Rolf Sachs: “Από τη φύση τους, οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι και αν είναι, τότε μάλλον είναι βαρετοί”
κηροπήγια από τον Rolf Sachs
Credit: The Nymphenburg Porcelain Manufactory

Ο καλλιτέχνης Rolf Sachs αποκαλύπτει μια αποκλειστική περιορισμένη συλλογή από κηροπήγια με τίτλο «Berührung». Αυτό σημαίνει «αφή» στα αγγλικά. Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με την ιστορική Porzellan Manufaktur Nymphenburg. Η συλλογή είναι διαθέσιμη από τις 24 Οκτωβρίου 2023.

Επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ faire και laisser-faire, αυτή η συλλογή υπογραμμίζει την ενσυναίσθητη και αισθησιακή προσέγγιση του Sachs στη δημιουργικότητα και συμπυκνώνει το όραμα του καλλιτέχνη να παράγει «συναισθήματα τέχνης αντί για καλλιτεχνικά διακοσμητικά». πιεσμένος με παρόρμηση.

Τα κηροπήγια εκφράζουν αυτό που πιστεύει ο Sachs όταν μιλά για τις ατέλειες:

«Η τελειότητα συχνά φαίνεται λίγο στείρα. Έχω αγάπη για τα ελαττώματα. Από τη φύση τους, οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι. Και αν είμαστε, τότε είμαστε βαρετοί», προτείνει ο Sachs. Παρά την πολυετή συνεργασία με τη Nymphenburg, η πορσελάνη παραμένει κάτι ξεχωριστό για τον καλλιτέχνη. Είναι εμπειρία συγκινητική η ασχολία του με το υλικό. Να το πλάθει με τα χέρια του και να το ‘αντιμετωπίζει’ με όλες του τις αισθήσεις.

Η συλλογή «Berührung» αποτελεί την επιτομή μιας σκόπιμης ρήξης από τη σημερινή κυρίαρχη τελειομανία ως γενικό πρότυπο και έχει σκοπό να μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις ατέλειες και να τις γιορτάσουμε. Για τον καλλιτέχνη, το επίκεντρο της δουλειάς του ήταν πάντα η εξέταση των ανθρώπων: «Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε, τόσο περισσότερο δείχνουμε τον χαρακτήρα μας», ο Sachs μας καλεί να σταματήσουμε να κρύβουμε τα ελαττώματά μας και αντί να τα ζούμε και να τα απολαμβάνουμε.

Το «Berührung», σύμφωνα με την παράδοση του Porzellan Manufaktur Nymphenburg, μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικό στοιχείο σε ένα τραπέζι φαγητού και να γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων και των ανταλλαγών. Μας καλεί επίσης να αναθεωρήσουμε και να ανακαλύψουμε την ψυχή της πορσελάνης.

Ποιος είναι ο Rolf Sachs

Ο Rolf Sachs είναι ένας πολυεπιστημονικός καλλιτέχνης και σχεδιαστής με έδρα τη Ρώμη. Εφαρμόζει μια χαρακτηριστική ανθρώπινη και εννοιολογική προσέγγιση σε μια πληθώρα μέσων, που κυμαίνονται από τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το σχέδιο μέχρι αρχιτεκτονικά έργα και σκηνικά για όπερα και μπαλέτο. Η μετακόμισή του στη Ρώμη τον ενέπνευσε να αφοσιωθεί τελικά σοβαρά στη ζωγραφική.

Από τη δεκαετία του 1990, ο Sachs αμφισβήτησε προκαθορισμένες εφαρμογές υλικών, διαδικασιών και καθημερινών αντικειμένων, εμποτίζοντας τα με νέο νόημα. Χρησιμοποιώντας επιδέξια χιούμορ και εξυπνάδα, το έργο του επιδιώκει να προκαλέσει συναισθηματικές, αισθητηριακές αντιδράσεις. Ωστόσο, το έργο του δεν έχει τίποτα από την ξηρότητα που συχνά συνδέεται με την εννοιολογική τέχνη. Αντίθετα, είναι γεμάτο ανθρωπιά, ευαισθησία και σεβασμό στα υλικά που χρησιμοποιεί. Είναι ποιητικό, χιουμοριστικό, γλώσσα και μάγουλο, αλλά ποτέ ασεβές. Το έργο του επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, του χαρακτήρα των ανθρώπων, των σχέσεων, της ψυχής και του πνεύματος.

Η δουλειά του έχει εκτεθεί διεθνώς σε γκαλερί και μουσεία!

Ο Rolf Sachs γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1955 από πατέρα Γερμανό και Γαλλίδα μητέρα. Μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Sachs μετακόμισε στο Λονδίνο το 1994 για να επικεντρωθεί στην καλλιτεχνική του πρακτική. Το 2018 μετακόμισε στη Ρώμη όπου άνοιξε ένα νέο στούντιο το 2020.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα