Ξέρετε τί είναι το Biosphera Project;

Με το Mini Voices, έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που έχει σκοπό να συσπειρώσει και να συγκεντρώσει προσωπικότητες και πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο μέλλον για όλους. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία να προωθηθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες και να καταστούν γνωστές σε ένα ευρύτερο, κυριολεκτικά παγκόσμιο κοινό.

Biosphera Genesis

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΜΙΝΙ Ιταλίας επέλεξε να συνεργαστεί με έναν δοκιμασμένο συνεργάτη στον τομέα της βιωσιμότητας και των οικολογικών κατασκευών: τον Όμιλο Aktivhaus-Nexlogic. Η εταιρεία αυτή ειδικεύεται στην ανάπτυξη μονάδων στέγασης χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, πάντα με επίκεντρο την ανθρώπινη ευημερία και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαδικασιών κατασκευής των κτηρίων. Η συνεργασία μεταξύ της MINI Italy και της Aktivhaus ξεκίνησε το 2018 και σήμερα ανανεώνεται με την παρουσίαση της τέταρτης γενιάς του προγράμματος Biosphera Project: το Genesis.

Biosphera Genesis

Ο Mirko Taglietti, Διευθύνων Σύμβουλος της Aktivhaus και δημιουργός του Biosphera Project, δηλώνει: «Το Genesis αποτελεί την τέταρτη γενιά της αυτοδύναμης αναγεννητικής βιοφιλικής μονάδας στέγασης που έχει ήδη κερδίσει το Energy Globe Award, το πιο πολυπόθητο βραβείο βιωσιμότητας στον κόσμο.

Mirko Taglietti, Διευθύνων Σύμβουλος της Aktivhaus και δημιουργός του Biosphera Project

Στόχος είναι η κατασκευή, αλλά και η ανανέωση κτηρίων νέας γενιάς που θέτουν τον ανθρώπινο παράγοντα, τις αισθήσεις και τις ανάγκες του, τη φυσιολογία, την υγεία και την ευημερία, στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής διαδικασίας. Κτήρια, που να είναι ικανά να αναγεννήσουν το μυαλό και την ζωτική ενέργεια των κατοίκων τους.»

Biosphera Genesis

Ως αποτέλεσμα δώδεκα ετών έρευνας και επιστημονικού πειραματισμού σε συνεργασία με πολυάριθμους οργανισμούς, πανεπιστήμια και εταιρείες, το Biosphera Genesis είναι ένα πραγματικά αυτοδύναμο κοντέινερ διαβίωσης, 40 τετραγωνικών μέτρων – μια πλανόδια ‘ζωντανή’ μονάδα, που μπορεί να μεταφερθεί οδικώς. Το Biosphera Genesis, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 στη Βενετία στο νησί San Servolo, είναι σήμερα η μόνη μονάδα στέγασης στον κόσμο που ενσωματώνει πλήρως την μέθοδο Biophilic. Είναι λοιπόν ένα «παθητικό» σπίτι που παράγει οκτώ φορές την ενέργεια που καταναλώνει, ενώ χρησιμοποιεί 95% λιγότερη ενέργεια από ένα κλασικό σπίτι. Είναι κατασκευασμένο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και τηρεί τα απαιτούμενα Ελάχιστα Περιβαλλοντικά Κριτήρια (MEC).

Ο Stefano Ronzoni, Διευθυντής της MINI Ιταλίας, δήλωσε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε τον Mirko Taglietti και το Biosphera Project. Η εταιρεία MINI ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα της βιωσιμότητας: το μότο “BIG LOVE” αντιπροσωπεύει τόσο την αγάπη που έχουμε για τους άλλους, όσο και το αληθινό ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου για πρωτοβουλίες όπως αυτή, πρωτοβουλίες που μπορούν να ενισχύσουν την καθημερινή μας ζωή με έναν καθόλα βιώσιμο τρόπο».

Το Biosphera Genesis είναι το πρώτο project ανάπτυξης ιδιαίτερα αφιερωμένο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σχεδιασμένο δε ειδικά για την καταπολέμηση του άγχους. Μέσα σε αυτό, οι οπτικές, απτικές, αλλά και οσφρητικές καταστάσεις που συναντάμε στη φύση αναδημιουργούνται μέσα από προηγμένη τεχνολογία, δείχνοντας πώς είναι εφικτό να δημιουργηθεί τεχνητά ένα περιβάλλον που επηρεάζει μόνο θετικά τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις. Από τη χρήση τεχνολογιών που αναπαράγουν παρόμοιες συνθήκες φωτός, θερμοκρασίας και χρωμάτων μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων- με σεβασμό στον κιρκάδιο ρυθμό- έως και την δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας που αναπαράγει ήχους και ‘σενάρια’ που υπάρχουν στη φύση, χάρη σε ειδικά ακουστικά. Τέλος, η έντονη παρουσία επενδύσεων ξυλείας από ελβετικό πεύκο, που λειτουργεί ως διεγερτικό της όσφρησης, βοηθά σημαντικά το σώμα να χαλαρώσει και να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό.

Biosphera Equilibrium 3.0-Προηγούμενο μοντέλο του Biosphera Genesis
Biosphera 2.0-Προηγούμενο μοντέλο του Biosphera Genesis

Το Biosphera είναι ένα ιταλικό επίτευγμα, μια πρωτοπορία, που γεννήθηκε για να συνδυάσει ιδανικά την ιατρική με την αρχιτεκτονική, έχοντας ως πυρήνα την οικολογική βιωσιμότητα. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων φιλοδοξεί να είναι το σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία περιβαλλόντων ικανών να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και τον γενικότερο τρόπο ζωής. Το μέλλον του Biosphera φαντάζει ως ένα ‘πρωτόκολλο’ που θα χρησιμοποιηθεί για τον βέλτιστο σχεδιασμό ξενοδοχείων, σχολείων και άλλων κτηρίων κάθε είδους και λειτουργίας.

Η Biosphera Genesis ήταν παρούσα στις BIG LOVE Days του MINI στο Varano de’ Melegari, από τις 2 έως τις 3 Οκτωβρίου 2021. Ένα αυτοκίνητο MINI Cooper SE συνόδευσε τη μονάδα κατοικίας κατά τη διάρκεια της διεθνούς παρουσίασής της στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2021, ως μέρος του Venice Innovation Design. Το όχημα αντιπροσωπεύει την απάντηση της MINI στην αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμη και αποδοτική μετακίνηση και έδειξε τα πλεονεκτήματα της δυνατότητας επαναφόρτισης της μπαταρίας του αυτοκινήτου από το περίσσευμα ενέργειας που παράγεται μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος Biosphera Genesis.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα