Ai Weiwei: Δημιούργησε ξανά τα «Νούφαρα» του Monet από 650.000 τουβλάκια LEGO
Image Courtesy: Ai Weiwei Studio


Σχεδόν έναν αιώνα αφότου ο Claude Monet αιχμαλώτισε την ομορφιά των λιμνών με κρίνους σε μια σειρά από ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, ο Ai Weiwei έχει ξανασκεφτεί το τρίπτυχο με έναν ριζικά νέο τρόπο. Ο σύγχρονος Κινέζος καλλιτέχνης – γνωστός για την υπέρβαση των ορίων – χρησιμοποίησε 650.000 τουβλάκια LEGO σε 22 διαφορετικά χρώματα για να ανακατασκευάσει την εικόνα σε τεράστια κλίμακα. Με τίτλο Water Lilies #1, αυτό το εντυπωσιακό κομμάτι είναι μέρος της επερχόμενης έκθεσης του Ai Weiwei: Making Sense που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Σχεδίου (Design Museum) στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2023.

Ο Ai Weiwei είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που εργάζονται σήμερα. Γνωστός σε όλο τον κόσμο για την ισχυρή του τέχνη και τον ακτιβισμό του, ο Ai δεν κάνει διάκριση μεταξύ των κλάδων: η πρακτική του γλιστράει στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τον κινηματογράφο, τη συλλογή και την επιμέλεια.

Αυτή η μεγάλη έκθεση, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, θα είναι η πρώτη που θα παρουσιάσει το έργο του ως σχολιασμό του ντιζάιν και τι αποκαλύπτει για τις μεταβαλλόμενες αξίες μας. Μέσα από την ενασχόλησή του με την υλική κουλτούρα, ο καλλιτέχνης εξερευνά την ένταση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, το χέρι και τη μηχανή, το πολύτιμο και το άχρηστο, την κατασκευή και την καταστροφή. Η έκθεση εστιάζει επίσης στον σεισμό του Σιτσουάν του 2008 και στο μεταβαλλόμενο αστικό πρόσωπο του Πεκίνου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

© image courtesy Ai Weiwei Studio

Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται μαζί με συλλογές αντικειμένων που δεν έχουν δει ποτέ και νέες παραγγελίες για την έκθεση. Θα παρουσιαστούν τρία γλυπτά από χαρτί υγείας—δύο ρολά σε φυσικό μέγεθος, ένα από μάρμαρο και ένα σε γυαλί—που θα καταδεικνύουν τη ζήτηση για βασικά προϊόντα μιας χρήσης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και 2.000 παραμελημένα νεολιθικά πέτρινα εργαλεία που άρχισε να συλλέγει ο καλλιτέχνης από τη δεκαετία του 1990 σε μέρη, όπως υπαίθριες αγορές…«Κανείς δεν τους έδωσε σημασία… [οι πωλητές της αγοράς] εξεπλάγησαν πραγματικά που τους ήθελα», είπε ο Ai.

© image courtesy Ai Weiwei Studio

«Πράγματα που θεωρούμε άχρηστα σε συνηθισμένες εποχές, κάτι τόσο άχρηστο όσο ένα ρολό τουαλέτας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε ξαφνικά πολύτιμο… αυτό ήταν για εκείνον ένα πραγματικό μήνυμα για το πώς τα αντικείμενα μπορούν να αποκτήσουν και να χάσουν αξία ανάλογα με πλαίσιο της εποχής μας», δήλωσε ο Justin McGuirk, ο επικεφαλής επιμελητής στο Μουσείο Σχεδίου και ο επιμελητής της έκθεσης, σε μια διαδικτυακή παρουσίαση στον Τύπο. Το κρίσιμο είναι ότι «δεν παρουσιάζουμε τον Ai Weiwei ως σχεδιαστή και αρχιτέκτονα… [αλλά] χρησιμοποιούμε τη δουλειά και τη σκέψη του για να προβληματιστούμε για το σχέδιο και την αρχιτεκτονική», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο έργο του Water Lilies #1, ο Weiwei μεταφράζει τις εκφραστικές πινελιές του Monet σε μια εικονοστοιχισμένη απεικόνιση που αποτελείται από γεωμετρικά τούβλα. Και ενώ μπορεί να μοιάζει με ιμπρεσιονιστικό κομμάτι από μακριά, η πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει ότι οι οργανικές φόρμες αποδίδονται στην πραγματικότητα με χιλιάδες και χιλιάδες μπλοκ, απηχώντας την επικράτηση της ψηφιακής τέχνης στον σύγχρονο κόσμο. Το συνολικό μήκος του κομματιού είναι 15 μέτρα, καθιστώντας το το μεγαλύτερο έργο τέχνης LEGO που έχει φτιάξει ποτέ ο Weiwe.

Λεπτομέρεια από το έργο “Water Lilies #1,” LEGO bricks, 2022. Photo © Ela Bialkowska OKNO studio. © Image courtesy of the artist and Galleria Continua
Λεπτομέρεια από το έργο “Water Lilies #1,” LEGO bricks, 2022. Photo © Ela Bialkowska OKNO studio. © Image courtesy of the artist and Galleria Continua

Μια βασική διαφορά στο Weiwei’s Water Lilies #1 είναι η προσθήκη μιας σκοτεινής πύλης στη δεξιά πλευρά, η οποία συμβολίζει μια πόρτα στην έρημη επαρχία Xinjiang όπου ο Weiwei και ο πατέρας του, Ai Qing, αναγκάστηκαν να ζήσουν εξόριστοι κατά τη διάρκεια του δεκαετία του 1960. Αυτό δημιουργεί μια αντίθεση μεταξύ του καταπράσινου, υδάτινου τοπίου του κόσμου του Μονέ και της ξηρής υπόγειας πιρόγας που υπέμεινε ο Weiwei για ένα μέρος της ζωής του.

Λεπτομέρεια από το έργο “Water Lilies #1,” LEGO bricks, 2022. Photo © Ela Bialkowska OKNO studio. © Image courtesy of the artist and Galleria Continua

Στα Νούφαρα #1, ενσωματώνω την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Μονέ και συγκεκριμένες εμπειρίες μου από εμένα και τον πατέρα μου σε μια ψηφιοποιημένη και εικονογραφημένη γλώσσα“, εξηγεί ο Weiwei.

Και συνεχίζει:

«Τα τούβλα παιχνιδιών ως υλικό, με τις ιδιότητες στερεότητας και τη δυνατότητα αποδόμησής τους, αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες της γλώσσας στην ταχέως αναπτυσσόμενη εποχή μας, όπου η ανθρώπινη συνείδηση διαιρείται συνεχώς».

Ο Justin McGuirk αναφέρει για το έργο του Ai Weiwei Water Lilies #1.

«Με τα ‘νούφαρα #1’, ο Ai Weiwei μάς παρουσιάζει ένα εναλλακτικό όραμα – έναν παράδεισο στον κήπο. Από τη μια πλευρά, το έχει εξατομικεύσει βάζοντας την πόρτα του παιδικού του σπιτιού στην έρημο και από την άλλη, το έχει αποπροσωποποιήσει χρησιμοποιώντας μια βιομηχανική γλώσσα αρθρωτών μπλοκ LEGO. Αυτό είναι ένα μνημειώδες, περίπλοκο και ισχυρό έργο και είμαστε περήφανοι που είμαστε το πρώτο μουσείο που το παρουσιάζει».

Η έκθεση Ai Weiwei: Making Sense θα διαρκέσει από τις 7 Απριλίου έως τις 30 Ιουλίου 2023, στο Design Museum του Λονδίνου και για εισιτήρια μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες εδώ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα