Mukaab: Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικιστικά projects στον κόσμο

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη σε σχήμα κύβου με ύψος 400 μέτρων, με το όνομα Mukaab, ως κομβικό τμήμα του οικιστικού σχεδίου Murabba που στοχεύει το κέντρο του Riyadh.
Ο ουρανοξύστης πρόκειται να κατασκευαστεί στα βορειοδυτικά του  κέντρου της πρωτεύουσας σε μια περιοχή 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοδοξεί να αναδείξει το καινούργιο προφίλ της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Περιγράφεται λοιπόν δικαίως ως το «νέο πρόσωπο του Ριάντ» και θα υλοποιηθεί γύρω από τη οικιστική δομή με την ονομασία Mukaab, «ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικιστικά projects στον κόσμο». 

Αυτός ο τέλειος κύβος θα έχει ύψος 400 μέτρων, όντας έτσι και επισήμως ένας πολύ ψηλός ουρανοξύστης. Κάθε του πλευρά θα έχει μήκος επίσης 400 μέτρα. Θα καταστεί επομένως το ψηλότερο κτήριο της πόλης και θα περικλείεται από πρόσοψη διακοσμημένη με επικαλυπτόμενες τριγωνικές φόρμες, σύμφωνα με το μοντέρνο αρχιτεκτονικό στυλ Najdi.

Περαιτέρω, προβλέπονται δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων, πολιτιστικών και τουριστικών αξιοθέατων. Επίσης, ένα κεντρικό αίθριο που θα περιέχει έναν σπειροειδή πύργο σχεδόν πλήρους ύψους. Ο ουρανοξύστης Mukaab θα αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης συνοικίας Murabba την οποία ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Mohammad bin Salman, πρόεδρος της νεοσύστατης ‘New Murabba Development Company’.

Το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 100.000 οικιστικές μονάδες, 9.000 δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων με περισσότερα από 980.000 τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων καθώς και 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρων στέγασης γραφείων. Προβλέπονται επίσης 80 εξειδικευμένοι χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού, ένα Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού, ένα υπερσύγχρονο θέατρο πολλαπλών χρήσεων και ένα άκρως «εμβληματικό» Μουσείο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας το φιλόδοξο έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Είναι δε ένα από τα πολλά και μεγάλα έργα που εξελίσσονται επί του παρόντος στη Σαουδική Αραβία. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας, ως ένα μέρος του σχεδίου ‘Saudi Vision 2030’, με απώτερο στόχο την σταδιακή διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας. Το πιο γνωστό και πιο αμφιλεγόμενο έργο είναι το επονομαζόμενο ‘Neom’. Το εν λόγω μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνει την μεγάπολη ‘The Line’με συνολικό μήκος 170 χιλιομέτρων.

Το έργο- εν τούτοις- έχει επικριθεί για τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, αλλά και για τις αναφερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φαίνεται να συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με τη συγκεκριμένη ‘ανάπτυξη’. Μιλώντας ο κ. Peter Frankental από την Διεθνή Αμνηστία ανέφερε με νόημα πως οι τεχνικές εταιρείες που εργάζονται στο ‘Neom’ σίγουρα αντιμετωπίζουν ένα «ηθικό δίλημμα» και θα πρέπει να «σκεφτούν δύο φορές» τη συνεχιζόμενη εμπλοκή τους στο έργο!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα