Serial Reader: Βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν δείτε τις μεταφορές τους στις οθόνες

Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία αναγνωστικού ανήκετε εσείς, πάντως, εγώ πρέπει να έχω διαβάσει πρώτα το βιβλίο κι έπειτα να το δω στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Στην περίπτωση που μια ιστορία τη δω στη μικρή ή την μεγάλη οθόνη ευθύς εξαρχής, δεν θα μπω στη διαδικασία να τη διαβάσω. Αυτό γιατί η εικόνα έχει τεράστια δύναμη και άπαξ και σου αποτυπωθεί στο μυαλό, εσύ μετά δεν μπορείς να δημιουργήσεις τη δικιά σου εκδοχή.

Ας εξηγηθώ… Διαβάζοντας ένα βιβλίο, είναι σα να παίρνει κανείς στα χέρια του ένα σενάριο, το οποίο το σκηνοθετεί και το χτίζει σαν ταινία στο κεφάλι του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο budget, ούτε περιορισμοί από την παραγωγή, οπότε με το μυαλό του ο καθένας διαλέγει το καλύτερο καστ, τα καλύτερα εφέ και για να μην τα πολυλογούμε, το καλύτερο pre και post production. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μπορεί κανείς να δημιουργεί τα δικά του blockbuster. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να επιλέξει να δει κάποιος πρώτα μια ταινία ή μια σειρά, που ακόμα και καλή να είναι δεν θα είναι ποτέ άψογη, και μετά να διαβάσει το βιβλίο εγκλωβισμένος σε όσα έχει δει εκ των προτέρων; Είναι αναπόφευκτο… Πρώτα παίρνεις το σενάριο (βιβλίο) στα χέρια σου, έπειτα κάνεις την δικιά σου ταινία-υπερπαραγωγή στο μυαλό σου και τελικά, αν σου δοθεί η ευκαιρία, βλέπεις στις οθόνες την προσπάθεια κάποιου σκηνοθέτη. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων παιδιά!

Για να μην πολυλογώ, δείτε παρακάτω τα βιβλία που πρέπει να ξεκοκαλίσετε πριν τα δείτε στον κινηματογράφο ή σε κάποια πλατφόρμα. Κι εγώ μαζί σας δηλαδή, γιατί κάποια από αυτά πρέπει να τα βάλω στο πρόγραμμα, αλλιώς… σίγουρα θα την πατήσω.

«Συζητήσεις με Φίλους» της Sally Rooney

Πριν το βιβλίο της «Κανονικοί Άνθρωποι» (Normal People) η Ιρλανδή συγγραφέας έγραψε αυτό εδώ το βιβλίο. Προσωπικά υποκλίνομαι στο ταλέντο της, που μου θυμίζει Jack Kerouac μια και γράφει χωρίς ουσιαστικά να έχει σύνθετη πλοκή και χωρίς να θέλει να δημιουργήσει κάποιο ηθικό δίδαγμα. Έτσι κάπως εκτυλίσσεται και η ιστορία του «Conversations with Friends» η οποία περιστρέφεται γύρω από τη Φράνσις, μια 21χρονη φοιτήτρια, καθώς περιηγείται σε μια σειρά από σχέσεις που την αναγκάζουν να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τα δικά της τρωτά σημεία.

Το «Κανονικοί Άνθρωποι» (εκδ. Πατάκη) έγινε ομώνυμη σειρά το 2020 στο κανάλι Hulu και έκανε μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο αναμένουμε να γίνει και με αυτό εδώ το βιβλίο της, του οποίου η μεταφορά σε σειρά μόλις έκανε πρεμιέρα στο ίδιο κανάλι με επικό καστ. Ένα από τα βασικά πρόσωπα είναι η αγαπημένη Jemima Kirke (Girls, Sex Education), η μουσική είναι top, και απ’ ότι φαίνεται η σειρά θα είναι αντάξια του βιβλίου. Fingers crossed!

«Η Ανατομία ενός Σκανδάλου» της Sarah Vaughan

Σας το είπαμε και στο τεύχος Μαΐου. Το βιβλίο μυστηρίου της Vaughan μεταφέρθηκε σε έξι επεισόδια, μπήκε στην παρέα του Netflix και υπόσχεται να δώσει στον θεατή λίγο από όλα -είναι γεμάτο ρομαντισμό, μυστήριο, ψέματα και πολιτική. Το σενάριο μιλά για ένα σκάνδαλο που ξεσπά στην υψηλή κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας όταν ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος οικογενειάρχης κατηγορείται για ένα σεξουαλικό έγκλημα και η (θεάρα) δικηγόρος του αποφασίζει να κινηθεί αντίθετα από το υπερασπιστικό της καθήκον.

Η τηλεοπτική μεταφορά αυτής της ιστορίας θρίλερ στις αίθουσες σίγουρα θα αρέσει στους φαν του Scandal και του Big Little Lies. Το cast περιλαμβάνει τη Sienna Miller, τη Michelle Dockery και τον Rupert Friend. Να θυμηθώ να μην πατήσω το play στο κοντρόλ και να διαβάσω πρώτα το βιβλίο (εκδ. Διόπτρα)!

«Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες» της Delia Owens

Δυστυχώς είμαι από εκείνους που το να γίνει κάτι hyped μου λειτουργεί αποτρεπτικά. Έτσι, ενώ για χρόνια γίνεται χαμός με τούτο εδώ το βιβλίο παγκοσμίως, εγώ (βλακωδώς) αναβάλλω μονίμως την ανάγνωσή του. Παράδοξο, αλλά αληθινό. Βέβαια, στις 15 Ιουλίου η Sony Pictures ανακοίνωσε πως η μεταφορά του σε ομότιτλη ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους, γι’ αυτό μάλλον ήρθε και η δικιά μου ώρα να ενδώσω στο πεζογράφημα της Owens (εκδ. Δώμα).

Το έχω ήδη δανειστεί από την φίλη μου την Ίρις που έχει να λέει τα καλύτερα, οπότε αυτά που ξέρω σε αυτή τη φάση περιορίζονται στο ότι πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης και μυστηρίου -επικεντρώνεται γύρω από ένα νεαρό κορίτσι που έζησε ολομόναχο και εγκαταλελειμμένο στους βάλτους κοντά σε μια πόλη της Βορείου Καρολίνας- και πως στο τέλος θα κλάψω. Κι εσείς πιθανότατα.

«Everything I Know About Love» της Dolly Alderton

Φέτος του Αγίου Βαλεντίνου μου έκανα δώρο αυτό το βιβλίο (εκδ. Penguin). Θεώρησα πως είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να πάρω την ημέρα των ερωτευμένων για να γιορτάσω τα 30 χρόνια σχέσης με τον εαυτό μου. Η Alderton, δημοσιογράφος στους Sunday Times και 33 ετών, θα μπορούσα να πω ότι είναι κάτι σαν αδερφή ψυχή μου. Ή κάπως έτσι ένιωσα διαβάζοντας τις ιστορίες της. Τα βιώματά της είναι πολύ κοντά στα δικά μου (πιθανότατα και στα δικά σας αν είστε γεννημένοι στην αρχή των 90s) και μάλλον αυτό ήταν που έκανε απολαυστική την ανάγνωση. Γέλασα πολύ, αυτή είναι η αλήθεια.

Ανυπομονώ λοιπόν να το δω να μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη. Το BBC One έχει δεσμευτεί για τη προσαρμογή του memoir της σε επτά επεισόδια, και ενώ δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας της σειράς, γνωρίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022 καθώς τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Πρωταγωνιστούν η Emma Appleton και η Bel Powley. Να περιμένετε άσχημα ραντεβού, απογοήτευση, ταπείνωση αλλά και καλές στιγμές δύο έφηβων κοριτσιών στα περίχωρα του Λονδίνου.

«Έγκλημα στον Νείλο» της Αγκάθα Κρίστι

Τα ξέρετε, μη σας τα λέω κάθε φορά. Για εμένα η Αγκάθα είναι μια σχολή από μόνη της. Λατρεύω τις ιστορίες της που χαρακτηρίζονται ως αστυνομικές αλλά για μένα είναι κλασική λογοτεχνία. Από τη σειρά των βιβλίων μυστηρίου της Κρίστι, το Death on the Nile κυκλοφόρησε ως sequel της κινηματογραφικής μεταφοράς του Murder on the Orient Express (2017).

Η αποκαλούμενη «Βασίλισσα του Μυστηρίου», Αγκάθα Κρίστι, δημιουργεί ξανά μια μοναδική νουάρ ατμόσφαιρα με αυτή την ιστορία που ξεκινά με μια δολοφονημένη κληρονόμο και σε ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους με κίνητρα. Ο αγαπημένος μας Kenneth Branagh επιστρέφει στην οθόνη ως Poirot και μαζί του είναι η Gal Gadot, ο Tom Bateman, ο Armie Hammer, η Annette Bening και η Letitia Wright.

«To Αηδόνι» της Kristin Hannah


Ευτυχώς αγνοούσα την ύπαρξη της ταινίας «The Nightingale» η οποία κυκλοφόρησε μέσα στο 2019, παρά τις αναβολές που πήρε λόγω συνθηκών πανδημίας. Το «ευτυχώς» έγκειται στο γεγονός ότι μόλις πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου το New York Times best seller της Hannah (εκδ. Κλειδάριθμος) πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα -ύμνο στις αντοχές της ανθρώπινης ψυχής και στη δύναμη των γυναικών- γύρω από την ιστορία δύο αδελφών που βιώνουν τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ταινία τις υποδύονται οι Dakota και Elle Fanning και μόλις τελειώσω το βιβλίο και δω την ταινία ρωτήστε με για περισσότερο spoiler. 

«Σάλεμς Λοτ» του Stephen King

Οι τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί δημιουργοί δεν σταματούν να παίρνουν έμπνευση από το ανεξάντλητο σύμπαν του Stephen King. Το κορυφαίο στις προτιμήσεις τον οπαδών του King, Σάλεμς Λοτ, έγινε ήδη μια φορά ταινία το 1979, τέσσερα χρόνια μετά την αρχική έκδοσή του και τώρα αναμένεται να μεταφερθεί ξανά στον κινηματογράφο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, σε σκηνοθεσία Gary Dauberman (Ιt, Anabelle, The Dark Side).

Η ιστορία τρόμου περιλαμβάνει ένα ηχηρό καστ (Lewis Pullman, Makenzie Leigh, Bill Camp, Spencer Treat Clark, Alfre Woodard, William Sadler, Pilou Asbæk) και έρχεται για να τεστάρει τα όρια μας σε αδρεναλίνη, τρόμο και αγωνία. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, που θα κάνει πρεμιέρα, έχουμε χρόνο να διαβάσουμε και τη νέα ελληνική έκδοση (εκδ. Κλειδάριθμος) με σπάνιο υλικό (εισαγωγή από τον Stephen King, φωτογραφίες του Jerry Uelsmann, κομμένες σκηνές από την αρχική έκδοση και δύο διηγήματα που αποτελούν πρίκουελ και σίκουελ του Σάλεμς Λοτ).

«Αργότερα» του Stephen King

Αυτή την περίοδο θα βρείτε στους κινηματογράφους την «Πύρινη Οργή», μια ταινία βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του King (1980). Ακόμα ένα μυθιστόρημα του King –που μάλιστα κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά (εκδ. Κλειδάριθμος)- θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τη δημιουργό του True Blood, Raelle Tucker. Η Lucy Liu θα υποδύεται την Tia, μια single μητέρα ενός αγοριού που έχει ένα μοναδικό και απόλυτα ανατριχιαστικό χάρισμα.

Πρόκειται για την τρομακτική, συγκινητική και παράδοξα συναρπαστική ιστορία που πρόσφατα προστέθηκε στα σκοτεινά παραμύθια του King και δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι τόσο σύντομα μετά την έκδοση του βιβλίου ο κόσμος του κινηματογράφου σπεύδει να τη μοιραστεί και να την αφηγηθεί με τα δικά του μέσα. Περισσότερες πληροφορίες για το πότε θα βγει η ταινία, στο μέλλον. Είναι τρομερό πάντως που ο King παρότι σκηνοθετεί, γράφει σενάρια και έχει υπάρξει παραγωγός σε πολλές σειρές και ταινίες, δεν συνηθίζει να συμμετέχει με κάποιον τέτοιο ρόλο στις μεταφορές των βιβλίων του. Παράξενο ε;

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα