«Πάπας με κουκουβάγιες» στο ευρύ κοινό μετά από τέσσερις δεκαετίες
Francis Bacon’s ‘Pope with Owls-© 2021 Estate of Francis BaconArtists Rights Society (ARS), New YorkDACS, London

Ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες στον κόσμο, ο «Πάπας με κουκουβάγιες» του Φράνσις Μπέικον, φτάνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία, έχοντας κρατηθεί στην ίδια αριστοκρατική ιδιωτική συλλογή, για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Το έργο δημοπρατείται για πρώτη φορά, στις 17 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο δημοπρασιών Phillips, με ποσό εκκίνησης 35,000,000 – 45,000,000 δολάρια.

a.Michael Peppiatt, Francis Bacon in the 1950s, exh. cat., Sainsbury Centre for the Visual Arts, Norwich, 2006, p. 26. b.Martin Harrison, Francis Bacon: Catalogue Raisonné, 1958-1971, vol. III, London, 2016, p. 736. c.Michael Peppiatt, Francis Bacon: Anatomy of an Enigma, New York, 2009, p. 216.

Ο «Πάπας με κουκουβάγιες», του 1958 (λάδι σε καμβά-145.4εκ x 109.2 εκ) αποτελεί μέρος της περίφημης σειράς παπικών πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον που διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες.

Pope I, 1951. Aberdeen Art Gallery and Museums Collection, Artwork © 2021 Estate of Francis Bacon Artists Rights Society (ARS), New YorkDACS, London

Το έργο αναφέρεται στο πραγματικό πορτρέτο του Πάπα Ιννοκεντίου X από τον Velázquez, μια εικόνα που λειτούργησε ως έρεισμα για τις εξερευνήσεις του καλλιτέχνη στην απόδοση της σάρκας και την απόπειρα ψυχολογικής αποδόμησης, μεταξύ της περιόδου 1949 και 1971.

Study for Pope II, 1961. Musei e Gallerie Pontificie, Musei Vaticani, Rome© 2021 Estate of Francis Bacon Artists Rights Society (ARS), New YorkDACS, London

Ο καλλιτέχνης πάντα απέφευγε να δώσει μια ακριβή εξήγηση σχετικά με το τι ήταν αυτό που τον είχε μετατρέψει σε εμμονικό με το συγκεκριμένο έργο του Βελάσκεθ, όμως αυτή η συνεχής αναζήτηση γονιμοποίησε και τόνωσε δεκαετίες δημιουργικής παραγωγής. Οι πίνακες για τους Πάπες έχουν αποκτήσει καλλιτεχνική, όσο και ιστορική σημασία, όχι μόνο για την αριστοτεχνική εκτέλεση του Bacon, αλλά και για την εν πολλοίς ανατροπή της παλιάς κύριας πηγής έμπνευσης. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπέικον πέτυχε να επαυξήσει την “εικονομαχική” ισχύ της δικής του εκδοχής και ανυψώθηκε έτσι στη θέση του κληρονόμου μιας όντως διακεκριμένης καλλιτεχνικής παράδοσης.

Study of Red Pope, 1962, Second Version, 1971. Private Collection, Artwork© 2021 Estate of Francis Bacon Artists Rights Society (ARS), New YorkDACS, London

Ο ίδιος ο Μπέικον έχει χαρακτηρίσει τον πίνακα αυτόν, ως έναν από τους σπουδαιότερους πίνακες στον κόσμο! “Πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα πορτρέτα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Με έπιασε εμμονή μαζί του. Αγοράζω συνεχώς βιβλία με αυτήν την εικονογράφηση του Πάπα από τον Velazquez, γιατί πολύ απλά με στοιχειώνει και μου απελευθερώνει όλα τα είδη των συναισθημάτων και των περιοχών της –θα έλεγα– φαντασίας, μέσα μου… είναι και αυτό το υπέροχο χρώμα του..».

Head VI, 1949. Arts Council Collection, London, Artwork © 2021 Estate of Francis Bacon Artists Rights Society (ARS), New YorkDACS, London

Από τη Μαρία Αρβανιτοπούλου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα