Η κιθάρα των Nirvana και άλλα αντικείμενα του Kurt Cobain σε δημοπρασία
Credit: Fan art by @emma_reynolds_art / Kurt Cobain/Kurt Cobain

Αντικείμενα του Kurt Cobain, συμπεριλαμβανομένων της κιθάρας Fender Mustang που χρησιμοποίησε στο μουσικό βίντεο «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana, του αυτοκινήτου Dodge Dart 170 του 1965 και αρκετών από των δικών του έργων τέχνης, πωλούνται σε δημοπρασία για πρώτη φορά από το Julien’s Auctions.
 
Η ηλεκτρική κιθάρα που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο του «Smells Like Teen Spirit», Fender Mustang του 1969 για αριστερόχειρες με μπλε φινίρισμα, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «άλλαξε τη μουσική και τον κόσμο» έχει αρχική τιμή 600.000 – 800.000 δολάρια. Η κιθάρα εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο Seattle’s Experience Music Project, που τώρα ονομάζεται MoPOP Museum of Pop Culture, τα τελευταία δώδεκα χρόνια και επίσης φωτογραφήθηκε και επιλέχθηκε για την περίφημη συλλογή The Guitar Collection, το συλλεκτικής έκδοσης βιβλίο με τις 150 κορυφαίες κιθάρες όλων των εποχών.

Ένα μέρος των εσόδων από την πώληση της κιθάρας Fender Mustang και επιλεγμένων αντικειμένων θα διατεθούν στην εκστρατεία Kicking The Stigma, πρωτοβουλία της ομάδας Indianapolis Colts και του ιδιοκτήτη της, Jim Irsay για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαταραχές ψυχικής υγείας και την άρση του στίγματος που σχετίζεται πολύ συχνά με αυτές τις ασθένειες. Στη δημοπρασία πωλείται επίσης το μόνο γνωστό σωζόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Cobain, το 4θυρο σεντάν Dodge Dart 170 του 1965. Το αυτοκίνητο με το υποκοριστικό «Baby Blue» εκτιμάται ότι θα πωληθεί 400.000 έως 600.000 δολάρια. H αδερφή του αείμνηστου τραγουδιστή Kim έχει το όχημα τα τελευταία 28 χρόνια, το οποίο αγόρασε από την Courtney Love, σύζυγο του Cobain, μετά τον θάνατο του αδελφού της.

Άλλα αντικείμενα της συλλογής είναι το έργο τέχνης του τραγουδιστή στο κατάστρωμα σκέιτμπορντ με τη μασκότ των Iron Maiden «Eddie» του 1985 και σκίτσο του Michael Jackson που φέρει την υπογραφή του Kurt Cobain. «Ο Kurt Cobain είναι τόσο μεγάλη καλλιτεχνική και πολιτιστική δύναμη τα τελευταία 30 χρόνια και αυτή η δημοπρασία γιορτάζει την ανεξίτηλη συνεισφορά των Nirvana στη ροκ μουσική και τη ποπ κουλτούρα» ανέφερε ο Jim Irsay.

Πριν από τη δημοπρασία, τα αντικείμενα θα είναι διαθέσιμα για προβολή στη γκαλερί του Julien’s Auctions στο Beverly Hills έως τις 15 Απριλίου, στη βιτρίνα του Hard Rock Cafe στο Piccadilly Circus στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου και στο Hard Rock Café στην Times Square της Νέας Υόρκης στις 16 έως τις 20 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα