Αν αναρωτιέστε πού χτυπά η καρδιά της σύγχρονης τέχνης σήμερα, η απάντηση δόθηκε το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2026 στο Βερολίνο. Το Hamburger Bahnhof – Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης γιόρτασε την 30ή του επέτειο με το φιλανθρωπικό γκαλά «A Night in Berlin», μια βραδιά που δεν τίμησε μόνο την ιστορία του, αλλά επιβεβαίωσε τον ηγετικό του ρόλο.

Μια σύναξη αστέρων και δημιουργών
Φανταστείτε την ιστορική αίθουσα των 2.500 τετραγωνικών μέτρων να γεμίζει από προσωπικότητες που θαυμάζετε. Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν είδωλα της τέχνης και του κινηματογράφου, όπως η Cate Blanchett, ο Matt Dillon, η Nina Hoss και ο Wim Wenders, μαζί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Wolfgang Tillmans και η Anne Imhof, αλλά και η πρωτοπόρος της techno, Ellen Allien.


Όταν οι καλεσμένοι γίνονται… θεατές της ίδιας τους της ύπαρξης
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της βραδιάς ήταν η παρέμβαση των καλλιτεχνών Elmgreen & Dragset. Φανταστείτε 100 περφόρμερ να κάθονται σε μια σκηνή όπερας, παρακολουθώντας τους καλεσμένους, να κινούνται στον χώρο! Αυτή η ανατροπή των ρόλων μετέτρεψε το γκαλά σε μια ζωντανή όπερα που εξελισσόταν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα σόλο πιάνο από την Alice Sara Ott σε έργο του Ryuichi Sakamoto, ενώ το κόκκινο νέον έργο της Monica Bonvicini με το μήνυμα “Own Your Own Desire” δέσποζε πάνω σε έναν τεράστιο καθρέφτη, προκαλώντας τους καλεσμένους να αναλογιστούν τις επιθυμίες τους.

Τα λόγια της Cate Blanchett
Η Cate Blanchett, η οποία συνδέεται με το μουσείο από το 2016, συγκίνησε το κοινό λέγοντας:
«Απόψε γιορτάζουμε έναν τόπο όπου διαφορετικές φωνές και ενέργειες συναντιούνται. Χώροι όπως το Hamburger Bahnhof είναι απαραίτητοι γιατί μας καλούν να ανοιχτούμε όλοι μαζί και να αφεθούμε, έστω για μια στιγμή, στο όραμα των άλλων».

Τέσσερα νέα βραβεία που κοιτάζουν το μέλλον
Οι διευθυντές του μουσείου, Sam Bardaouil και Till Fellrath, εγκαινίασαν τέσσερα νέα ετήσια βραβεία, τιμώντας όσους στηρίζουν τη σύγχρονη τέχνη:
- Hamburger Bahnhof Studio Award: Απονεμήθηκε στους Abdulhamid Kircher, Monilola Olayemi Ilupeju και Jonas Roßmeißl (συνοδευόμενο από 15.000€ για τον καθένα), στηρίζοντας νέους καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών που ζουν στη Γερμανία.
- Lifetime Achievement Award: Το βραβείο για τη συνολική προσφορά στην παγκόσμια κουλτούρα δόθηκε στη σπουδαία Mona Hatoum.
- Global Arts Patronage Award: Τιμήθηκε η Kiran Nadar για τη διαρκή προσφορά της στη σύγχρονη τέχνη της Νότιας Ασίας.
- Changemaker Award: Απονεμήθηκε στο Delfina Foundation του Λονδίνου για το πρωτοποριακό του έργο στις διεθνείς πολιτιστικές συνεργασίες.

Τι επιφυλάσσει το 2026;
Οι εορτασμοί δεν σταματούν εδώ. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν οκτώ μεγάλες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων έργα των Sophie Calle και Ryuichi Sakamoto. Το αποκορύφωμα θα είναι το τριήμερο 13-15 Νοεμβρίου 2026, με ένα διεθνές συνέδριο και μια συνεχόμενη λειτουργία του μουσείου για 30 ώρες, προσκαλώντας όλο το κοινό σε μια ασταμάτητη γιορτή τέχνης.
