Λεύκωμα: Ο Σταυρός στο Βυζάντιο και στο παραδοσιακό ελληνικό κόσμημα

Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος “Ο Σταυρός στο Βυζάντιο και στο παραδοσιακό ελληνικό κόσμημα” της δημοσιογράφου Τζένης Φραγκούλη.

Η ημέρα της παρουσίασης του λευκώματος

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβα Θεοχάρης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο. Στην εκδήλωση συναντήσαμε τον κ. Παύλο Γερουλάνο, π. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, τον κ. Αθανάσιο Καββαδά, βουλευτή Λευκάδας και πολλούς άλλους εκλεκτούς καλεσμένους.

O Παύλος Γερουλάνος, π. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Αθανάσιος Καββαδάς, βουλευτής Λευκάδας.
Το λεύκωμα
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζένη Φραγκούλη μίλησε για το λεύκωμα.
Για το λεύκωμα μίλησαν η ιστορικός τέχνης Ίρις Κριτικού (αριστερά), η Μαρία Καπρίλη, διαμαντολόγος εκτιμήτρια και σχεδιάστρια κοσμημάτων (δεξιά) και ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας και πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών.

Την εκδήλωσαν τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου, επώνυμοι και πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της τέχνης και των Μedia, ενώ η παρουσία της χορωδίας Οι Μελωδοί μάγεψαν τους προσκλεκλημένους με τα τραγούδια τους.

Το λεύκωμα παρουσιάζει τόσο την ιστορική διαδρομή του Σταυρού, όσο και την εικαστική του απεικόνιση στο παραδοσιακό ελληνικό κόσμημα. Παράλληλα καταγράφονται οι τεχνικές και τα υλικά, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας.

Στο λεύκωμα θα δείτε αντιπροσωπευτικά δείγματα από σχεδόν όλες τις κατηγορίες των κοσμημάτων σταυρών. Αποδίδεται δε με επιτυχία το εικαστικό εύρος, μέσα στο οποίο κινείται ο σταυρός στον βυζαντινό και παραδοσιακό σχεδιασμό του.

Ξεχωρίζουν ο σταυρός του Χρυσοστόμου Σμύρνης, της Μαντούς Μαυρογένους, ο σταυρός των Ιωαννιτών Ιπποτών από τη Ρόδο, σταυροί του Μετώπου από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ο σταυρός του Ιουστίνου του Β’, ευγενική προσφορά  από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το Βατικανό.

Το βιβλίο παρουσιάζει μια δομή κατανοητή, με αντιπροσωπευτικές οπτικές αναφορές. Είναι δε μια ολοκληρωμένη εργασία που στηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς το σύμβολο του Σταυρού ενώνει όλους τους Έλληνες απανταχού.

Οι κυρίες Ντίνα Σταυροπούλου και Τζένη Φραγκούλη.

Το βιβλίο της Τζένης Φραγκούλη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Διατίθεται σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και στα πωλητήρια των Μουσείων.

 
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα