Πώς να σώσεις τη μακροχρόνια σχέση σου από τον χωρισμό

Η λέξη ‘κρίση’ εμφανίζεται σε κάθε συζήτηση και μέσο επικοινωνίας τα τελευταία 3 χρόνια, κάτι που είναι αναμενόμενο μιας και όλοι μας δυσκολευόμαστε. Όμως πρέπει να επιβιώσουμε, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Και ένας πολύ καλός τρόπος για να μην καταρρέουμε είναι να τροφοδοτούμε τη σχέση μας και να παίρνουμε χαρά από αυτή!

Από την Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια

Sweet November vs Σκληρή Πραγματικότητα

Με το σύντροφό μου έχουμε αποφασίσει μια φορά το μήνα να κάνουμε κάτι το οποίο θα φανερώνει κάτι από το παρελθόν του καθενός. Ο Μάιος ήταν ο ‘δικός’ μου μήνας και έτσι πρότεινα να δούμε τη ταινία ‘Sweet November’ την οποία είχα δει ως φοιτήτρια. Είχα θαυμάσει την γλυκιά, ‘τρελιάρικη’ και παράλληλα ενδιαφέρουσα σχέση του Nelson με τη Sara. Εκείνη ρουφάει τη ζωή, αισθάνεται, αφήνεται, δεν φοβάται. Εκείνος από την άλλη, αρχικά είναι συναισθηματικά πολύ μαγκωμένος, ζει μέσα στα κουτάκια του μονωμένος από το συναίσθημά του. Έτσι η Sara επειδή είναι επίμονη και λίγο ξεροκέφαλη, βάζει σαν στόχο να τον ξεκλειδώσει.

Αφού είδαμε τη ταινία, είχα πάλι την ίδια εντύπωση: τι ωραία ενέργεια, παιχνίδι, αφοσίωση, έρωτας. Αυτή τη φορά όμως αντί να απλά να απολαύσω, εμπνεύστηκα από τη ταινία και βάλαμε στη σχέση μας μια νότα γλύκας και τρέλας.

Ο έγγαμος βίος στην off-Hollywood ζωή όμως έχει καθημερινή ρουτίνα, υποχρεώσεις,  τσακωμούς και συμβιβασμούς. Μετά από κάποιο καιρό, πολλά ζευγάρια παραδέχονται ότι αισθάνονται περισσότερο σαν συνεργάτες σε ένα project και λιγότερο σαν εραστές.

Εκείνη τη στιγμή πρέπει να αφυπνιστούν και να μην αφεθούν, μιας και υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αναθερμάνει το πάθος και να ενισχύει παράλληλα τη συντροφικότητα.

Γίνετε δημιουργικοί!

Προκειμένου να διατηρήσετε τη μαγεία στη σχέση σας, πρέπει να εμπνέετε και να είστε αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο. Η Sara για παράδειγμα επέμενε και έπεισε τον Nelson να πάνε βόλτα τα 5 σκυλιά του γείτονα προκειμένου να τα δουν μόνο να τρέχουν ελεύθερα στη παραλία. Ο Nelson από μόνος του δεν θα το έκανε ποτέ αυτό, γιατί το θεωρεί χαζό. Αφέθηκε όμως και τελικά το απήλαυσε.

Μια άσκηση που προτείνω σε κάποια ζευγάρια είναι η εξής: τους ζητώ να βάλουν ένα μεγάλο κομμάτι λευκό χαρτί στο πάτωμα και να πάρουν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές. Ακόμα και αν δεν έχουν καθόλου καλλιτεχνική φλέβα, θα ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται, όπως τους έρχεται. Ο ‘πίνακας’ δεν έχει ούτε θέμα ούτε στόχο, και για αυτό δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα παρακολουθεί ο καθένας τον εαυτό του, τον άλλον και το μεταξύ τους. Μόλις τελειώσει το δημιουργικό κομμάτι της άσκησης, μπορούν να κορνιζάρουν το δημιούργημα τους και να το βάλουν σε κάποιο σημείο τους σπιτιού τους, ως ενθύμηση του γέλιου και της αγάπης που μοιράζονται. Αργότερα, θα συζητήσουν για το πώς τους φάνηκε η διαδικασία της συν-δημιουργίας και να μείνουν μόνο στα θετικά κομμάτια αυτής.

Καθημερινές κινήσεις αγάπης

Εκείνος μπορεί:

Να φτιάξει μια γωνία στο σπίτι μόνο για εκείνη, με το αγαπημένο της έπιπλο, ένα μαλακό μαξιλάρι, ένα κεράκι, το βιβλίο και το tablet της.

Να γράψει ένα cd/mp3 με μουσική, η οποία θα παίξει όταν θα πηγαίνουν στο σουπερ μάρκετ.

Να της πάει το αγαπημένο της πρωινό στο κρεβάτι.

Να οργανώσει μια μονοήμερη εκδρομή σε κάποιο κοντινό προορισμό όπου θα χαλαρώσουν και θα αφήσουν στην άκρη για λίγο τις έγνοιες.

Εκείνη μπορεί:

Να του κάνει ένα δώρο που θα του αρέσει πολύ, ακόμα και η ίδια το απεχθάνεται.

Να γράψει ‘σε αγαπώ’ σε ένα post-it και να το κολλήσει στο κομοδίνο του.

Να του πει ότι δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει και να του κάνει έκπληξη με το αγαπημένο φαγητό.

Να καλέσει τους φίλους του για ένα βράδυ ποδοσφαίρου.

Ως ζευγάρι μπορείτε:

Να μαγειρέψετε μαζί.

Να κάνετε έναν περίπατο στη γειτονιά σας το βράδυ.

Να φτιάξετε ένα πάζλ των 1500 κομματιών και μετά να το κορνιζάρετε

Να χορέψετε στο σπίτι σας ό,τι σας αρέσει χωρίς να μιλάτε.

 

‘Παραιτούμαι από κάθε προσπάθεια ελέγχου της ζωής, της δική σου και της δικής μου. Ζω για ένα πράγμα: να σε κάνω ευτυχισμένη και να απολαμβάνω τη κάθε στιγμή.’  

Nelson, Sweet November

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα