Search
Close this search box.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι νικητές δαγκώνουν τα μετάλλιά τους
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ορισμένες από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες στον αθλητισμό περιλαμβάνουν αθλητές που δαγκώνουν τα μετάλλιά τους μετά την κατάκτηση της νίκης.

Από τον Usain Bolt μέχρι τον Antoine Dupont, Ολυμπιονίκες, ποδοσφαιριστές, παίκτες του ράγκμπι και αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν κάνει αυτήν την κίνηση.

Έχουμε ήδη δει αρκετούς Ολυμπιονίκες, συμπεριλαμβανομένου του Tom Daley της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας, να δαγκώνουν τα μετάλλιά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού – ενώ ο σταρ της Αγγλίας Jude Bellingham απεικονίστηκε πρόσφατα να δαγκώνει το μετάλλιό του μετά την κατάκτηση του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Αν και δεν είναι σαφές από πού προήλθε για πρώτη φορά η τάση, πολλοί πιστεύουν ότι η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1991 στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ., στην οποία συμμετείχαν οι Derek Redmond, John Regis, Kriss Akabusi και Roger Black, ήταν μερικοί από τους πρώτους αθλητές που δημιούργησαν την τάση.

Δεν είναι, όμως, ίσως και το πιο ασφαλές πράγμα, με τον Γερμανό David Moeller, που αγωνιζόταν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, να ισχυρίζεται ότι έσπασε το δόντι του, αφού δάγκωσε το ασημένιο μετάλλιό του, σύμφωνα με την Daily Mail.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τους λόγους που δημιούργησαν την τάση, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνήθιζαν να εξορύσσουν χρυσό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια κίνηση που ζητείται από τους αθλητές να κάνουν.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι επειδή ο χρυσός είναι πιο μαλακός από τον άργυρο ή τον χαλκό, ένας τρόπος για να καταλάβετε αν το μετάλλιό σας είναι αυθεντικό ή όχι είναι να το δαγκώσετε. Εάν τα δόντια σας αφήσουν ένα σημάδι ή ένα βαθούλωμα στο πολύτιμο παράσημο, θα ξέρετε ότι έχετε χρυσό μετάλλιο. Κατά τη διάρκεια του πυρετού του χρυσού στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1800, οι χρυσοθήρες δοκίμαζαν αν είχαν πραγματικό χρυσό δαγκώνοντας το.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο θα κοστίσει περίπου 798 λίρες – και δεν είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από χρυσό. Περιέχει περίπου έξι γραμμάρια χρυσού, ενώ το υπόλοιπο μετάλλιο αποτελείται από ασήμι και ζυγίζει περίπου 1,17 λίβρες.

Τα ασημένια μετάλλια ζυγίζουν ελαφρώς λιγότερο, στις 1,17lbs, ενώ τα χάλκινα μετάλλια ζυγίζουν 1lbs.

Άλλοι όμως πιστεύουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στους φωτογράφους, με τον David Wallechinsky, πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας των Ιστορικών των Ολυμπιακών Αγώνων, να δηλώνει στο CNN το 2012 ότι οι αθλητές δαγκώνουν τα μετάλλιά τους επειδή τους το ζητούν οι εικονολήπτες. “Έχει γίνει εμμονή με τους φωτογράφους“, δήλωσε ο Wallechinsky.

“Νομίζω ότι το βλέπουν ως μια εμβληματική λήψη, ως κάτι που πιθανώς μπορείς να πουλήσεις. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που οι αθλητές θα έκαναν πιθανώς μόνοι τους” πρόσθεσε.

Άλλοι, όπως ο καθηγητής Frank Farley του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας, πιστεύουν ότι το δάγκωμα ενός μεταλλίου είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που επιτρέπει στους αθλητές να αισθάνονται μέρος του “πνεύματος της νίκης’.

Όλα τα αθλήματα έχουν τις εκκεντρικότητές τους” είπε, σύμφωνα με το Lad Bible. “Αν θέλεις να είσαι μέρος του winning zeitgeist, αυτής της κουλτούρας του νικητή, συμμετέχεις σε αυτή την πρακτική του νικητή. Αυτό κάνει το μετάλλιό σου δικό σου. Είναι μια συναισθηματική σύνδεση με το επίτευγμά σου”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα