Search
Close this search box.
Το 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών με μουσικές από τους λαούς της Οικουμένης του Μεγαλέξανδρου

Οι ήχοι, οι ρυθμοί, οι μουσικές και τα τραγούδια των λαών και των χωρών που πέρασε στον διάβα του ο Μέγας Αλέξανδρος, ακούγονται στο 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2024, στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό κτήριο (αίθριο), στη Βεργίνα του Δήμου Βέροιας.

«Στόχος και του φετινού Φεστιβάλ, που διοργανώνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, είναι η διατήρηση της πρωταρχικής ιδέας: Να γνωρίσει το ευρύ κοινό την μουσική παράδοση των λαών της Οικουμένης του Μεγαλέξανδρου, του Μακεδόνα Βασιλιά που πρέσβευε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την πολιτισμική ανταλλαγή και αφομοίωση παραδόσεων και ιδεών, που εμπνέει για αιώνες γενιές και γενιές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για τέταρτη χρονιά, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα, καθώς φιλοξενεί δύο κορυφαίους πρεσβευτές των κρουστών, σημαντικούς σολίστ και διακεκριμένους μουσικούς με σπουδαία καλλιτεχνική παρουσία και έργο ανά τον κόσμο.

Ο Χουσεΐν Ζαχάγουι (Hussein Zahawy), με καταγωγή από το ιρακινό Κουρδιστάν, γεννημένος στην πόλη Σιράζ του Ιράν, εκπροσωπεί μια μεγάλη παράδοση κρουστών με πρωταγωνιστή το Ντάφ (Kurdish daf) από πέντε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς, Κουρδιστάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία και Τουρκία. Το daf παίρνει μια μαγική μορφή στα χέρια του Χουσεΐν Ζαχάγουι, ο οποίος αναδεικνύει τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κώστας Αναστασιάδης

Ο Κώστας Αναστασιάδης, ο «γκουρού» των κρουστών, είναι κύριος εκφραστής της τέχνης του ρυθμού με παγκόσμια παρουσία σε σημαντικά φεστιβάλ, ηχογραφήσεις και παρουσιάσεις σεμιναρίων κρουστών. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σολίστες και μουσικούς από όλο τον κόσμο και είναι ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της μουσικής και της τέχνης του ρυθμού.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών ένα ταξίδι στην αρχαιοελληνική μουσική και πιο συγκεκριμένα στην αρχαιοελληνική λύρα. Η αρχαία λύρα συναντά τη φωνή και την αρχαία πανδούρα σε ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα ως το σήμερα, με μελωδίες που έχουν διασωθεί αλλά και με πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος και αναφορές στην παράδοση.

Ακόμη, στο 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, θα εκτελεστούν σε παγκόσμια πρωτοτυπία, έργα της εποχής που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φετινού Φεστιβάλ έχει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης από τη Βέροια, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο της ΚΕΠΑ, που συμμετέχει και με την ιδιότητα του μουσικού. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, διδάκτορας μουσικής πρακτικής και εθνομουσικολόγος του πανεπιστημίου του Λονδίνου, έχει συμμετάσχει με την ποντιακή λύρα, ως σολίστ, σε πολλά φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά τον κόσμο, έπαιξε με σπουδαίους σολίστες κλασικής περσικής λύρας και με σημαντικούς μουσικούς από το ιρακινό Κουρδιστάν, Ιράν, Αφγανιστάν και την Ινδία.

Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, ιρανική λύρα, αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την αφγανική και ουζμπέκικη λύρα.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με επιχορήγηση και αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, ώρα 20.00, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο (αίθριο)

Meliris Trio

Τρεις κορυφαίοι σολίστες ενώνουν την τέχνη και τις μουσικές τους σε μια δυναμική συνύπαρξη μελωδίας και ρυθμού. Το όνομα του τρίο «Μελίρις», δημιουργήθηκε ως σύνθετη λέξη που αποτελείται από τον όρο «μέλος» που με αυτόν εννοείται η μελωδική γραμμή ή απλά μελωδία και τη λέξη «Ίρις», την θεότητα του Ολύμπου, μία από τις Άρπυιες, πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιαφόρο των θεών, που μετέφερε μέσω του Ουρανού το νερό «ιερό ύδωρ» από τις πηγές της Στύγας μέσα σε χρυσή υδροδόχη, στους Θεούς. Στη διαδρομή που ακολουθούσε στον Ουρανό «χαρασσόταν» τα χρώματα της ίριδας, δηλαδή το ουράνιο τόξο.

Τα χρώματα της μελωδίας και του ρυθμού θα παρουσιάσουν οι διεθνούς φήμης σολίστες Χουσεΐν Ζαχάγουι (Hussein Zahawy) παίζοντας το μουσικό όργανο daf, ο Κώστας Αναστασιάδης στην ινδική τάμπλα και στα κρουστά και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα και το αφγανικό ρεμπάμπ. Το trio Meliris εκπλήσσει το κοινό με τις απρόσμενες ενορχηστρώσεις, τις εναλλαγές του ρυθμού και το συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων μελωδιών εμπνευσμένες από τις χώρες που «περπάτησε» ο Αλέξανδρος.

Συντελεστές

Hussein Zahawy – daf, φωνή

Κώστας Αναστασιάδης – ινδική τάμπλα, κρουστά, τύμπανα

Ματθαίος Τσαχουρίδης – ποντιακή λύρα, αφγανικό ρεμπάμπ, πέρσικη, ουζμπέκικη λύρα

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19.00, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο (αίθριο)

Ακαδημαϊκή διάλεξη με θέμα: Η αρχαία ελληνική λύρα. Από την αρχαιότητα στο σήμερα.

Ο Hussein Zahawy

Η αρχαία λύρα βρίσκει σταδιακά τη θέση στην παγκόσμια μουσική σκηνή, χάρη σε μία διεθνή προσπάθεια αναβίωσής της υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Κουμαρτζή και με τη συμμετοχή ερευνητικών ομάδων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Σύγχρονοι μουσικοί αρχαίας λύρας μπορούν να βρεθούν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με λειτουργικές ανακατασκευές του οργάνου από την ομάδα του luthieros.com και τη διδακτική καθοδήγηση του lyreacademy.com, της μοναδικής μουσικής ακαδημίας παγκοσμίως που εξειδικεύεται στα αρχαία μουσικά όργανα. Παράλληλα, μία διεθνής μουσική κοινότητα αναπτύσσεται σταθερά γύρω από το αρχαιοελληνικό αυτό μουσικό όργανο, με εκτελέσεις αρχαίων και σύγχρονων μελωδιών που προβάλλονται στο εξειδικευμένο μουσικό κανάλι Seikilo Ancient World Music στο YouTube. Ο Θεόδωρος Κουμαρτζής θα αναλύσει και θα εξηγήσει λεπτομερώς την ιστορία και τη μουσική της αρχαιοελληνικής λύρας στο κοινό.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης

Παρουσίαση: Θεόδωρος Κουμαρτζής

Μουσικό σχήμα «Παύσις» – Συναυλία αρχαίας ελληνικής λύρας

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα εκτελεστούν αρχαία μουσικά έργα της περιόδου όπου έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Το μουσικό σχήμα «Παύσις» έχει παρουσιάσει με επιτυχία το υλικό από την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική πρόταση που κυκλοφόρησε το 2023 με διθυραμβικές κριτικές 5/5 από μουσικό περιοδικό Songlines ενώ βρέθηκε στη 5η θέση του World Music Charts τον ίδιο μήνα. Παρουσιάστηκε σε πολλά σημαντικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο (Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Villa Grecque Kerylos στη Γαλλία, Φεστιβάλ Pirenostrum στην Ισπανία, Le Son Continu Festival στη Γαλλία, στο Skulpturhalle στην Ελβετία κ.ά.) ενώ φέτος συμμετείχε στο φεστιβάλ Braga Romana της Πορτογαλλίας. Το 2024 το μουσικό σχήμα «Παύσις» ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μουσικών οργάνων MIM στο Phoenix της Αριζόνας στην Αμερική για μια σειρά μουσικών παραστάσεων.

«Παύσις – μια μυστική μορφή επικοινωνίας pausa – a secret form of communication Παύσις (lat. pausa) Στοιχείο απαραίτητο για κάθε μορφή επικοινωνίας λεκτικής, μουσικής, καλλιτεχνικής, στοχαστικής. Με φιλοσοφικές αλλά και κυριολεκτικές διαστάσεις, η φιλία, ο έρωτας, ο χρόνος, η ίδια η ζωή αποκτούν νόημα την στιγμή που παύει ο εσωτερικός διάλογος στον χώρο που δημιουργείται. Έτσι, όλα γίνονται Ένα».

Συντελεστές

Η Ελένη Ελιόνα Σινιάρη

Θεόδωρος Κουμαρτζής – αρχαία λύρα, συνθέσει

Ελένη Ελιόνα Σινιάρη – φωνή

Αθηνά Κατσανεβάκη – φωνή

Μάριος Ποδάρας – αρχαία πανδούρα

Ο Μάριος Ποδάρας

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση μουσικών οργάνων. Στον χώρο εκτίθενται μια αρχαία ελληνική Κιθάρα, μια Φόρμιγξ και μια Χέλυς, όλες πλήρως λειτουργικές ανακατασκευές της οργανοποιίας Αναστάσιος (Luthieros Music Instruments),αποτέλεσμα της μελέτης της οργανοποιίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Πηγή: veriaculture.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα