Τι διαβάσαμε και τι πρέπει να διαβάσετε εσείς πριν κλείσει ο χρόνος, Vol.3

Μπορώ να πω, τώρα που κοιτάζω πίσω κάνοντας μια πρόχειρη αποτίμηση της χρονιάς, πως το 2021 δεν ήταν και τίποτα συγκλονιστικό. Πέρυσι τέτοια εποχή παρακαλούσαμε ο νέος τότε χρόνος να μάς φέρει ό,τι μάς πήρε το 2020. Δε συνέβη ποτέ. Ένα χρόνο μετά έχω μεν την χαρά να είμαι (καθόλου δεδομένο) και να πληκτρολογώ κείμενα, ωστόσο τα επιμέρους της χρονιάς δεν μου άφησαν και την πιο γλυκιά γεύση. Μια γεύση που προσπαθούσα να αλλάξω κάθε φορά που χανόμουν στα βιβλία μου. Άλλωστε, η σχέση μου που πάει σταθερά καλά τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή με τα βιβλία.

Είναι σα να έχω βρει τον ιδανικό σύντροφο –ξέρω ότι θα ταξιδέψω, ότι θα μου δημιουργηθούν έντονα συναισθήματα, ότι θα είναι πάντα εκεί για εμένα, ότι δεν θα περιοριστώ σε μια μόνο επιλογή (μένω πάντα πιστή σε ό,τι ξεκινάω, μέχρι να τελειώσει)- και μαζί του περνάω όλη την covid19 περίοδο. Αυτό ίσως με κάνει την κατάλληλη για να μοιραστώ μαζί σας τις καλύτερες αναγνώσεις της χρονιάς. Τα 21 βιβλία που ξεχώρισα μέσα στο 2021, σε τρεις δόσεις, για να μην σας κουράσω αλλά και για να δημιουργήσω το συναίσθημα της προσδοκίας και –γιατί όχι;- της έκπληξης σε κάθε drop. Ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

ΜΕΡΟΣ Γ’

Τι διαβάσαμε και τι πρέπει να διαβάσετε εσείς πριν κλείσει ο χρόνος, Vol.2

#7 Οι Κόρες – Alex Michaelides (εκδ. Διόπτρα)

Αδύνατον να κάνεις προβλέψεις διαβάζοντας το υπέροχα σκοτεινό μυθιστόρημα του αριστουργηματικού Alex Michaelides, κι αυτό είναι κάτι που τον κάνει έναν από τους αγαπημένους μου νουαρίστες. Υπέροχα σκοτεινός, σχεδόν εθιστικός!

#6 Ο άρχοντας της ζήλιας Jo Nesbo (εκδ. Μεταίχμιο)

«Μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει με την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως Άρχοντας της Ζήλιας, αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του». Το μοναδικό χάρισμα του Nesbo να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να δίνει απρόβλεπτη τροπή στις αστυνομικές ιστορίες του έχει εύλογα δημιουργήσει μια στρατιά από φανατικούς αναγνώστες.

#5 Η λέσχη φόνων της Πέμπτης (εκδ. Ψυχογιός)

«Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από ένα οίκο ευγηρίας με πρωταγωνιστές 4 ηλικιωμένους που προσπαθούν να διαλευκάνουν παλιές υποθέσεις φόνων κάθε Πέμπτη, ώσπου μια μέρα συμβαίνει ένας πραγματικός φόνος και κάπου εκεί ξεκινά η ιστορία». Μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες και με 2.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ο Richard Osman μπορεί να κάθεται ήσυχα στον θρόνο του. Νομίζω πως είναι ένα μυθιστόρημα που ή θα το λατρέψεις, ή δεν θα μπορέσεις να το ολοκληρώσεις. Love it or hate it. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αδιάφορο κι αυτό είναι κάτι, σωστά;

#4 1984 – Ο Μεγάλος Αδελφός (εκδ. Κάκτος)

To κλασικό του Orwell που βεβαίως και είχα διαβάσει στο παρελθόν και την αγγλική και την ελληνική version, ωστόσο σε μια επίσκεψή στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου έπεσα πάνω σε αυτή την έκδοση –με την μοναδική εγκεκριμένη μετάφραση στα ελληνικά από το Ίδρυμα Orwell. Τελικά έκανε τη διαφορά!

#3 Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου – Λάκης Λαζόπουλος (εκδ. Διόπτρα)

Αχ αυτή η Τασούλα και αχ! γενικώς! Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του κ. Λαζόπουλου αφιερωμένο στην μνήμη της συντρόφου του μέσα από το οποίο μαθαίνει κανείς και τον Λάκη, πίσω από τον Λαζόπουλο, ήταν μια έκπληξη για εμένα φέτος. Απίστευτα συγκινητικό. Αν αντέχει το στομάχι σας, θα σας αποζημιώσει!

#2 H ιστορία της Λίσι – Stephen King (εκδ. Κλειδάριθμος)

Τι χρειάζεται να πει κανείς για τον Stephen King; Νομίζω πως ό,τι κι αν πω είναι understatement. Πάντως, Η Ιστορία της Λίσι έγινε και μίνι σειρά μέσα στο χρόνο με πρωταγωνιστές τους Julian Moore και Clive Owen, σε σκηνοθεσία Pablo Larain. Θα πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο και μετά να δείτε την σειρά –αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

image description

#1 Η Κλάρα και ο Ήλιος (εκδ. Ψυχογιός)

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Kazuo Ishiguro, σε ακόμα ένα συγκινητικό μυθιστόρημα. Είναι το μοναδικό βιβλίο που το νούμερο σε αυτή τη λίστα, αντιστοιχεί και στην αρίθμηση της προτίμησής μου. Είναι το βιβλίο που όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι μου το δανείζω απαρεγκλίτως! Η ιστορία του Ishiguro δε μοιάζει με καμία άλλη. Η γραφή του είναι απαλή ακόμα κι όταν περιγράφει και τα πιο δύσκολα πράγματα. Δεν θέλω να σας πω με τι έχει να κάνει η πλοκή, απλώς πηγαίνετε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο. Αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη σας.

Βρείτε σε κάθε τεύχος του InStyle τις προτάσεις μου με τα βιβλία του μήνα.

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα