Πώς να δημιουργήσετε ένα eco-friendly μπάνιο

Έχετε σκεφτεί ότι ακόμα και οι πιο απλές μας συνήθειες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον; Από το πρωινό ντους και το πλύσιμο των χεριών μέχρι το βούρτσισμα των δοντιών, η καθημερινή μας ρουτίνα επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση του μπάνιου μας. Αν αναλογιστούμε την επιβαρυμένη κατάσταση του πλανήτη μας, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε «πράσινες» συνήθειες που θα συμβάλλουν στο να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα αλλά και τους λογαριασμούς μας!

Γι΄αυτό συγκεντρώσαμε ορισμένες προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα eco-friendly μπάνιο, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα, διατηρώντας την ίδια άνεση και λειτουργικότητα στο χώρο μας.

Επιλέξτε «σοφά» καζανάκι 

Το καζανάκι της τουαλέτας ξοδεύει το μεγαλύτερο όγκο νερού σε σύγκριση με άλλες οικιακές συσκευές και λειτουργίες, όπως είναι το πλυντήριο ή ακόμη και το ντους. Χρησιμοποιώντας καζανάκι διπλής ροής μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 3 λίτρα νερού σε κάθε χρήση. 

Σε περίπτωση που δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσετε το παλιό σας καζανάκι, μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού με άμμο και να το τοποθετήσετε μέσα στο καζανάκι, μειώνοντας έτσι το νερό που θα απαιτείται για να γεμίσει.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας με λαμπτήρες LED 

Αντικαταστήστε τις λάμπες στο μπάνιο σας με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι συγκεκριμένες λάμπες μάς προσφέρουν τον επιθυμητό φωτισμό στο χώρο με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, ενώ θα ξεγνοιάσουμε για καιρό, καθώς έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αν το μπάνιο σας διαθέτει παράθυρο, μπορείτε να το αξιοποιήσετε και να έχετε φυσικό φωτισμό στο χώρο σας. Έτσι θα πετύχετε μείωση κατανάλωσης ενέργειας χωρίς κανένα κόστος.

Συνδύαστε τα κατάλληλα αξεσουάρ

Μείωστε την κατανάλωση πλαστικού με τη χρήση αξεσουάρ μπάνιου που είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Επιλέξτε μια σαπουνοθήκη (refill) για να μειώσετε τις πλαστικές συσκευασίες κρεμοσάπουνων.
Παρόμοια, προτιμήστε χαλάκι και κουρτίνα μπάνιου κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι ή μπαμπού.

Καθαριότητα eco-friendly

Επιλέξτε οικολογικά προϊόντα και καθαριστικά για το χώρο του μπάνιου. Τα απολυμαντικά και απορρυπαντικά περιέχουν χημικά, τα οποία είναι επικίνδυνα τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Πλέον, κυκλοφορούν στο εμπόριο πολυάριθμα οικολογικά καθαριστικά σε πολύ προσιτές τιμές.

Eco Tip: Καθαρίστε το μπάνιο σας με «σπιτικά» καθαριστικά, όπως μαγειρική σόδα για την αντιμετώπιση των αλάτων και αιθέρια έλαια για τον αρωματισμό του χώρου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα