Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη δημιουργεί στον «Ελληνικό Κόσμο» ένα σύγχρονο εικαστικό project
Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη
Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη

Η ατομική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικά μέσα έχει θεματικό πυρήνα το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ στον Βόλο και φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκθεση με τίτλο assembling memories εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου 2024, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024.

Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη
Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη

Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη μετά την επιτυχημένη παρουσία της σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, στη Σεούλ, στη Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι επιστρέφει στην Αθήνα για να δημιουργήσει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ένα σύγχρονο εικαστικό project, μία πολυμεσική εμπειρία τέχνης.

Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη--2019-κάρβουνο-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-98-x-200-εκ.
Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη–2019-κάρβουνο-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-98-x-200-εκ.

Η δημιουργός εμπνέεται από ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελληνικής Βιομηχανίας και ανοίγει στον θεατή τις πύλες του μνημονικού της σύμπαντος μετατρέποντας την επίσκεψή του σε μία ξεχωριστή, αισθητηριακή εμπειρία.

Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη-2024-κάρβουνο-χρωματιστό-κάρβουνο-μελάνι-παστέλ-99-x-189-εκ
Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη-2024-κάρβουνο-χρωματιστό-κάρβουνο-μελάνι-παστέλ-99-x-189-εκ

Στα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα που παρουσιάζει, καμβάδες της γίνονται τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων στο εμβληματικό εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη.

Το εργοστάσιο αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές επενδύσεις στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. 29 χρόνια μετά το κλείσιμό του, έχει πια ερημωθεί.

Έργο της καλλιτέχνιδος Ντένυς Θεοχαράκη 2023-λάδι-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-100-x-134-εκ
Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη- 2023-λάδι-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-100-x-134-εκ

Η καλλιτέχνης ξαναγυρνά στο παλιό, οικογενειακό εργοστάσιο, που το θυμάται να σφύζει από ζωή και αντικρίζει τη φθορά, την παρακμή, την εγκατάλειψη. Διασώζει με τη φωτογραφική της μηχανή πολύτιμες εικόνες από το δυστοπικό, βανδαλισμένο τοπίο, μαζεύοντας με ευλάβεια σχέδια, χαρτιά, υφάσματα, δέρματα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να διασωθεί. 

Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη-2020-μελάνι-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-74-x-100-εκ.
Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη-2020-μελάνι-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-74-x-100-εκ.

Πάνω στα παλιά υλικά «η Θεοχαράκη ξεδιπλώνει ποικίλες θεματικές πτυχές, άλλοτε με πενάκι, άλλοτε με κάρβουνο ή με ζωηρά χρώματα λαδιού, απεικονίζοντας –με διαφορετικές τεχνοτροπίες– ξεχωριστούς και ευφάνταστους κόσμους, που ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το υπερρεαλιστικό», όπως σημειώνει η Μουσειολόγος Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος και αρχιτέκτονας Μανώλης Μπαμπούσης, επισημαίνει ότι «ενώ η Θεοχαράκη έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον και την καινοτομία, δεν παύει ν’ αντλεί από το ορατό και αόρατο της μνήμης και της εμπειρίας. Τα συναρμολογεί όλα σε εικόνες, φωτογραφίες, σχέδια και ζωγραφική. Οι φωτογραφίες της αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής, των μηχανημάτων και των αντικειμένων μίας εποχής. Οι γραμμές της γίνονται πέτρα, βράχοι, δένδρα, δάση, κάστρα, κατακόρυφες πόλεις, κατακόρυφοι, παράλληλοι, διασταυρούμενοι λαβύρινθοι».

Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη-2019-κάρβουνο-κολάζ-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-90-x-154-εκ.
Έργο της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη-2019-κάρβουνο-κολάζ-σε-παλιό-σχέδιο-συναρμολόγησης-εφαρμοσμένο-σε-καμβά-90-x-154-εκ.

Κάθε έργο της Ντένης Θεοχαράκη αποτελεί ένα κείμενο ταυτότητας, μία πράξη επικοινωνίας συναισθημάτων, σκέψεων, προβληματισμών, που αφυπνίζει τον θεατή και τον παρακινεί σε μια εναλλακτική θέαση της πραγματικότητας.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, η εικαστικός «σκηνοθετεί την εκθεσιακή της αφήγηση με οργανικά, σχεδόν νομοτελειακά, αντικείμενα από το εργοστάσιο, ως ready made θραύσματα αναμνήσεων με τον χώρο να λειτουργεί ως οιονεί κιβωτός του δυναμικού παρελθόντος. Αποπειράται να διατηρήσει την ατομική και συλλογική μνήμη από την δραστηριότητα της Tεοκάρ αλλά και να της εμφυσήσει εκ νέου ζωή, μεταμορφωμένη καλλιτεχνικά και να την μνημονεύσει/μνημειώσει».

Ποια είναι η Ντένη Θεοχαράκη

Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη λατρεύει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να απαθανατίζει με τη φωτογραφική της μηχανή εικόνες καθημερινής ζωής. Παρόλο που κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα στις διαδρομές της δεν σταματά να εκπλήσσεται από τις ομοιότητες που διατρέχουν τις φαινομενικά διαφορετικές κουλτούρες των λαών.

Οι ταξιδιωτικές της εμπειρίες μετασχηματίζονται σε τέχνη. Μέσα από τα ποικίλα ερεθίσματα και συναισθήματα που βιώνει παρατηρώντας διαφορετικές πτυχές της παγκόσμιας καθημερινότητας, πλάθει στα έργα της μία νέα πραγματικότητα, φαινομενικά πολύπλοκη, δαιδαλώδη. Μία πραγματικότητα η οποία όπως και στην πραγματική ζωή είναι γεμάτη ξέχωρα μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικούς προορισμούς.

Η καλλιτέχνις Ντένυ Θεοχαράκη
Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη.

Η καλλιτεχνική της δημιουργία διαφοροποιείται, αρνούμενη να ταυτιστεί με συγκεκριμένα ρεύματα ή τεχνοτροπίες. Η γραφή της είναι ασυμβίβαστη και περιπετειώδης και αναζητεί διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης με διαφορετικά υλικά, υφές και τεχνικές.

Η Ντένη Θεοχαράκη έχει παρουσιάσει τα έργα της τόσο σε ατομικές αλλά και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργο της έχει επιλεγεί να αποτελεί μέρος της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το NΥU Stern Business School, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 & ώρα 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 6 Μαρτίου-31 Μαΐου 2024

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: 
Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00-13:00
Σάββατο: 11:00-17:00
Κυριακή: 10:00-18:00

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα