Η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» υποδέχεται, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, μία μοναδική έκθεση με τίτλο «Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από τη Μύρτιδα στο σήμερα: τα ρούχα αφηγούνται». Οι δύο διάσημες «κόρες», η Αυγή, μία μεσολιθική γυναίκα του 7000 π.Χ. από τα Τρίκαλα Καλαμπάκας Θεσσαλίας και η Mύρτις, ένα μικρό κορίτσι των Αθηνών του 430 π.Χ., συναντιούνται, για πρώτη φορά, στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής, ζωντανεύοντας 9.000 χρόνια ενδυματολογικής ιστορίας.
Η Αυγή και η Μύρτις, τα ενδύματα των οποίων επιμελήθηκαν αντίστοιχα ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ και η σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, παίρνουν θέση ανάμεσα στις ενδυμασίες της Συλλογής, επιχειρώντας να φωτίσουν τη σταδιακή μεταμόρφωση του ενδύματος από εργαλείο επιβίωσης σε μέσο έκφρασης εσωτερικών διεργασιών και φορέα σύνθετων κοινωνικών μηνυμάτων. Αποτελώντας δύο σταθερά σημεία αναφοράς μέσα στον χρόνο, γίνονται η αφορμή για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον πρωταρχικό ρόλο του ενδύματος κατά τους προϊστορικούς χρόνους και την εξέλιξή του στην ιστορική εποχή με βάση τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις παραγωγικές δυνατότητες και τους κοινωνικούς δεσμούς των ανθρώπων μέσα στις εκάστοτε συνθήκες διαβίωσής τους, όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, η Αυγή και η Μύρτις εμπνέουν για ένα συλλογικό εικαστικό σχόλιο που πλαισιώνει την αντίστοιχη έκθεση. Είκοσι ένας σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για τη δημιουργία νέων έργων, εμπνευσμένων από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αυγής και της Μύρτιδος. Οι καλλιτέχνες είναι οι Όλγα-Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Αγγελική Αντωνέα, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Μιχάλης Δουλγερίδης, Νίκος Ζήβας, Αντρέας Kαλακαλλάς, Αμαλία Καρκούλια, Τάκης Κοζόκος, Πένη Μαναβή, Γιάννης Μετζικώφ, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Βασιλική Σαρρή, Στέφανος Σουβαντζόγλου, Κωνσταντίνος Σπυριούνης, Γιώργος Σταματόπουλος, Βαγγέλης Ρήνας, Νίκος Φόρτωμας και Σοφία Φωτιάδου. Τα έργα τους αποτελούν μία νίκη στον ανθρώπινο αγώνα κατά του χρόνου, έναν δεσμό ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, μία γέφυρα ανάμεσα στην ατομική και την καθολική εμπειρία.
Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Ηνωμένων Εθνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2025.