Bαγγέλης Βαγγελάτος: Ο ζωγράφος σκιαγραφεί στιγμιότυπα του “ευ ζην” – H έκθεση “LIFE(S)CAPES” έχει εγκαίνια στις 20.12.22
Έργο ζωγράφου: I m king too you know 170x130cm mixed media on canvas 2022

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.

Αμφιταλαντευόμενος σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν και εξπρεσιονιστής με αισθητική που παραπέμπει στην
κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Β. Βαγγελάτος, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του «ευ ζην».

Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στην δουλειά του εικαστικού. Ταυτόχρονα όμως, κρύβεται περίτεχνα, στο έργο και μετατρέπεται σε λατρευτικό είδωλο, ειδώλιο, θεός ή κριτής.

Παρατηρώντας με προσοχή το φορμαλιστικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια του καμβά, διαφαίνονται αποτυπώματα δράσης που χορογραφήθηκαν με ρυθμό καρδιοανταποκριτή.

I m king too you know 170x130cm mixed media on canvas 2022

Στην πλαστικότητα τους, οι μορφές τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική «dripping» του J.Pollok. Εδώ, ο εικαστικός δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις.

Let’s Dance 150x120cm mixed media on canvas 2022

Η γραφή του είναι χειρωνομιακή με ένταση που προκύπτει από το προσωπικό βίωμα και την κοινωνική συναναστροφή. Το αποτέλεσμα αποτελείται από ένα ρυθμικό παιχνίδι που κρύβει μέσα του έννοιες του τυχαίου και του λάθους. Κομβικό ρόλο στην απώτερη δουλειά αποτελεί η έμμεση αναφορά στην J. Mitchel αλλά και στην κληρονομιά του J-M. Basquiat.

Untitled, 55x90cm, acrylic ink on cotton paper, 2022

Ο Β. Βαγγελάτος, μας προσκαλεί σε ένα περιβάλλον οικειότητας, καθώς μέλημά του είναι να καταγράψει τις μεγάλες αυθόρμητες αλήθειες της μεταβολής, της μετάλλαξης και της παραμόρφωσης της ζωής, με τον ίδιο τρόπο που το συναντήσαμε στους πατέρες των μεγάλων κινημάτων.

Η χρωματική παλέτα των έργων, κινείται μεταξύ παλ αποχρώσεων και το φάσμα του λευκού – μαύρου. Με στοιχεία που παραπέμπουν σε χρωματισμούς τοπίων που ανατέλλουν ή δύουν, μας μεταφέρει σε περίτεχνες μορφές που ζουν στο φαντασιακό. Οι φόρμες του αναδύουν την ουσία των μορφών που απεικονίζουν, με σχεδόν συμβολικό τρόπο και σοφία. Η παλέτα του διαταράσσει την ηρεμία και ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με σκοπό να συναντήσει τους «Fauve». Μέσα από κράμα χρωματισμών και γλωσσικών αναφορών μας εντάσσει στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, σχολιάζοντας περίτεχνα την κουλτούρα της εποχής.


Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος γίνεται ένας εκ των προτέρων κοινωνικός ανταποκριτής συναισθημάτων και κοινωνικοπολιτικών προβληματισμών. Βασικό του μέλημα είναι να δημιουργήσει με τον ορό της αλήθειας, να διατηρήσει την ένταση των συναισθημάτων που προκύπτουν από την κοινωνική συναναστροφή και να αιχμαλωτίσει την λήθη σε ένα γεμάτο ένταση, ζωγραφικό αποτέλεσμα.

Στην ερώτηση «Ποια είναι η ουσία που διέπει τον ίδιο τον άνθρωπο;»

Η απάντηση του βρίσκεται μεταξύ του διονυσιακού και του απολλώνιου.

Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός Τέχνης | Εικαστικός
Διοργάνωση : Μετς Κέντρο Τεχνών | Ευγενίου Βουλγάρεως 6 ,11636, Μετς

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε Μάρκετινγκ στην Αμερική όπου και έζησε για αρκετά χρόνια, δουλεύοντας σε οικογενειακή επιχείρηση. Το 2001 ξεκινά αυτοδίδακτος τη ζωγραφική μέσα από μια εσωτερική διαδικασία εκπαίδευσης του πνεύματος. Περνάει τα επόμενα επτά χρόνια ταξιδεύοντας τον κόσμο και καταγράφει τα πολιτισμικά του βιώματα στη ζωγραφική. Με τον τρόπο αυτό αποκτά τη δική του εικαστική ματιά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει προχωρήσει σε τρεις ατομικές εκθέσεις.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα