#Sex Therapist – Πώς επιβιώνει μια σχέση αν μόνο ο ένας θέλει να κάνει παιδί;

Είστε μαζί, είστε καλά, απολαμβάνετε την ζωή και την σχέση σας και ο καιρός προχωρά, εξελίσσεστε μαζί, κάνετε όνειρα και σχέδια για το κοινό σας μέλλον. Μέσα σε αυτά, όμως, η πρόθεση και η επιθυμία για παιδί έρχεται μόνο από τον έναν, μόνο εσύ ή μόνο ο σύντροφος σου εκφράζεται την ανάγκη να αποκτήσετε παιδιά. Τι γίνεται τότε; Η σχέση τελειώνει; Πιέζεται ο ένας από τους δυο; Υπάρχει λύση;

Όσο κι αν έχετε μια πορεία που μοιράζεται ομοιότητες και διαφορές μέχρι και τώρα, υπάρχει ένα σημείο που δεν φαίνεται να βρίσκετε κοινό τόπο. Παρακάτω, θα βρεις τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να συζητήσετε, μαζί αλλά και ο καθένας με τον εαυτό του, για να καταλήξετε στην πιο υγιή και ουσιαστική απόφαση.

Τι χρειάζεται να κάνετε;

  • Γιατί θέλω/δεν θέλω παιδιά;

Αν θέλεις να αποκτήσεις παιδιά, αναλογίσου τι περιμένεις από αυτή την επιθυμία, με ποιον τρόπο θα σε έκανε μια καλύτερη έκδοση του εαυτού σου, τι έχεις ανάγκη να καλύψεις μέσα από το παιδί που θέλεις να κανεις, πως φαντάζεσαι ότι η σχέση σου είναι το περιβάλλον που επιθυμείς για να μεγαλώσεις με τον σύντροφο σου έναν άνθρωπο. Στην περίπτωση που δεν θέλεις παιδιά, είναι σημαντικό να αποσαφηνίσεις αν πρόκειται για ειλικρινή επιθυμία ή φόβο, αν είναι κάτι σχετικό με τον εαυτό σου και την φιλοσοφία ζωής που έχεις ή με τον σύντροφο σου και την ανασφαλεια που σου δημιουργεί.

  • Ειλικρινής συζήτηση

Και οι δυο έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε με διαφάνεια την επιθυμία του άλλου. Να έχετε την διάθεση να είστε ανοιχτοί μεταξύ σας και να ακούσετε τον άλλον με σεβασμό. Η συζήτηση οφείλει να έχει έναν χαρακτήρα κατανόησης και όχι την πρόθεση να καταδικάσει ή να αμφισβητήσει την ανάγκη του άλλου, όσο κι αν δεν βρίσκετε ένα σημείο επαφης.

  • Η επόμενη μέρα

Πως θα είναι η σχέση μας μετά από έναν διάλογο που καταλήγει στο ‘δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα’; Ισως μείνετε μαζί από συνήθεια ή γιατί έτσι πρέπει, ίσως πάρετε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε την μέχρι τώρα πορεία της σχέσης σας αλλά και το μέλλον που είναι πιο ρεαλιστικό να έχετε, ίσως να πληγωθείτε τόσο που να νιώσετε απόρριψη, απογοήτευση, θυμό προς την αντίθετη πορεία της ζωής του συντρόφου σας. Υπάρχει χώρος για όλα, με τον όρο να είστε αυθεντικοί και σε επικοινωνία. Η απόφαση του καθένα σας είναι πρώτα προσωπική και μετά συντροφική.

Στο τέλος της διαδικασίας, η τελική επιλογή που θα κάνετε, χρειάζεται οπωσδήποτε να πιστεύεις και να αισθάνεσαι πως:

  • Νιώθω χαρά και αισιοδοξία
  • Δεν περιμένω να αλλάξω την άποψη του άλλου
  • Νιώθω εμπιστοσύνη στη στάση του συντρόφου μου
  • Έχουμε προθεση σαν ζευγάρι να διαχειριστούμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν στο μέλλον
  • Και οι δυο νιώθουμε ικανοποίηση με την ζωή που προγραμματίζουμε

Σε κάθε άλλη περίπτωση, σκέψου ξανά ποιος είναι ο λόγος που επιλέγεις να μένεις σε μια σχέση που σε πιέζει να στερηθείς κάτι που επιθυμείς ή να ανεχτείς κάτι που δεν χρειάζεσαι.  Η σχέση είναι η ασφαλής μας φωλιά μέσα στην οποία εκφραζόμαστε και δημιουργούμε με άνεση και ειλικρίνεια.

 

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα