Mπακαλιάρος δια χειρός Μυρσίνης Λαμπράκη!

Θρεπτικός και νόστιμος, τον τιμάμε ιδιαίτερα, αφού κατέχει κορυφαία θέση στο τραπέζι της εθνικής μας γιορτής. Μπορεί σήμερα να μην προλαβαίνετε να τον δοκιμάσετε όμως είναι βέβαιο πως θα σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και θα τον δοκιμάσετε τις επόμενες ημέρες.

Εάν ναι… πώς όμως θα τον ξαλμυρίσετε σωστά; Η meat & grill chef Μυρσίνη Λαμπράκη δίνει τις δικές της συμβουλές.

Τα μυστικά του σωστού ξαλμυρίσματος

Το σωστό ξαλμύρισμα του μπα­καλιάρου θεωρείται το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας για κάθε πιάτο που θα ετοιμάσετε, ακόμη και για το πιο απλό.

Για να το επιτύχετε, στο σκεύος που θα τον βάλετε να μουλιάσει τοπο­θετήστε μία σχάρα ανάμεσα στον πυθμένα και στο ψάρι – διαφορε­τικά, το αλάτι που κατακάθεται στον πυθμένα θα εξακο­λουθεί να επηρεάζει τον μπακαλιάρο. Με αυτόν τον τρόπο και αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές, θα ξαλμυρίσει καλύτερα. Επίσης, όσο πιο χοντρό είναι το κομμάτι του ψαριού τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί να μουλιάσει. Τα πολύ χοντρά φιλέτα, που δυστυχώς δεν μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στην ελληνική αγορά, απαιτούν τουλάχιστον 30 ώρες. Αν αφήσετε τον μπακαλιάρο για περισσότερες από 12 ώρες στο νερό, καλό θα ήταν να τον βάλετε στο ψυ­γείο, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός.

Αλλάζετε το νερό συχνά και, αν θέλετε να γλυκάνει εντελώς το ψάρι, βουτήξτε το την τελευταία φορά σε ελαφρά χλιαρό νερό ή γάλα και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Αν η συνταγή αναφέρει ότι ο μπακαλιάρος πρέπει να τεμαχιστεί, τον τεμαχίζετε πριν τον βάλετε στο νε­ρό να ξαλμυρίσει. Αν τον τεμαχίσετε μετά, υπάρχει κίνδυνος να μαδήσει.

Fish and chips

Τα πιο τραγανά fish and chips με μπακαλιάρο που έχετε φτιάξει ποτέ!

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Υλικά για 8 άτομα

4 φλ. ηλιέλαιο

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

250 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια

1½ φλ. + 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 & 1/4 φλ. παγωμένη μπίρα

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά στικ

Τρόπος παρασκευής

1 Σκουπίζετε τα φιλέτα, τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με τις 4 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύετε με τον αβγοδάρτη σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι με την μπίρα και την μπέικιν πάουντερ μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός.

2 Ρίχνετε το ηλιέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνετε πάρα πολύ καλά. Τινάζετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, για να φύγει η περίσσια ποσότητα αλευριού, και μετά τα βουτάτε στον χυλό.

3 Με προσοχή τα ρίχνετε ένα-ένα στο καυτό ηλιέλαιο (το οποίο πρέπει να τα σκεπάζει) και τα τηγανίζετε για 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνει τραγανή η κρούστα τους.

4 Εν τω μεταξύ, γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το βάζετε να βράσει. Μόλις κοχλάσει, ρίχνετε λίγο αλάτι και τις πατάτες και τις βράζετε για 3 λεπτά. Σημείωση: Προσέχετε να μη σας λιώσουν!

5 Τις στραγγίζετε πολύ καλά και, μόλις φύγει τελείως η υγρασία τους, τις ρίχνετε στο καυτό ηλιέλαιο όπου τηγανίσατε τον μπακαλιάρο. Τις τηγανίζετε κι αυτές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

6 Σερβίρετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με τις πατάτες.

Tip

Μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο και με τηγανητά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα