Το μουσείο του Λούβρου, το Μaison Pierre Frey και τα Θαύματα της Αιγύπτου!

Από το 1935, το θρυλικό Maison Pierre Frey έχει ξεχωρίσει στον χώρο της διακόσμησης.

Στο Μουσείο του Λούβρου, τα έργα στο Τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του μουσείου απεικονίζουν την εξέλιξη του πολιτισμού στις όχθες του Νείλου από το τέλος των προϊστορικών χρόνων έως τη χριστιανική εποχή.

Ο πλούτος αυτής της συλλογής, που δεν έπαψε ποτέ να συναρπάζει επιστήμονες, ιστορικούς και καλλιτέχνες. Τώρα έφτασε η ώρα να δώσει έμπνευση και στο Maison Pierre Frey.

Μοναδική συνεργασία

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών από τον Jean-François Champollion (1822), τον πατέρα της Αιγυπτιολογίας και ιδρυτή του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου (1827), ο Pierre Frey παρουσιάζει την collection «Merveilles d’Egypte-Τα Θαύματα της Αιγύπτου».

«Φέτος είναι μια μεγάλη επέτειος για το Λούβρο και την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή ήταν η στιγμή να δημιουργήσουμε μια συλλογή για την Αίγυπτο», αναφέρει ο Pierre Frey, διευθυντής επικοινωνίας της μάρκας, ο οποίος είναι επίσης εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας. «Το Μουσείο του Λούβρου άρχισε να κάνει συνεργασίες μόλις πρόσφατα -πριν από δύο χρόνια- και είμαστε ένας από τους επόμενους».

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει υφάσματα ταπετσαρίες και χαλιά και είναι πλούσια σε μοτίβα και γεμάτη χρώμα.

Μετά από σχολαστική έρευνα, ανάμεσα στα επτά χιλιάδες έργα που εκτίθενται στην Αιγυπτιακή Πινακοθήκη Αρχαιοτήτων, επιλέχτηκαν από την ομάδα του Maison Pierre Frey οκτώ έργα. Ανάμεσα στις πιστές αναπαραγωγές και την ελεύθερη έμπνευση, η δημιουργική ομάδα του oίκου σεβάστηκε την αυθεντικότητα αυτών των έργων, φέρνοντας ταυτόχρονα μια σύγχρονη και γραφική ερμηνεία, με γνώμονα τρεις θεμελιώδεις πτυχές: το χρώμα, το υλικό και τη γεωμετρία.

«Κάθε μοτίβο έχει διαφορετική ιστορία», εξηγεί ο Frey. «Μερικές φορές είναι ακριβώς ένα αντίγραφο, μερικές φορές παίρνουμε μόνο έμπνευση από το αντικείμενο ή απλώς ένα στοιχείο ενός αντικειμένου ή μιας γραφής, ενός χρώματος ή ενός σχήματος και μετά το ψάχνουμε. Το κάνουμε πιο σύγχρονο. Δεν υπάρχουν κανόνες”.

ΧΡΩΜΑ

Η προσέγγιση της δημιουργικής ομάδας βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό στα χρώματα του αρχικού αντικειμένου. Τα χρώματα είναι άλλοτε ήρεμα και ποιητικά, απαλά και “ξεθωριασμένα” από τον χρόνο, όπως σήμερα τα τα θαυμάζουν οι επισκέπτες στο Μουσείο του Λούβρου, ή στην άλλη πλευρά, φωτεινά, δυνατά και πλούσια, όπως αρχικά προορίζονταν να είναι, γιορτάζοντας μια Αίγυπτο με χίλιες χαρούμενες αποχρώσεις .

ΤΟ ΥΛΙΚΟ

Το στούντιο σχεδιασμού έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα σε υλικά για να φέρει κίνηση, υφή και χαρακτήρα στη συλλογή. Η τρισδιάστατη εκτύπωση προσφέρει πιστή αναπαραγωγή του ανάγλυφου και των λεπτομερειών των τοιχογραφιών και των ιερογλυφικών. Έχοντας φτάσει στα όριά της, χάρη σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στις ματ αποχρώσεις και τα μεταλλικά φώτα, αυτή η τεχνική επαναμεταγράφει έξοχα την τέχνη repoussage, την οποίαν χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες του Νέου Βασιλείου.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Τα αρχεία του αιγυπτιακού πολιτισμού εμφανίζουν μια ποικιλία από επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Για να αναπαραστήσουν αυτή τη γεωμετρία στα σχέδια της συλλογής, οι σχεδιαστές εξέτασαν προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια των έργων για να τα δαμάσουν, ενώ διέδωσαν μια πινελιά από το DNA του Pierre Frey. Αυτός ο γεωμετρικός χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα εμφανής στη λωρίδα που είναι εμπνευσμένη από το καπάκι ενός αιγυπτιακού φέρετρου, που θυμίζει ελεύθερα την υπέροχη λεπτομέρεια των Φαραώ.

Le script: Αυτή η σύνθεση αναπαράγει πιστά τον μυθολογικό πάπυρο του Nespakachouty, που χρονολογείται από τη 21η δυναστεία σε ένα ματ μη υφαντό χαρτί ή ένα ελαφρύ λινό. Απεικονίζει τον γραμματέα που υπολογίζει τα σιτηρά στην περιοχή του Αμήν, καθώς και τον θεό της γης Geb κάτω από το θησαυροφυλάκιο του ουρανού που αντιπροσωπεύεται από τον Nut.

Stèle d’Abkaou © 2015 Musée du Louvre, Christian Décamps

Hatshepsout: Τα σχέδια αυτού του υφάσματος, σε ύφασμα και ταπετσαρία, προέρχονται από τις διακοσμήσεις ενός γυναικείου φέρετρου που ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο του Gournet Murrai, που χρονολογείται από τη βασιλεία της Hatshepsut, βασίλισσας της Αιγύπτου που έγινε φαραώ κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου.

Cercueil rectangulaire Hatchepsout ; Thoutmosis III © 2004 Musée du Louvre, Christian Décamps

Shout: Το ζωγραφισμένο στο χέρι μοτίβο της ταπετσαρίας Shout αναπαράγει ένα διακοσμητικό στοιχείο από τον χιτώνα του αγάλματος The Trough Bearer και θυμίζει τα μαργαριταρένια δίχτυα που φορούσαν οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο.

Tapéret: XXL αναπαραγωγή της στοκαρισμένης και ζωγραφισμένης ξύλινης ταφόπλακας της κυρίας Tapéret. Η εκτύπωση σε ένα ινώδες μη υφασμένο χαρτί θυμίζει τον κόκκο και τη φύση των αυθεντικών υλικών του έργου.

Stèle de Tapéret bis © Musée du Louvre, dist. RMN – Grand Palais, Georges Poncet

Les Marais du Nil: Αναπαραγωγή τοιχογραφίας από τις αρχές της 18ης Δυναστείας που αντιπροσωπεύει τις ακτές του Νείλου και την πολυτέλειά του. Η εκτύπωση σε ινώδες μη υφασμένο χαρτί δίνει στο σχέδιο βάθος και ουσία.

Stèle d’Abkaou détail © Musée du Louvre, dist. RMN – Grand Palais, Christian Décamps

Jehouthy: Αυτή η ταπετσαρία είναι εμπνευσμένη από ένα χρυσό κύπελλο που προσέφερε ο Thutmose III στον στρατηγό Jehuthy, τον έμπιστο άνθρωπο του βασιλιά σε όλες τις ξένες χώρες και στα νησιά στη μέση της θάλασσας για να τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες του. Η μεταλλική ή ματ τρισδιάστατη εκτύπωση αποτυπώνει έντονα την τεχνική repoussé που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες του Νέου Βασιλείου για να διακοσμήσουν μεταλλικά κύπελλα.

Abkaou: Οι λεπτομέρειες που είναι χαραγμένες σε απόσπασμα της ασβεστολιθικής διακόσμησης της ταφικής στήλης του Abkaou είναι υφασμένες σε πολύτιμο μεταξωτό και λινό δαμασκηνό με γυαλιστερό και ματ αποτέλεσμα ή μεταγράφονται σε 3D, με πρωτοφανή τρόπο, σε μια ταπετσαρία.

Pharaon: Αυτή η λωρίδα, εμπνευσμένη από το καπάκι ενός αιγυπτιακού φέρετρου και τονισμένη με κομψές μεταλλικές ανταύγειες, θυμίζει ελεύθερα την υπέροχη λεπτομέρεια των Φαραώ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα