Μύθος ή αλήθεια; Μία γιατρός καταρρίπτει τους μύθους που πιστεύουμε για τον κορονοϊό

Τον τελευταίο καιρό, ο κορονοϊός και η πανδημία που έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη και μας έχει κλείσει όλους μέσα στο σπίτι έχει γίνει το κεντρικό θέμα συζήτησης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και στις συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας -στο facetime-. Όλοι μας προσπαθούμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον ιό, την εξάπλωση του και τον τρόπο που μεταδίδεται. Ωστόσο, συχνά παρουσιάζονται κάποιοι μύθοι που μας αποπροσανατολίζουν και μας μπερδεύουν.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, ζητήσαμε την άποψη μίας ειδικού. Η γιατρός Εύη Τσαβουρέλου, απόφοιτος του τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  συγκέντρωσε και κατέρριψε δέκα μύθους για τον κορονοϊό και μας τους παρουσιάζει.

O COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μόνο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα.

ΜΥΘΟΣ: Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών με θερμό και υγρό κλίμα.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να σκοτώσουν τον COVID-19.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κάποιος πως το κρύο μπορεί να σκοτώσει τον COVID-19. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι 36.5 έως 37ο C, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.

Ο COVID-19 ΔΕΝ μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.

ΑΛΗΘΕΙΑ: O COVID-19 είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από το σάλιο ή τις ρινικές εκκρίσεις.

Μπορεί ο ψεκασμός αλκοολούχου διαλύματος ή χλωρίνης στο σώμα σου να σκοτώσει τον COVID-19;

OXI. O ψεκασμός αλκοολούχου διαλύματος ή χλωρίνης στο σώμα σου δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη μπει στο σώμα σου. Αντίθετα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα ρούχα και τους βλεννογόνους (πχ μάτια, στοματική κοιλότητα). Τα συγκεκριμένα διαλύματα είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με κατάλληλες συστάσεις.

Μπορούν τα εμβόλια κατά της πνευμονίας να σε προστατέψουν από τον COVID-19;

OXI. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως για παράδειγμα κατά του πνευμονιόκοκκου ή κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία κατά του COVID-19. O ιός είναι νέος και διαφορετικός και χρειάζεται νέο ξεχωριστό εμβόλιο.

Μπορεί ο συχνός καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό να αποτρέψει τη μόλυνση με COVID-19;

OXI. Δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ωστόσο περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως ο συχνός καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση με COVID-19;

OXI. Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που πιθανώς έχει ορισμένες αντί-μικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν πως η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατέψει από τον COVID-19.

Ο COVID-19 προσβάλλει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή και οι νεότεροι είναι εξίσου επιρρεπείς;

Όλοι μπορούν να προσβληθούν από τον COVID-19. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με προ-υπάρχοντα νοσήματα (όπως άσθμα, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες) είναι πιο επιρρεπή στο να αρρωστήσουν βαριά από COVID-19.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση του COVID-19;

ΟΧΙ. Τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο ενάντια σε βακτήρια και όχι σε ιούς. Ο COVID-19 είναι ένας ιός, οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη ή την καταπολέμηση του. Ωστόσο σε περίπτωση που κάποιος νοσηλευτεί από COVID-19 μπορεί να λάβει αντιβιοτικά για την πρόληψη βακτηριακής επί-λοίμωξης.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα αποτελεσματικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19;

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ΟΧΙ. Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η λοίμωξη με COVID-19 και στην παροχή βέλτιστης υποστηρικτικής φροντίδας στους βαριά νοσούντες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα