Έρευνα: Ποια είναι η πιο υγιεινή δίαιτα σύμφωνα με τους επιστήμονες;
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα όταν προσπαθείς να ακολουθήσεις έναν ‘υγιεινό’ τρόπο ζωής είναι ο μεγάλος αριθμός αντικρουόμενων ερμηνειών που μπορεί να έχει η λέξη υγιεινός. Εντωμεταξύ, αμέτρητοι ‘ειδικοί’ ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα ‘μυστικά’ που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας που αφορούν στην υγεία και στην καλή φυσική κατάσταση και παραμονεύουν σε κάθε γωνία μην παρέχοντας ουσιαστικά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι η δική τους μέθοδος είναι καλύτερη από των άλλων. Με όλα αυτά τα αντικρουόμενα μηνύματα, είναι θαύμα που μπορούμε έστω και να παραγγείλουμε φαγητό από κάποια αγαπημένα delivery.
Αλλά, ευτυχώς για εμάς, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annual Reviews προσπαθεί να βγάλει ένα νόημα από αυτές τις μπερδεμένες και αντικρουόμενες πληροφορίες. Με επικεφαλής τον Dr. David Katz, γιατρό και ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Yale, η μελέτη εξετάζει σε βάθος τις πιο δημοφιλείς σημερινές ‘υγιεινές’ διατροφικές συνήθειες, από την παλαιολιθική διατροφή, στη χορτοφαγία και στη Μεσογειακή διατροφή. Ίσως προς έκπληξη κανενός, ο Katz και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι, ενώ κάθε διατροφή έχει τη δική της δύναμη, καμιά διατροφή δεν βρέθηκε να είναι αντικειμενικά πιο υγιεινή από τις υπόλοιπες.
Τα στοιχεία έδειξαν έναν αναμφισβήτητο ‘κανόνα’, όμως: Οι διατροφές με τις μεγαλύτερες αναλογίες λαχανικών (αυτές με περίπου 50% πρόσληψη θερμίδων από τα λαχανικά) φαίνεται να είναι γενικά πιο υγιεινές – αρκεί να είναι υψηλές γενικά σε, φυτά με χαμηλό άμυλο και φυτικά στοιχεία. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της χορτοφαγίας δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι κέρδισαν ακόμα, καθώς οι μελετητές επισήμαναν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν περιοριστικές διατροφές όπως η χορτοφαγία συχνά δεν λαμβάνουν όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζονται. Οι μελετητές φρόντισαν ιδιαίτερα να επισημάνουν ότι η παλαιολιθική διατροφή , η οποία δίνει έμφαση στο κρέας και στα λαχανικά αντί για τα δημητριακά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είναι δυνητικά μια υγιεινή επιλογή, αλλά μόνο αν το ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων από πηγές φυτικών ινών και λαχανικών είναι τουλάχιστον 50%.
Διαβάστε ακόμη: 
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα