Η αισθητική της Ελληνοαμερικανίδας interior designer είναι δομημένη ξεκάθαρα αλά ελληνικά. «Το διαμέρισμά μου είναι ένας ελληνικός μικρόκοσμος. Έχει στοιχεία από τις τρεις βασικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας – την αρχαία, τη βυζαντινή και τη μοντέρνα περίοδο. Ωστόσο, όποιος το επισκέπτεται δεν πνίγεται από τη βαριά ελληνική κληρονομιά, μιας και τα χειροποίητα αντικείμενα, τα βιβλία και τα έπιπλα που έχω επιλέξει με μεγάλη προσοχή δημιουργούν μια αίσθηση ανακάλυψης και εξάπτουν τη φαντασία», μου λέει η Julia Cotsarelis όταν τη ρωτάω για την αισθητική του σπιτιού της, η οποία μοιάζει σε απόλυτη αρμονία με το The Greek Source, την online πλατφόρμα που δημιούργησε, με στόχο να μπολιάσει τη Νέα Υόρκη με το ελληνικό στοιχείο, αναδεικνύοντας τη δουλειά Ελλήνων σχεδιαστών.
Ως interior designer, μοιάζει να ξέρει ακριβώς τι κάνει για να μεταφέρει την ελληνικότητα στη διακόσμηση του σπιτιού της, με σύγχρονο τρόπο. «Προσεγγίζω μινιμαλιστικά την ελληνική αισθητική. […] Διαφορετικοί τόνοι του λευκού είναι εμφανείς στο διαμέρισμά μου και δημιουργούν την κατάλληλη βάση για το κλασικό και σοφιστικέ styling, ενώ τα έπιπλά μου είναι από ξύλο, κάτι που δίνει ένα πιο ζεστό και σχεδόν ρουστίκ ύφος. Καθημερινής χρήσης κεραμικά αντικείμενα βρίσκονται σε θέση περιωπής μαζί με αγάλματα αρχαίας κυκλαδικής ομορφιάς». Το γαλάζιο μας έχει μπλεχτεί ιδανικά με το ρετιρέ της Julia στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Πώς κατάφερε να μεταφέρει όμως το στοιχείο ενός ηλιόλουστου χώρου σε μια πόλη φημισμένη για το γκρι της; «Στο Μανχάταν συνήθως σε βλέπει ο ήλιος όλη τη μέρα αν το σπίτι σου βλέπει νότια, και ευτυχώς το δικό μου βλέπει. Τα μεγάλα παράθυρα βέβαια επίσης βοηθούν πολύ».
Μιλάμε για τον εγκλεισμό λόγω μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και μου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι γυμνάζεται αρκετά πια μέσα στο σπίτι και πως κατά τη διάρκεια του lockdown ασχολήθηκε με τα φυτά. «Θεωρώ ότι τα φυτά είναι μοναδικά στο να μας μεταφέρουν τη σύνδεσή μας με τη φύση. Μπορούν επίσης να αλλάξουν το χώρο μεμιάς. Προτιμώ να αγοράζω φρέσκα λουλούδια, βέβαια, από το να μεγαλώνω φυτά, γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να αλλάζω το στιλ όποτε θέλω και σίγουρα χρειάζονται λιγότερη συντήρηση».
Για όλους εκείνους που δεν είναι φαν των φυτών, αλλά χρειάζονται μια ανανέωση στο σπίτι τους, η Julia Cotsarelis προτείνει: «Μια απλή αλλαγή διάταξης των επίπλων σας στο χώρο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επίσης, όπως ανέφερα παραπάνω, το να αγοράσει κανείς λουλούδια ή να αλλάξει μαξιλάρια ή να προσθέσει έναν καθρέφτη ή μια ταπετσαρία μπορεί επίσης να προσφέρει ανανέωση. Συστήνω επίσης την αγορά νέων σερβίτσιων για την κουζίνα σας και την εναλλαγή τους ανάλογα με την εποχή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με οποιοδήποτε στοιχείο ντεκόρ – σεντόνια, πετσέτες, κουρτίνες. Οι μικρές πινελιές είναι ικανές να αλλάξουν το περιβάλλον σας».
Επηρεασμένη από τη δυστοπική πραγματικότητα που ζούμε, τη ρωτάω αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο που σε ένα υποθετικό σενάριο φυγής θα το έπαιρνε μαζί της, ακόμα κι αν κάποιος την ανάγκαζε να αφήσει τα πάντα πίσω της και η συζήτηση συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τις ελληνικές ρίζες της: «Το χειροποίητο κιλίμι της γιαγιάς μου, φτιαγμένο στην Ελλάδα, δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο, αλλά μια αναντικατάστατη μνήμη από την ίδια που δεν θα μπορούσα να ξαναβρώ».
Πού μπορείτε να βρείτε σήμερα την Julia Cotsarelis; «Πέρα από το The Greek Source, εκπροσωπώ μια εμπορική σειρά υφασμάτων επίπλωσης που μου επιτρέπει να συμμετέχω σε μεγάλα εμπορικά projects. Δουλεύω επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας στο κομμάτι της διακόσμησης οικιακών εσωτερικών χώρων. Το σχέδιό μου είναι να επεκταθώ στη βιομηχανία της φιλοξενίας και να αναπτύξω το The Greek Source σε lifestyle brand. Φέτος, θα παρουσιάσω τις νέες μου συνεργασίες στο The Greek Source στην έκθεση NY Luxury Design Fair, τον Σεπτέμβριο».
από την Κρίστελ Λιάκου
φωτογραφίες Frank Withers
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Instyle τεύχος Απριλίου