Από τα αρτοσκευάσματα στη Γαλλία μέχρι το σαρωτικό σε μέγεθος κορεατικό πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ποικίλλει εξαιρετικά σε όλη την υδρόγειο.
Όταν ακούμε για πρωινό, κάποιοι σκεφτόμαστε γάλα και δημητριακά ή χυμό και τοστ, άλλοι ένα γλασαρισμένο ντόνατ, ορισμένοι έναν καφέ και φύγαμε. Διεθνώς το πρωινό δημιουργεί μια πολύχρωμη παλέτα από διάφορες και υπέροχες επιλογές, οι οποίες μπορεί να ακούγονται περίεργες για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με αυτές, αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια γεύση της κάθε χώρας από το να δοκιμάσετε τα φαγητά που τρώνε οι κάτοικοί της. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στον κόσμο για να δούμε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας σε διαφορετικές χώρες.
Κούβα
Το τυπικό πρωινό περιλαμβάνει tostada -ψητό, βουτυρωμένο ψωμί- που σερβίρεται δίπλα ή, ακόμα καλύτερα, βυθίζεται μέσα σε café con leche.
Κίνα
Το πρωινό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, αλλά ο συνδυασμός you tiao (μπαστουνάκια τηγανητής ζύμης) με ζεστό γάλα σόγιας είναι ο αγαπημένος εκατομμυρίων Κινέζων. Τα dim sum -γεμιστά ψωμάκια στον ατμό- και οι ζεστές σούπες όπως το congee είναι επίσης δημοφιλή.
Αυστραλία
Οι Αυστραλοί αγαπούν το vegemite τόσο πολύ ώστε το καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για ένα σκουρόχρωμο, παχύρρευστο, αλμυρό και ελαφρώς πικρό άλειμμα με βασικό συστατικό το εκχύλισμα μαγιάς. Περιέχει ακόμη εκχύλισμα βύνης κριθαριού, κρεμμυδιού, σέλερι και καρυκεύματα, που του χαρίζουν μια γεύση umami παρόμοια με εκείνη του βοδινού ζωμού. Τρώνε, επίσης, πολλά φρούτα και μερικές φορές επιδίδονται σε ένα πλήρες αγγλικό πρωινό.
Γερμανία
Οι Γερμανοί «βουτούν» σε ποικιλία φρέσκων ψωμιών, κρύα κρέατα, τοπικά τυριά, βούτυρο και μαρμελάδα.
Βραζιλία
Οι Βραζιλιάνοι απολαμβάνουν δυνατό καφέ και γάλα με ένα πιάτο ζαμπόν, τυρί και ψωμί. Η feijoada, μια πηχτή σούπα με μαύρα φασόλια και διαφορετικά κρέατα, σερβίρεται επίσης το πρωί.
Κολομβία
Το πρωινό στην Κολομβία περιστρέφεται γύρω από τα arepas, σφιχτά, ελαφρώς γλυκά ψωμάκια καλαμποκιού σε μορφή πίτας, που σερβίρονται σκέτα με βούτυρο ή γεμάτα με αβγά, κρέας ή μαρμελάδα.
Ινδία
Το πρωινό στην Ινδία ποικίλλει ανά περιοχή, αλλά συχνά θα βρείτε έναν δίσκο σαν αυτό, γεμάτο με τσάτνεϊ, ντιπ και ψωμιά όπως dosa, roti ή idli.
Αγγλία
Το ενισχυμένο αγγλικό πρωινό περιλαμβάνει αβγά, λουκάνικα, μπέικον, φασόλια, μανιτάρια και μαγειρεμένη ντομάτα.
Ιταλία
Πολλοί Ιταλοί ξεκινούν την ημέρα τους με έναν καπουτσίνο και μπριός με μια παχιά στρώση μαρμελάδας ή γεμιστό με σοκολάτα.
Γαλλία
Ένα παραδοσιακό γαλλικό πρωινό αποτελείται από καφέ και μπαγκέτα ή κρουασάν. Όπως οι Κουβανοί, οι Γάλλοι βυθίζουν συχνά το ψητό, βουτυρωμένο ψωμί τους μέσα στον καφέ.
Γερμανία
Οι Γερμανοί «βουτούν» σε ποικιλία φρέσκων ψωμιών, κρύα κρέατα, τοπικά τυριά, βούτυρο και μαρμελάδα.
Μεξικό
Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι πλούσιο, με πιάτα όπως τα chilaquiles -ελαφρώς ψημένες τορτίγιες καλαμποκιού, κομμένες στα 4 με πράσινη ή κόκκινη σάλτσα, τηγανητά αβγά ή ομελέτα και κοτόπουλο, τυρί και κρέμα- και το huevos rancheros -τηγανητά αβγά πάνω σε ελαφρώς ψημένες τορτίγιες με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, τσίλι, κόλιανδρο, με τη συνοδεία φασολιών, ρυζιού, αβοκάντο ή/και γκουακαμόλε- που είναι δημοφιλή. Τα γλυκά ρολά και ο καφές είναι ελαφρύτερες επιλογές. Σίγουρα δεν είναι ένα πρωινό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε, αλλά δεν θα θέλατε να το δοκιμάσετε;
Ιαπωνία
Το παραδοσιακό πρωινό περιλαμβάνει σούπα miso, άσπρο ρύζι στον ατμό, λαχανικά τουρσί, ψάρια, τόφου, natto (κολλώδη φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση), αποξηραμένα φύκια και tamagoyaki (ιαπωνική ομελέτα). Φυσικά όλα συνοδεύονται από πράσινο τσάι.
Ρωσία
Οι τηγανίτες είναι τεράστιες στη Ρωσία. Υπάρχουν τα γεμάτα τυρί syrniki, τα blini -μοιάζουν με κρέπες- φτιαγμένα με κεφίρ και αφράτα oladi, περίπου σε μέγεθος μπισκότου.
Τουρκία
Ενα παραδοσιακό τούρκικο πρωινό αποτελείται από ψωμί, τυρί, βούτυρο, ελιές, αβγά, ντομάτες, αγγούρια, μαρμελάδα, μέλι και καϊμάκι. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει sucuk, ένα στεγνό, πικάντικο λουκάνικο με σκόρδο από βοδινό κρέας και τουρκικό τσάι.
Çılbır από την Τουρκία
Δοκιμάστε το αγαπημένο πιάτο των Τούρκων για το πρωινό τους: αβγά ποσέ σε γιαούρτι.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε 1 φλ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι, 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Μοιράστε το μείγμα σε 2 πιάτα και αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι βράστε 1 λίτρο αλατισμένο νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε ξίδι. Με μια τρυπητή κουτάλα στροβιλίστε το νερό για να δημιουργήσετε μια δίνη – όχι πολύ δυνατά. Σε ένα μπολ σπάστε 1 αβγό κάθε φορά και αφήστε το αβγό να γλιστρήσει στο νερό. Ποσάρετε για περίπου 3 λεπτά, έως ότου το ασπράδι να είναι σταθερό, αλλά ο κρόκος να εξακολουθεί να τρέχει. Με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα αβγά σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Στη συνέχεια, μοιράστε τα στα πιάτα επάνω στο γιαούρτι.
Σε ένα τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. λιώστε λίγο βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίξτε μπούκοβο και αλάτι και ανακατέψτε. Ραντίστε τα αβγά με το μείγμα και συνοδέψτε με ζεστό ψωμί.
Ισπανία
Pan con tomate, ή τοστ με άλειμμα από τριμμένη ντομάτα, ονομάζεται ένα από τα δημοφιλή αλμυρά πρωινά στην Ισπανία. Πολύ συχνά τα εστιατόρια και οι πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν για πρωινό μια ακόμη λιχουδιά, τα churros – θυμίζουν μακρόστενους λουκουμάδες.
Νότια Αφρική
Τα ζεστά δημητριακά ή ο χυλός, που συχνά παρασκευάζονται από καλαμπόκι και ονομάζεται putu pap, είναι ένα συνηθισμένο πρώτο γεύμα.
Κορέα
Ενα κορεάτικο πρωινό μοιάζει εντυπωσιακά με ένα κορεατικό δείπνο. Υπάρχει ρύζι, σούπα, η πανταχού παρούσα kimchi, κάποιο είδος ψαριού ή βοδινού κρέατος και άλλα υπολείμματα από το δείπνο της προηγούμενης νύχτας.
Τζαμάικα
Το ackee, ένα είδος φρούτου που μοιάζει με ομελέτα όταν μαγειρεύεται, είναι μια αγαπημένη επιλογή για το πρωινού σε αυτό το εξωτικό νησί της Καραϊβικής. Μπορεί να συνοδεύεται από τηγανητές μπανάνες, αλατισμένα ψάρια και φρέσκα φρούτα.
Σουηδία
Για ένα τυπικό πρωινό στο σπίτι οι Σουηδοί ετοιμάζουν ένα ανοιχτό σάντουιτς, «στρωμένο» είτε με ψάρια είτε με κρύο κρέας -ή αλλαντικά-, τυρί, μαγιονέζα και λαχανικά όπως αγγούρι και ντομάτα.