Έχω λεπτά ποδιά άλλα το λίπος στη κοιλιά μου δε χάνεται – Τι κάνω;

Έχω λεπτά ποδιά άλλα το λίπος στη κοιλιά μου δε χάνεται – Τι κάνω;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στη μεσαία περιοχή του σώματός μας (κοιλιά, γλουτούς κ.τ.λ.). Το λίπος στις περιοχές αυτές «κάθεται» πολύ εύκολα και φεύγει πολύ δύσκολα. Αυτό το φαινόμενο έχει την εξήγησή του στη φυσιολογία του λιπώδους ιστού. Τα λιποκύτταρα χωρίζονται σε δυο κατηγόριες:

  • Λιποκύτταρα με ορμονοϋποδοχείς τύπου Β, δηλαδή γρήγορου μεταβολισμού.
  • Λιποκύτταρα με υποδοχείς τύπου Α, δηλαδή αργού μεταβολισμού. Το λίπος με υποδοχείς τύπου Α βρίσκεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, των γλουτών και των γοφών. Δυστυχώς φεύγει πολύ δύσκολα, ακόμα και μετά από μεγάλες περιόδους δίαιτας. Ο λιπώδης ιστός είναι ένα «εργοστάσιο» παραγωγής οιστρογόνων.

Η μείωση της αποθήκευσης του κοιλιακού λίπους επιτυγχάνεται δίνοντας έμφαση στις ακόλουθες οδηγίες:

  1.  Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori et al, καθώς οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους.
  2. Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι,  δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως): Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
  3. Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση κατσικίσιων γαλακτοκομικών, αρκεί να είναι χαμηλών λιπαρών: Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη  διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι.
  4. Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Έφη Δέδε
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ,  Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede @ logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα