωρακίζει τον οργανισμό μας.
Καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είναι εύκολο πλέον να τα βρείτε είτε φρέσκα καλλιεργημένα, είτε ποικιλίες άγριων μανιταριών αφυδατωμένα και σίγουρα…
Ελάτε να δοκιμάσουμε μία γευστική δημιουργία νόστιμη, ξεχωριστή και πολύ ωφέλιμη για τη θωράκιση του οργανισμού μας. Τα μανιτάρια της συνταγής καλλιεργήθηκαν στην Εύβοια, στους Καθενούς, όπου η «Δίρφυς» διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καλλιέργειας και τυποποίησης άγριων μανιταριών με δυνατές εξαγωγές.
Κριθαρότο με άγρια μανιτάρια
Από τον Λευτέρη Λαχουβάρη, Μανιτάρια «Δίρφυς», Καθενοί Εύβοιας
Υλικά για 2 άτομα
250 γρ κριθαράκι μέτριο
50 γρ βασιλομανίταρα, αφυδατωμένα
50 γρ λεντινούλες, αφυδατωμένες
50 γρ. πλευρώτους, αφυδατωμένα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια κεράσι
60 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί, μαλαγουζιά
750 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρι
Για το φινίρισμα
50γρ. τυρί γραβιέρα σε φλοίδες
Τρόπος Παρασκευής
Βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό ζωμό λαχανικών τα αφυδατωμένα βασιλομανίταρα και τα αφήνουμε 15 λεπτά, για να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση.
Σουρώνουμε καλά τα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και «σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, το ζωμό από τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά.
Προς το τέλος προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε όπως είναι αχνιστό και αν θέλουμε διακοσμούμε το πιάτο με τυρί γραβιέρα σε φλοίδες και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Mικρά μυστικά
Επειδή τώρα είναι εποχή των μανιταριών αν ξέρουμε να μαζεύουμε μανιτάρια από το δάσος και είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή τότε μπορούμε απλά να σοτάρουμε τα άγρια μανιτάρια και συνεχίζουμε τη διαδικασία της συσκευής.