#Sex Therapist –4 χαρακτηριστικά ενός συντρόφου που μπορεί να κάνουν μια σχέση τοξική

«Δεν ήταν έτσι από την αρχή, μετά όμως ξεκίνησε να με ζορίζει, σε σημείο που πλέον δεν θέλω να τον ξέρω, τον σιχαίνομαι.»

Υπάρχουν σχέσεις όμορφες, φροντιστικές, με κατανόηση και σεβασμό. Υπάρχουν όμως και σχέσεις που όταν τις αναπολείς λες «Τι σκεφτόμουν; Γιατί έμεινα;»

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται σχεδόν σε ολες τις λεγόμενες τοξικές σχέσεις. Σε αυτές λοιπόν, ο σύντροφος χαρακτηρίζεται από:

Ελεγκτικότητα και καχυποψία

Που, πότε, με ποιον και γιατί; Ερωτήσεις που γίνονται για καθετί μες την ημερα και που οι απαντήσεις που θα δεχτούν είναι πολύ συγκεκριμένες και ταυτόχρονα περιορισμένες. Όσα επιτρέπονται είναι επιλεγμένα από πριν και κυρίως σύμφωνα με την δική του ανάγκη. Η ανάγκη να μην υπάρχει αυτονομία και η διάθεση καταπίεσης, μαζί με αμφισβήτηση και μία συνεχόμενη αντιδικία. Γενικά ο σύντροφος θέλει να έχει άποψη και έλεγχο σε όλα γιατί είναι διαρκώς (άμεσα ή έμμεσα) επιθετικός μιας και βλέπει κίνδυνο παντού.

Ζήλια και ανασφάλεια

Με βάση την δική του αδυναμία να ελέγχει τον εαυτό του, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, προσπαθεί να το κάνει σε εσένα και το πηγάδι της ανασφάλειας δεν έχει πάτο. Η ανασφάλεια του, καθώς δεν νιώθει πραγματικά ικανός να είναι σε σχέση και ανησυχεί πως ανά άσε στιγμή θα το μάθεις κι εσυ και θα φύγεις, προκαλεί ζήλια καθώς κάνει μια προσπάθεια να ελέγξει και να προλάβει κάθε υποψία σου πως δεν θες να είσαι μαζί του.

Πίεση και εκρήξεις διάθεσης

Το περιβάλλον της σχέσης σας, είναι τόσο αυστηρό και απαιτητικό που προκαλεί αίσθημα πνιγμού. Δεν υπάρχει χώρο για αλλαγές ή για εξέλιξη καθώς κυνηγά μάταια μια μονιμότητα – για να νιώθει σιγουριά. Έτσι, οι συναισθηματικές αλλαγές μετά από την παραμικρή εξέλιξη, είναι μονόδρομος. Πράγμα που τραυματίζει τον αυθορμητισμό αλλά και την αίσθηση ασφάλειας προς το νέο που οφείλει να παρέχει μια υγιής σχέση.

Επιθετικότητα και ασέβεια

Σωματικά, λεκτικά ή συναισθηματικά, μπορεί να γίνεται επιθετικός και τιμωρητικός όταν έχεις μια ανάγκη ή μια επιθυμία με την οποία είναι αντίθετος. Αντί για διάλογο και κατανόηση, εισπράττεις ασέβεια στην ελευθερία σου και (ακόμη πιο) έντονο περιορισμο.

Οι λόγοι που κάποιος άνθρωπος εξελίσσεται να γίνει ένας σύντροφος όπως περιγράφηκε μολις, μπορούν να είναι πολλοί αλλά κάνοντας μια προσπάθεια να υπάρχει μια γενική εικόνα καταλήγουμε πως:

Κακή σχέση γονιών

Μεγαλώνοντας σε ένα ανήσυχο, ανασφαλές και επικίνδυνο περιβάλλον όπου δεν γνώρισε σταθερότητα ή η αξία της ελευθερίας και της ευγένειας ήταν υποτιμημένες ποιότητες, που υπήρχε υποτίμηση και έντονα αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στους γονείς του, και μη έχοντας επίγνωση των επιπτώσεων αυτής της συνθήκης, είναι εύκολο για κάποιον να αναπαράγει το πρότυπο που έλαβε. Για να φτιάξει λοιπόν μια σχέση ενήλικη και υγιής, είναι απαραίτητο να έχουμε ζήσει μια τέτοια κατα την διάρκεια της παιδικής μας ζωής ή να ζήσουμε μια τοξική σχέση που μέσα από την εμπειρία θα αναπτύξουμε την ανάγκη να βρούμε την φροντίδα της υγιούς σχέσης. Για να καταλάβεις πως κάτι στην συμπεριφορά σου ενοχλεί τους άλλους, χρειάζεται πρώτα να κατανοήσεις πως σε ενοχλούν κι εσένα οι συμπεριφορές των άλλων.

Κακή σχέση με γονείς

Είχαν-δεν είχαν μεταξύ τους μια διαταραγμένη σχέση οι γονείς, στην περίπτωση που ένας ή και οι δύο είχαν μια στάση αδιάφορη ή επιθετική απέναντι στο παιδί, εκείνο εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ή πως έτσι αγαπάμε ή πως δεν του αξιζει να το αγαπάνε. Έτσι, θα δείχνει την αγάπη του με έναν αντίστοιχο τρόπο μεγαλώνοντας ή θα περιμένει να το αγαπήσουν με μεγάλη λαχτάρα αλλά ποτέ δεν θα το πιστεύει και θα ζητά αποδείξεις. Για παράδειγμα, θα κάνει κυρίως αρνητικά σχόλια και θα σου δημιουργεί αίσθημα μειονεξίας με κάθε ευκαιρία ή θα σε πιέζει να του επιβεβαιώνεις πως είναι σημαντικός για σένα αλλά παντα θα θέλει κι άλλο.

Κουβαλώντας ο καθένας μια βαλίτσα με εμπειρίες, ανάγκες και προσδοκίες, θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθούμε ποια από τις δικές μας αποσκευές συνδέεται με όσες φέρνει ένας σύντροφος όπως παρουσιάστηκε σε αυτό το άρθρο.

 

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα