“H μικρή Γοργόνα”: Σπίτι βγαλμένο από παραμύθι – Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Μνημείο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής

Η βίλα, η οποία είναι χτισμένη στη θέση που ενέπνευσε τη διάσημη «Μικρή Γοργόνα» του Άντερσεν, είναι προς πώληση.

Στην άκρη της χερσονήσου Sestri Levante, ανάμεσα στο Portofino και στο Cinque Terre, τούτη η υπέροχη βίλα έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του design και της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα σπάνιας τεχνοτροπίας δείγμα ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής, που περαιτέρω έχει ανακηρυχθεί «Εθνικό Μνημείο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής»,

Ο θρύλος αφηγείται πως η χερσόνησος του Sestri Levante γεννήθηκε από την απαγορευμένη αγάπη ενός ζευγαριού γοργόνων, του αρσενικού Tigullio και της γοργόνας Segesta. Στην περιοχή αυτή κατοικούσε ο Δανός συγγραφέας Κρίστιαν Άντερσεν το 1833, ο οποίος μάλιστα δημοσίευσε λίγο διάστημα μετά την ιστορία «Η Μικρή Γοργόνα», πιθανώς εμπνευσμένος από αυτή την παραμυθένια ρομαντική ιστορία.

Ακριβώς εδώ λοιπόν, στην άκρη ενός απότομου βράχου, μόλις 15 χλμ από το Portofino και 25 χλμ από το Cinque Terre, ο αρχιτέκτονας Luigi Carlo Daneri, βασισμένος στo δημιουργικό ύφος του κορυφαίου Le Corbusier, σχεδίασε με μαθηματική συμμετρία μια γοητευτική βίλα, μεταξύ των ετών 1938 και 1940, βίλα που είναι τώρα διαθέσιμη προς πώληση.

Ο χώρος είναι ένα σημείο απόλυτης γαλήνης και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς που περιβάλλεται από 23 στρέμματα πάρκου, γεγονός που εγγυάται την απαιτούμενη ιδιωτικότητα. Άνετα χαρακτηρίζεται το σημείο ως μια γωνιά ενός ‘επί γης Παραδείσου‘, πολύ μακριά από την ανυπόφορη φρενίτιδα της σύγχρονης ζωής.

Ιδιοκτησία μέχρι σήμερα ενός Ιταλού εκδότη, η βίλα έχει φιλοξενήσει κατά διαστήματα μεγάλα ονόματα της σχεδίασης και της αρχιτεκτονικής, του τομέα των εκδόσεων και των επιχειρήσεων. Το οίκημα αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αυθεντικής ορθολογιστικής σχολής, μιας τεχνοτροπίας βασισμένης στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική που άκμασε κυρίως κατά τον 17ο αιώνα στην γηραιά Ήπειρο. Η οικία αναγνωρίστηκε ως Εθνικό Μνημείο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και ως ‘μια ουσιαστική μαρτυρία της ευρύτερης ιταλικής αρχιτεκτονικής του εικοστού αιώνα’.

Πλήρως ανακαινισμένη, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων που σχεδίασε  ο οίκος Daneri, η βίλα έχει πλήρως αποκατασταθεί παραμένοντας πιστή στην πρωτότυπη αρχιτεκτονική σχεδιαστική της αξία και διατίθεται προς πώληση αποκλειστικά μέσω της Lionard Luxury Real Estate S.p.A.

Το κτίριο σχεδιάστηκε εξ αρχής σε αγαστή αλληλεπίδραση με το περιβαλλοντικό του πλαίσιο, διατηρώντας τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην εμφανή οικειότητα των εσωτερικών του χώρων και της μεγαλειώδους απολυτότητας του γύρω τοπίου. Η λειτουργική του αυστηρότητα, η σαφήνεια στην κατανομή των δωματίων και η τεχνολογία αιχμής που το διακρίνουν, το καθιστούν, όπως άλλωστε έγραψε ο Giò Ponti:

Μια συγκλονιστική κατοικία που δεν προορίζεται ως ένα απλό κατάλυμα, αλλά λειτουργεί συνάμα ως ένα θέατρο για τις δραστηριότητες του ανθρώπινου βίου, για σκέψη, εργασία και, ήρεμη περισυλλογή‘.

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή της, η βίλα δημοσιεύτηκε στα έγκριτα περιοδικά Casabella (Οκτώβριος 1940) και Domus (Ιανουάριος 1941), στη δεκαετία του 1990 δε, στο Abitare. Ένα υποβλητικό μονοπάτι που διασχίζει το δάσος και μια σκάλα, οδηγούν στην ιδιωτική παραλία με αποκλειστική πρόσβαση στο υγρό στοιχείο. Διαθέτει επιπλέον πισίνα, ηλιόλουστη βεράντα και άνετο πάρκινγκ.

Ο συνολικά ωφέλιμος εσωτερικός χώρος αγγίζει τα 1.100 τμ, που περιλαμβάνουν το κυρίως κτίριο και δύο ανεξάρτητα οικιστικά παραρτήματα. Η πολυτελής οικία απλώνεται σε τρεις ορόφους, έχει δε εννέα υπνοδωμάτια και έξι πλήρη μπάνια.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα