Μια ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού από την πρεσβεία της Αιγύπτου – H έκθεση ‘Forever is Now’ στις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: O γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, η Άντα Ηλιοπούλου του Le Soleil Foundation, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα Omar Amer Youssef και η ιδρύτρια του Culturvator/Art D'Egypte Nadine Abdel Ghaffar.

Σε μια νέα εποχή παγκόσμιας επέκτασης, η πολυεπιστημονική πολιτιστική πλατφόρμα Culturvator/Art D’Egypte, υπό την αιγίδα της Unesco Παρισίων πιστοποίησε μια πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και παρουσίασε στην Αθήνα την τρίτη χρονιά του Forever Is Now (FIN) που θα πραγματοποιηθεί  τον Οκτώβριο του 2023 στις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου και του HE Sameh Shoukry και με την παρουσία του Αιγύπτιου Πρέσβη στην Ελλάδα Omar Amer Youssef, η Nadine Abdel Ghaffar, ιδρύτρια του Culturvator /Art D’Egypte και η Άντα Ηλιοπούλου, ιδρύτρια της γαλλοελληνικής πολιτιστικής κίνησης Le Soleil Foundation διοργάνωσαν μια βραδιά με θέα στην Ακρόπολη για VIP καλεσμένους στο εστιατόριο La Suite Lounge στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus που φημίζεται για την στήριξή του στον τουρισμό και πολιτισμό και για τη βραβευμένη θέα του στην Ακρόπολη.

Στο δείπνο παρουσιάστηκε το έργο του Art D’ Egypte και κυρίως οι δραστηριότητες της έκθεσης Forever is now. Ανακοινώθηκε επισήμως η ανάθεση έργου στον Κώστα Βαρώτσο, τον πρώτο Έλληνα καλλιτέχνη που θα λάβει μέρος στην παγκοσμίου εμβέλειας έκθεση στην Αίγυπτο, εδραιώνοντας τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η εκπροσώπηση του Art D’ Egypte στην Ελλάδα από την Άντα Ηλιοπούλου.

O Kώστας Βαρώτσος με τις δύο κυρίες Nadine Abdel Ghaffar στα δεξιά του και την Άντα Ηλιοπούλου αριστερά.

Η θέα στην Ακρόπολη συναρπαστική και η ατμόσφαιρα μαγική. Το fine dining προσφέρθηκε σε πιάτα με λεπτομέρειες καμωμένες με χρυσό 24 καρατίων. Οι λινές πετσέτες με χρυσά μοτίβα συμπλήρωναν το art de la table. Οι τροπικές ανθοσυνθέσεις από ψηλές χρυσές στήλες και χαμηλές συνθέσεις εναλλάξ θύμιζαν πουλιά του παραδείσου και χάριζαν μια εξωτική νότα στο art de la table.

Το στρωμένο τραπέζι στο Saint George Lycabettus. Με θέα την Ακρόπολη στήθηκε ένα μαγικό σκηνικό δείπνου με τα πολυτελή πιάτα Kyma επενδυμένα με χρυσό 24 καρατίων από τη THEMIS•Z. Το λεύκωμα – δώρο στους καλεσμένους από τις εκδόσεις Assouline.

Ενα cocktail σαμπάνιας ήταν το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων. Το amuse bouche ήταν μια νόστιμη πράσινη σούπα με αρακά, σπανάκι και κόλιανδρο και ήταν σερβιρισμένη σε όμορφα χειροποίητα φλιτζάνια πορσελάνης.

Το παραδοσιακό φαλάφελ συνοδευόταν με μια αέρινη κυμινάτη σος γιαουρτιού. Το κυρίως πιάτο ήταν η γιορτινή αιγυπτιακή γευστική δημιουργία με αρνάκι και χουρμάδες φερμένους από την Αίγυπτο και ανατολίτικες πινελιές από κύμινο, κόλιανδρο, κάρδαμο, τσίλι και τζίντζερ.

Η γλυκιά επίγευση, μετά το αρνάκι ήταν εντυπωσιακή. Είχε σχήμα πυραμίδας και ονοματίστηκε «The Mysteries Of The Pyramids» (Τα μυστήρια των Πυραμίδων) με ζελέ φράουλας, κρέμα και φρούτα του δάσους. Το Khufu’s dinner menu ήταν δημιουργία του βραβευμένου και ευρηματικού executive chef του ξενοδοχείου Βασίλη Μήλιου με τη συμβολή του sous-chef Στέφανου Παπανικολάου.

Ακολούθησε performance με Αιγυπτιακό  belly dance και ελληνικό συρτάκι σε χορογραφία της χορεύτριας της διάσημης Γαλλοαιγύπτιας τραγουδίστριας Natacha Atlas, Πένυ Μπαϊλη και του team της Oriental Jewels που έκαναν όλους τους καλεσμένους να χορεύουν.

Στο δείπνο προς τιμήν της ελληνικής τέχνης και design, δόθηκε ως δώρο σε κάθε έναν από τους καλεσμένους ένα φλιτζάνι espresso THEMIS•Z, καθώς και ένα coffee book που δώρισε στους καλεσμένους ο εκδότης Alex Assouline, το “Cairo Eternal” της  εκδοτικής Assouline,  ώστε οι καλεσμένοι να εμπνευστούν για το ταξίδι τους στο Κάιρο για να δουν την περίφημη έκθεση FOREVER IS NOW, η οποία παρουσιάζεται και στο βιβλίο.

Η Ειρήνη Βασιλοπούλου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Saint George Lycabettus, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα Omar Amer Youssef, η Μαίρη Φιξ και ο Κώστας Βαρώτσος.

Στο δείπνο ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν η Ειρήνη Νταϊφά, η Μαίρη Φίξ, η Κατερίνα Παναγοπούλου, η Giovanna Cicutto-Quinn (μέλος της οικογένειας του Άντονι Κουίν και αδερφή του Προέδρου της Biennale της Βενετίας Roberto Cicutto), ο Samih Sawiris, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), Παύλος Ευθυμίου με την κυρία Φιλιώ Φούρλα, η διευθύντρια της Egypt Air Ελλάδας-Κύπρου, κυρία Ingi Salam, η Ειρήνη Βασιλοπούλου, η Δανάη Μπεζεντάκου, η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη, μέλη της οικογένειας Κωνσταντίνου Σπανού, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος, ο Γιάννης Λεμπέσης, η Ντομένικα Δανιήλ-Τσοπελογιάννη, η Σοφία Πετρέλη, η Νίκη Παξιμαδάκη, η Aline Farah, η Λώρα Τσουκαλά, η Dania Hafez, η Katja Vukotić και άλλοι.

Οι κυρίες Νίκη Παξιμαδάκη και η διευθύντρια της Egypt Air Ελλάδας-Κύπρου, Ingi Salam. 
Από αριστερά προς τα δεξιά: Δανάη Μπεζεντάκου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Σοφία Πετρέλη και Νίκη Παξιμαδάκη.
Η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη αριστερά μαζί με τις Άντα Ηλιοπούλου, Giovanna Cicutto-Quinn και Ειρήνη Νταϊφά.
Η Κατερίνα Παναγοπούλου,, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα Omar Amer Youssef, ο Παύλος Ευθυμίου με τη Φιλιώ Φούρλα. 
Οι κυρίες Nadine Abdel Ghaffar και  Λώρα Τσουκαλά.
O  Γιάννης Λεμπέσης και ο Δημήτρης Ντάσιος. 
Οι κυρίες Σοφία Πετρέλη και Ντομένικα Δανιήλ-Τσοπελογιάννη. 

Ποια είναι η Nadine Abdel Ghaffar (από συνέντευξή της στο InStyle Greece στην Άντα Ηλιοπούλου)

Πίσω από την πρωτοποριακή ιδέα Forever is Now βρίσκεται η Nadine Abdel Ghaffar, μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία εκεί που άλλοι έβλεπαν άμμο έχτισε ένα πολιτιστικό όνειρο που οραματίστηκε. Διοργάνωσε με πείσμα μια ευφάνταστη διαπολιτισμική συνάντηση καλλιτεχνών που με έμπνευση την Αίγυπτο θα παρουσίαζαν μέσα από τις δικές τους καταβολές ένα έργο μεγάλων διαστάσεων. Και όλα αυτά τα έργα μαζί θα ξυπνούσαν τις μνήμες και θα εξίταραν τη φαντασία των ταξιδευτών. Ομολογουμένως, το να βλέπεις πράγματα τόσο μακριά που οι άλλοι δεν μπορούν καν να φανταστούν δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο φαίνεται όταν η ιδέα έχει πλέον πραγματοποιηθεί. Η Nadine χρειάστηκε τρία χρόνια για να καταφέρει να υλοποιήσει το όνειρό της, αλλά σήμερα είναι η διοργανώτρια της πιο επιτυχημένης έκθεσης στον κόσμο, του Forever is Now, με συμμετοχές πολύ μεγάλων ονομάτων, όπως ο Lorenzo Quinn. Αυτή η γυναίκα είναι η απάντηση της διαφοροποίησης μεταξύ κάποιου leader και ενός πραγματικού πρεσβευτή πολιτισμού. Ο ένας δρα με γνώμονα αυτό που όλοι βλέπουν και μπορούν να κατανοήσουν. Ο πρεσβευτής πολιτισμού, όμως, βλέπει μόνος του μια ιδέα που πιθανώς δεν βλέπει κανένας άλλος και το μόνο που έχει είναι οι γνώσεις του, η παιδεία του, η αποφασιστικότητά του και σίγουρα η δυνατή καρδιά του, ώστε μέσα από αυτά και οι άλλοι να μπορούν κάποια στιγμή να στηρίξουν την ιδέα.         

Η πρόεδρος του Forever is Now, Nadine Abdel Ghaffar.

Πώς προέκυψε το όραμα για το πρωτότυπο Forever is Now;

Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο, διεθνές, διασχίζοντας τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ γενεών τέχνης και δημιουργικότητας και να συγκεντρώσουμε το έργο των σημερινών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο για τη μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε το θαύμα ενός αρχαίου πολιτισμού μέσα από την οπτική τους και το δικό τους πρίσμα. Ετσι επιλέξαμε τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας για να φιλοξενήσουμε την πρώτη διεθνή έκθεση τέχνης στα 4.500 χρόνια ιστορίας της.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να επιτευχθεί αυτό το έργο;

Χρειάστηκαν τρία χρόνια διαπραγματεύσεων με την UNESCO, το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων και Τουρισμού και αρκετές πρεσβείες για να επιτευχθεί αυτό το όνειρο της εγκατάστασης σύγχρονων έργων μεγάλων διαστάσεων κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, του πιο διάσημου αρχαιολογικού χώρου της χώρας, και να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων, ώστε η τέχνη να κάνει αυτά τα αρχαία τείχη να μιλούν. Επίσης, η πανδημία ήταν μια μεγάλη πρόκληση για αυτό το έργο.

Το έργο Portal of Light με το θρυλικό Π, από τον καλλιτέχνη Εmilio Ferro

Πώς εξελίσσεται η δεύτερη πράξη της επιτυχημένης έκθεσης;

Συγκεντρώσαμε μια ομάδα 12 διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών για να δημιουργήσουν μεγάλης κλίμακας site-specific έργα τέχνης σε διάλογο με τις μνημειώδεις πυραμίδες της Γκίζας. Οι καλλιτέχνες διερευνούν ερωτήματα όπως πώς να πλοηγηθούν μεταξύ του αρχαίου κόσμου μας και του τεχνολογικού μας μέλλοντος, ανάμεσα σε αιώνια μνημεία και απειλούμενα περιβάλλοντα. Φέτος, η έκθεση συνέπεσε με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ, καθιστώντας αυτά τα ερωτήματα ιδιαίτερα σημαντικά. Ημασταν επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια συνεργασία με τη Meta και να λανσάρουμε φίλτρα AR Instagram για πρώτη φορά, που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτή την έκθεση, την οποία επισκέφθηκαν πολλές σχολές και πανεπιστήμια.

Το έργο Spirit of Hathor της Natalie Clark. Συμμετείχε στην έκθεση Forever is Now 2022.

Το Dreams in Giza του Pascale Marthine Tayou. Συμμετείχε στην έκθεση Forever is Now 2022.

Οταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται πρώτη φορά στις πυραμίδες πιθανώς για εσάς, τι προτείνετε να κάνουν παράλληλα με το να συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στην έκθεσή σας;

Μπορείτε πράγματι να περάσετε μια τέλεια μέρα στις πυραμίδες, με προσιτό εισιτήριο εισόδου, κάνοντας ιππασία με άλογα, μια βόλτα με καμήλες ή με παραδοσιακή άμαξα στην έρημο. Θα βρείτε περισσότερες δραστηριότητες αν εισάγετε πυραμίδες Χέοπα ή Μενκαουρέ. Για φαγητό μπορείτε να πάτε σε δύο διαφορετικά εστιατόρια που προσφέρουν ανατολίτικο φαγητό με εκπληκτική θέα στις πυραμίδες.

Πώς συνεργαστήκατε με τον Dior;

Με τον Dior συνεργαζόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε πολύ περήφανοι που κάναμε τη συμβουλευτική για την πρωτοφανή πασαρέλα μπροστά από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας, με τη Celestial pre-fall αντρική συλλογή του. Ηταν πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία.

Γιατί οι πυραμίδες έγιναν ξαφνικά το κέντρο του κόσμου;

Οι πυραμίδες και ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός έχουν επηρεάσει δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Είναι σαν μια ένδειξη ελπίδας για όλη την ανθρωπότητα.

  

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα