Μια ολόδροση και αρωματική σαλάτα τόσο υγιεινή και νόστιμη, που σίγουρα θα την εντάξετε στη διατροφή σας.
Η κινόα είναι 100% φυτικό προϊόν από την καρδιά των Άνδεων. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σε φώσφορο, φολικό οξύ, μαγγάνιο και αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη και μπορείτε με κινόα να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά ή το ρύζι.
Το αβοκάντο που περιέχεται στη σαλάτα είναι βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Άρα πρόκειται για super γευστική δημιουργία.
Κινόα με αβοκάντο και dressing λεμονιού
Από την Βάσω Γιαννοπούλου, γιατρό και ευρηματική μαγείρισσα
Yλικά για 4 άτομα
500 γρ κινόα
1 αγγούρι, κομμένο σε κύβους, χωρίς σπόρους
8 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
50 γρ. κάσιους, χοντροσπασμένα
1 πιπεριά chilly, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 lime το χυμό και ξύσμα
ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το dressing λεμονιού
100 ml χυμό λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο
150 ml ηλιέλαιο
40 γρ. μουστάρδα Dijon απαλή
40 γρ. μέλι θυμαρίσιο
Για το φινίρισμα
Φύλλα ρόκας ή φύλλα σπανάκι baby ή φύλλο μαϊντανού και καρότο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε την κινόα μέσα στο σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε την κινόα, βράζουμε για 8 λεπτά και τη σουρώνουμε.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την κινόα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, το αβοκάντο, το αγγούρι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το chilly, τον χυμό και το ξύσμα lime, το αλάτι, τα πιπέρια, τα κάσιους και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Παράλληλα την ώρα που βράζει η κινόα ετοιμάζουμε το dressing.
Bάζουμε όλα τα υλικά σε μια κανάτα και ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε μια φορά ακόμα.
Σερβίρουμε την κινόα σε βαθύ πιάτο περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά.
Διακοσμούμε με φύλλα μαϊντανού και στη μέση βάζουμε μια φλοίδα καρότου.