Μυρσίνη Λαμπράκη: Ελάτε να φτιάξουμε σαλονικιώτικο πεΐνιρλί άπαιχτο και μερακλίδικο! Το βίντεο μάς καθοδηγεί βήμα βήμα

Το  πεϊνιρλί ή πενιρλί είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στο εσωτερικό της περιέχει κατά βάση κίτρινο τυρί, συνήθως κασέρι. Πάνω λοιπόν σε αυτή την μικρή τυρένια βάρκα, μπορούν να προστεθούν διάφορα αλλαντικά, όπως σουτζούκι, καβουρμάς, λουκάνικο ή παστουρμάς ακόμα και λαχανικά, όπως πιπεριές γλυκιές και καυτερές ή ντομάτα σε ροδέλες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι αυτή με τον μαγειρεμένο και στραγγισμένο πικάντικο κιμά.  Αυτή μας προτείνει η γνωστή meat and grill chef λέγοντας:

Αν και εγώ προτιμώ και φτιάχνω συχνά το πεϊνιρλί με μπόλικο τριμμένο κασέρι, βούτυρο και ένα αβγό μάτι.
Η βασική πρώτη ύλη είναι μια μαλακή ζύμη, που όταν ψηθεί αποκτά στα άκρα μια τραγανή υφή, αλλά όχι σκληρή κρούστα. Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως τις έτοιμες αφράτες έτοιμες πιτούλες με σχήμα στρογγυλό σχήμα για να έχουν αρκετό χώρο για γέμιση
“.

Βασικά βήματα

“Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει το grill και το bbq με κρέας και ψάρι, αλλά ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε ψήστη είναι η προοπτική του να ψήσει αφράτα ζυμαράκια στο κάρβουνο και στην σχάρα. Ιδανικά, για να ψήσουμε σωστά πεϊνιρλί, χρειαζόμαστε κλειστού τύπου ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου, ώστε να λιώσει το τυρί και να ψηθεί το αβγό. Εγώ χρησιμοποιώ και την προστατευτική πλάκα ανάσχεσης της θερμότητας από κάτω,  ώστε να μην καούν οι πίτες στο κάτω μέρος τους. Αν βάλετε  τα πεινιρλί σε ψησταριά υγραερίου, καλά είναι να τα ψήσετε λίγο στην αρχή μέχρι να λιώσει το τυρί και να «μαραθούν» τα λαχανικά. Τα τελευταία 5-6 λεπτά ψήστε άμεσα για να πάρετε ωραία κρούστα από κάτω!”

Δείτε τη συνταγή, αναλυτικά, βήμα-βήμα στο video:

Εύκολο πεϊνιρλί σε αφράτο ψωμάκι

Χρόνος προετοιμασίας : 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 15 λεπτά

Υλικά για 3 άτομα
3 αφράτα ψωμάκια για πεϊνιρλί
ΓΕΜΙΣΗ 1
150 γρ. καβουρμά
2-3 πιπερίτσες καυτερές
50 γρ. κασέρι τριμμένο
5 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Πάπρικα γλυκιά
Μαϊντανός
ΓΕΜΙΣΗ 2
60 γρ. κασέρι τριμμένο
1-2 μικρές κίτρινες, κόκκινες , πράσινες πιπεριές σε στικς
5 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 αβγό
Φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Πάπρικα γλυκιά
Μαϊντανός
ΓΕΜΙΣΗ 3
60 γρ. κασέρι τριμμένο
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε φετούλες
5 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 αβγό
Φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Πάπρικα γλυκιά
Μαϊντανός

Τρόπος παρασκευής

Ανάβετε την ψησταριά σε υψηλή θερμοκρασία. Ζεσταίνετε για 6-7 λεπτά τον καβουρμά να σπάει σε κομματάκια εύκολα με ένα πιρούνι. Τοποθετείτε τα πεϊνιρλί στην ψησταριά σε έμμεσο ψήσιμο και μόλις ζεσταθούν λίγο τα περνάτε με λίγο βούτυρο περιφερειακά.

Γεμίζετε τα πεϊνιρλί στη βάση τους με άφθονο τριμμένο κασέρι. Βάζετε γύρω- γύρω και όποια γέμιση από τις τρεις διαλέξετε εκτός, το αβγό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό και την πάπρικα.

Κλείνετε το καπάκι της ψησταριάς και ψήνετε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί. Στη συνέχεια, κάνετε χώρο στο κέντρο τους με ένα πιρούνι. Σπάτε ένα- ένα τα αβγά στο μπολ και τα ρίχνετε στο κέντρο μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο ακόμη τριμμένο κασέρι.

Πασπαλίζετε με το αλάτι, την πάπρικα και στο τέλος με τον μαϊντανό. Κλείνετε το καπάκι και ψήνετε για 6 ακόμα λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλετε τον κρόκο του αβγού.

Στον φούρνο του σπιτιού

Αλείφετε περιμετρικά τα πεϊνιρλί με βούτυρο, βάζετε εξ αρχής όλα τα υλικά εκτός από το αβγό, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 5-6 λεπτά. Τα βγάζετε από τον φούρνο και με ένα πιρούνι ανοίγετε στο κέντρο τους μια «θήκη», σπάτε μέσα τα αβγά, ρίχνετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο ακόμη τριμμένο κασέρι. Πασπαλίζετε με το αλάτι, την πάπρικα και στο τέλος με τον μαϊντανό. Τα ξαναβάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 8-10 λεπτά ακόμα .

Σερβίρετε τα πεϊνιρλί ζεστά-ζεστά! Και καλή σας όρεξη!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα