Eιρήνη Κανά: Η ζωγράφος με την πλούσια χρωματική της παλέτα δημιουργεί πορτρέτα μικρών κοριτσιών εξυμνώντας την παιδική ομορφιά
Παιδί-παιδάκι-με-τα-καστανά-μαλλιά-70χ100

Μία σημαντική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 19.30, στην  Γκαλερί Σκουφά. Διάρκεια έκθεσης: 8 – 29 Ιουνίου 2023

Η Ειρήνη Κανά παρουσιάζει τη δουλειά της των τελευταίων δύο ετών, η οποία αποτελείται από μία ζωγραφική ενότητα 25 έργων, με θέμα τα παιδιά.

Ένας καινούργιος μαγικός κόσμος ξεδιπλώνεται στα μάτια των επισκεπτών. Ένας κόσμος άγνωστος και αναγνωρίσιμος συνάμα.

Ολα-τα-πρωινά-του-κόσμου-70χ100

“Τα παιδιά είναι το μέλλον αλλά και το παρόν. Το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ζωής. Όνειρα και προσδοκίες που πιστεύουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα.” υπογραμμίζει η Ειρήνη Κανά.

Ο Μάνος Στεφανίδης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ιστορικός τέχνης και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρει στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης:

Στην τωρινή ενότητα των έργων της η Ειρήνη Κανά καταπιάνεται με την πιο φιλόδοξη ως τώρα θεματολογία της. Πρόκειται για μια σειρά από ομαδικά πορτραίτα των ιδανικών μορφών μιας απολεσθείσης παιδικότητας, η οποία άλλοτε σαν παραμύθι και άλλοτε σαν εφιάλτης στοιχειώνει τώρα την παλέτα της. Ζωγραφίζοντας αυτά τα ομαδικά πορτρέτα είναι σαν να λέει παραμύθια στα εικονικά παιδιά της για να αποκοιμηθούν ή να χαϊδεύει τις αγαπημένες της γάτες. Σαν να τα προστατεύει από εκείνους τους κινδύνους τους οποίους η ίδια δεν μπόρεσε να αποφύγει…

Τίτλος Έργου: Canis minor – Διαστάσεις: 70Χ100εκ.

Και συνεχίζει ο τεχνοκριτικός:

“Η Ειρήνη Κανά είναι μία ζωγράφος που έχοντας τελειοποιήσει τα εκφραστικά της μέσα, έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει με σίγουρο βήμα από τις ανώδυνες, ονειρικές σκηνογραφίες που την έκαναν δημοφιλή, σε πολύ πιο σύνθετα ή και “επικίνδυνα” θέματα τα οποία απαιτούν την κατάδυση σε απωθημένες, παιδικές μνήμες ή τραύματα. Καταβύθιση στις δυσπρόσιτες εικόνες του υποσυνειδήτου. Εικόνες οι οποίες μόνο αν ντυθούν με τα χρώματα και το ιριδίζον φως της αισθητικής διαδικασίας, μπορούν να εξορκιστούν, δηλαδή να ερμηνευθούν. Κι απελευθερούμενες να απελευθερώσουν…”

Τίτλος Έργου: Sweet Home – Διαστάσεις: 100Χ150εκ.

Το γνώριμο, λυρικό ύφος της γίνεται τώρα απόλυτα βιωματικό και υποστηρίζει με πλαστική επάρκεια και υποβλητικές μπλε ή φαιοπράσινες αποχρώσεις αυτά τα ιερά πρόσωπα της, δυσεύρετης πλέον, αθωότητας. Πρόσωπα που δεν μπορεί παρά να είναι παιδιά και βρέφη, γάτες και σκύλοι. Πρόκειται για εκείνη την αθωότητα που τόσο χειμάζεται στον σύγχρονο κόσμο της βίας και της επιβολής των ισχυρών στους αδύναμους.

Τίτλος Έργου: Είχε το χρώμα του έβενου – Διαστάσεις: 100Χ150εκ.

“Είναι περίεργο το πόσα επίκαιρα ζητήματα υποφώσκουν πίσω από τις παρέες των παιδιών της Κανά που κοιτάζουν με αφέλεια τους θεατές τους. Αφέλεια αλλά και εκείνος ο λανθάνων ερωτισμός που μισοκοιμάται στα κοριτσάκια του Λιούις Κάρολ: Κακοποίηση ανηλίκων, αμβλώσεις, θνησιμότητα των βρεφών, ακόμη και παιδική πορνεία.”

Τίτλος Έργου: O κήπος των οιωνών – Διαστάσεις: 100Χ130εκ.

“Η ζωγράφος υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα τολμάει να μιλήσει – καλύτερα, να ψιθυρίσει – για πράγματα που δύσκολα θίγουν και οι άντρες και οι γυναίκες δημιουργοί. Είναι επίσης ενδεικτικό πως τα παιδιά της Κανά, σαν τους αλητήριους muchachos του Murillo, βγάζουν συχνά τη γλώσσα με χαριτωμένη αυθάδεια στον θεατή που τα κοιτάει! Βγάζουν καλύτερα τη γλώσσα σε έναν κόσμο που απλώς τα κοιτάει χωρίς να παρεμβαίνει. Χωρίς να καταλαβαίνει…”

Τίτλος Έργου: Παράπονο – Διαστάσεις: 30Χ40εκ.

“Στους πίνακες της, τέλος, άλλοτε σαν άγγελοι που κέρδισαν τον παράδεισο κι άλλοτε σαν φαντάσματα ενός Paradise Lost, άλλοτε σαν τα τραγούδια για τα νεκρά παιδιά ενός Μάλερ κι άλλοτε σαν τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να γεννηθούν ενός Γκόγια, παρελαύνουν τρυφερές μορφές αλλά και τρυφερές σκιές μορφών που αιχμαλωτίζουν με την πειστικότητα και την ειλικρίνειά τους το βλέμμα και το μυαλό του θεατή. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μία εποχή που η ζωγραφική ρέπει ανάμεσα στη σύμβαση, την διακοσμητικότητα και τον εύκολο εντυπωσιασμό.”.

Τίτλος Έργου: Το ένδοξο μυστικό – Διαστάσεις: 100Χ150εκ.

Gallery Skoufa – Ειρήνη Κανά – Διάρκεια έκθεσης: 8 – 29 Ιουνίου 2023

Τίτλος Έργου: Φεγγαροχτυπημένο – Διαστάσεις: 40Χ50εκ.

Ποια είναι η Ειρήνη Κανά

Η Ειρήνη Κανά γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση στην ΑΣΚΤ. Αποφοίτησε με άριστα το 1990.

Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο και περισσότερες από 300 ομαδικές, σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αυστραλία και Κίνα.

Έργα της υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Αθήνα και Άνδρο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στο Μουσείο Ύδρας, στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank, στην Black Sea Bank, στον ΟΠΑΠ, στην ΑΓΕΤ  Ηρακλής, στην Interamerican και άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα