Στυμφαλία: Ένα φιλόξενο καταφύγιο
Εξωτερική άποψη του Μουσείου Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ και της λίμνης Στυμφαλίας

Ένα οικοσύστημα μοναδικής οικολογικής αξίας πρόκειται να αναβιώσει στην Πελοπόννησο , στη λίμνη Στυμφαλία . Η περιοχή, παρότι είχε ενταχθεί στο Δίκτυο Νatura 2000 και ήταν καταφύγιο σπανίων ειδών ορνιθοπανίδας (παρυδάτια , αρπακτικά ) και σταθμός ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά , τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί λόγω του πυκνού καλαμιώνα

H ντάσκα, ο μικροτσικνιάς, η βαλτόπαπια, η ρινόλοφη νυχτερίδα και πλήθος σπάνιων «κατοίκων», πουλιών και ψαριών της λίμνης Στυμφαλίας αποκτούν το δικό τους φιλόξενο καταφύγιο στην ορεινή Κορινθία. Η Τράπεζα Πειραιώς στo πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+«Φύση και Βιοποικιλότητα» της Ε.Ε. σε συνεργασία με τους εταίρους Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Δήμο Σικυωνίων, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και τη διαχειριστική ομάδα της ΟΙΚΟΜ Ε.Π.Ε. υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Stymfalia. Σκοπός του προγράμματος LIFE-Stymfalia είναι η αποκατάσταση του σπάνιου, σημαντικού και υποβαθμισμένου υγρότοπου. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για την προστασία της λίμνης. Επιπλέον, το πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο εξεύρεσης λύσεων σε θέματα αναχρη-ματοδότησης δράσεων προστασίας και διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Μερικά από τα έργα που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι τα εξής: α) Τα μοναδικά είδη που ζουν στη λίμνη (βαλτόπαπια, πορφυροτσικνιάς, μικροτσικνιάς, μικρορινόλοφος, τρανορινόλοφος, στυμφαλικός πελασγός ή ντάσκα κ.ά.) να διασωθούν από τον καλαμιώνα που είχε «πνίξει» τον οικότοπο, β) Η λίμνη να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος των καλαμιών, γ) Η βιομάζα που θα προκύψει από τις καλαμιές που θα κόβονται να χρησιμοποιείται για να παράγει «οικονομικούς πόρους» που θα επιστρέφουν για τη βιώσιμη διαχείριση της λίμνης και την προστασία της δ) Θα εφαρμοστεί πιλοτικά η θέρμανση του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με «pellets» που θα προέρχονται από τα καλάμια, και ε) Θα παράγεται «κομπόστ» που θα χρησιμοποιείται στη γεωργία.

peiraiws, stumfalia, eco green
Εσωτερική άποψη του Μουσείου Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ

Η προστασία των «κατοίκων» της λίμνης είναι το μεγάλο στοίχημα του προγράμματος. Τα ψάρια και το ενδημικό είδος στυμφαλικός πελασγός ή ντάσκα θα βρίσκουν μικρές γούρνες προστασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας. Οι παρεμβάσεις που αφορούν στα πουλιά ενδιαφέροντος του προγράμματος, όπως βαλτόπαπια, πορφυροτσικνιάς και μικροτσικνιάς, στοχεύουν στη δημιουργία περισσότερης τροφής, φωλιών και κατάλληλων συνθηκών επιβίωσής τους. Κεντρικό ρόλο θα έχει η Τοπική Μονάδα Διαχείρισης, που θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των καλαμιώνων. Μέσα λοιπόν από την προστασία της λίμνης θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας. Καθοριστική είναι η ομαλή συνεργασία και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των αγροτών, από όπου θα προκύψουν πολλαπλά και αμοιβαία οφέλη. Όφελος θα προκύψει και για το κοινό, καθώς θα δημιουργηθεί ένα ανοιχτό, υπαίθριο σύστημα περιβαλλοντικής ερμηνείας για τους επισκέπτες της λίμνης, για όλες τις ηλικίες.

 

peiraiws, stumfalia, eco green

Το πρόγραμμα LIFE-Stymfalia εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής της Τράπεζας, που έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα με καινοτόμες λύσεις και να διαβλέπει τις επιχειρηματικές ευ- καιρίες που μπορούν να προκύψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Τραπεζικής από το 2004 έχοντας πλέον δημιουργήσει ένα διακριτό περιβαλλοντικό προφίλ. Σε αυτά τα δέκα χρόνια η δέσμευση της Διοίκησης της Τράπεζας αποτέλεσε τη βάση για να στηριχτούν δράσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητές της, την ενίσχυση της προσαρμογής των επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή, την προστασία της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.

[ap_gallery id=”49″]

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα