Binge Eaters: Τι είναι η Αδηφαγική Διαταραχή;

Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Η Αδηφαγική Διαταραχή, δεν πρέπει να συνδέεται με την βουλιμία, μιας και παρότι ο πάσχων τρώει ασυνήθιστα γρήγορα μεγάλες ποσότητες φαγητού έχοντας τύψεις καθόλη τη διάρκεια, δεν προσπαθεί μετά να τις βγάλει με κάποιο καθαρτικό για παράδειγμα, όπως συμβαίνει στη βουλιμία. Δεν είναι μια καινούρια διαταραχή που σχετίζεται με το φαγητό, μιας και οι ειδικοί κάνουν λόγο γι αυτή από το 1994. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά.

Η Επεισοδιακή Υπερφαγεία λοιπόν, είναι αποτέλεσμα του συναισθηματικού φαγητού. Συναισθηματικό φαγητό; Ε ναι λοιπόν, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι κοντά σας -μπορεί και δίπλα σας- που τρώνε, όχι για να συντηρηθούν και να επιβιώσουν, αλλά γιατί είτε είναι πολύ χαρούμενοι, είτε πολύ δυστυχισμένοι, καθαρά για συναισθηματικούς λόγους. Θα λέγαμε ότι το φαγητό έχει συνδεθεί με τα συναισθήματά τους. Τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής είναι οι κρίσεις λαιμαργίας, η απώλεια ελέγχου στην πρόσληψη τροφής (κυρίως junk food), αλλά και η μεγάλη δυσφορία και τα αισθήματα ενοχής εκ των υστέρων για τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού που καταναλώθηκαν.

Η Αδηφαγική Διαταραχή, συναντάται συνήθως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και κυρίως σε παχύσαρκα άτομα. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό γι αυτά τα άτομα, τα οποία διακρίνονται από τη χαμηλή αυτοπεποίθησή τους, την έλλειψη συντρόφου και σεξουαλικής ζωής και τις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες να αδυνατίσουν -χαρακτηριστικό τους οι μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις βάρους.

Φυσικά και σε αυτή, όπως και στις περισσότερες διατροφικές διαταραχές, η βοήθεια μπορεί να έρθει μόνο από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό αν ταυτίζεστε, ή αν γνωρίζετε κάποιον που ανταποκρίνεται στο προφίλ «Binge Eater» να μην προσπαθείτε ή να μην πιέσετε κάποιον αντίστοιχα, λανθασμένα να αδυνατίσει με δίαιτα, καθώς το πρόβλημά του είναι ψυχολογικό. Αν δεν αποδεσμευτεί ο ίδιος από αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι του και δε μάθει να τρέφεται, επειδή πεινάει και όχι επειδή βαριέται, ή επειδή βρίσκεται σε συναισθηματική ένταση, δεν θα καταφέρει να αδυνατίσει και να αποκαταστήσει την ψυχική και σωματική του υγεία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα