Alef Aeronautics: Δρόμος χωρίς λακκούβες… στα σύννεφα

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που η ιδέα και η εικόνα ενός αυτοκινήτου που δεν θα κυλάει, αλλά θα πετάει, ανήκε αποκλειστικά στα ενδιαφέροντα των σκηνοθετών και των fans ρετρό ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα όμως η ιδέα αυτή απέκτησε σάρκα και οστά.

Μια από τις πρώτες εταιρείες που εργάστηκαν εντατικά για χρόνια και έκαναν το μακρινό όραμα πραγματικότητα, είναι η Alef Aeronautics που πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της με το πρωτότυπο ModelA στην έκθεση αυτοκινήτου του Detroit. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο το συγκεκριμένο ηλεκτρικό όχημα εγκρίθηκε για πτητικές δοκιμές από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας και αυτή την στιγμή διατίθεται προς προ-πώληση.

Η σχεδίαση του αυτοκινήτου, που έχει το βολικό μέγεθος ενός SUV, εντυπωσιάζει με την ανυπέρβλητη κομψότητά της, θυμίζει δε ένα κανονικό, πολύ μοντέρνο σπορ αυτοκίνητο και καθόλου ένα…αεροπλάνο. Φτιαγμένο ειδικά για να χωράει χωρίς πρόβλημα στις ήδη υφιστάμενες αστικές υποδομές, διαθέτει κινητήρα σε κάθε μια ρόδα ξεχωριστά. Στην περίπτωση όμως που ο/η οδηγός αποφασίσει μια ωραία πρωία να πάρει τον επάνω, πιο ευάερο και πιο ευήλιο δρόμο για τη δουλειά και όχι τον άλλο των κοινών θνητών με τα πολλά φανάρια, τον θόρυβο και τα εκνευριστικά μποτιλιαρίσματα, εκείνος, απλώς απογειώνεται κάθετα.

Ένα ελαφρύ πλέγμα από ανθρακονήματα που βρίσκεται στην κορυφή του οχήματος και περικλείει οκτώ προπέλες αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την πορεία και την ΄πλεύση’ του, με τη χρήση της ενέργειας της ροής του αέρα. Οι λάτρεις εν τούτοις της τεχνολογίας και της απόλυτης καινοτομίας θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μιας και το αυτοκίνητο κοστίζει τούτη την ώρα περί τις 300,.000 δολ. Και, ξεκάθαρα απευθύνεται σε όσους και όσες φρονούν πως…money is no problem! 

Για αυτά λοιπόν τα-πολλά χρήματα που θα δώσετε, θα πάρετε, εκτός από ένα ακατανίκητο image και τα άπειρα βλέμματα θαυμασμού, περίπου 300 χλμ αυτονομία κίνησης στην στεριά και 180χλμ στον αέρα, καθόλου άσχημα νούμερα, πραγματικά.

Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές τι είδους πιστοποίηση θα πρέπει να λάβει το συγκεκριμένο όχημα, πάντως η εταιρεία ετοιμάζει ήδη το δεύτερο μοντέλο της- ένα σεντάν 4 ατόμωνμε χρονικό ορίζοντα το έτος 2035 και πολύ χαμηλότερη τιμή η οποία προβλέπεται να κυμανθεί στα 35,000 δολ, κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για την εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος.

Τώρα, θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος… πόσο εύκολο είναι να γίνουμε όλοι ‘πιλότοι’; Η απάντηση έρχεται κατευθείαν από τον Δευθύνοντα Σύμβουλο της Alef jim Dukhovny, που λέει πως σε 15 λεπτά ή λιγότερο θα γινόμαστε ιπτάμενοι’, αρκεί να  μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ δεξιού, αριστερού, του πάνω-κάτω και, μπρός-πίσω μερών του αυτοκινήτου…

Είναι άλλωστε γνωστό πως η NASA ήδη οραματίζεται ένα μέλλον όπου ιπτάμενα αυτοκίνητα και drones θα καταλαμβάνουν τους ουράνιους διαδρόμους και ‘λεωφόρους΄, εργάζεται  μάλιστα εντατικά πάνω σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.

Εν τω μεταξύ η Alef πρόκειται να παραδώσει τα πρώτα ModelA στους περήφανους και ευτυχείς κατόχους τους, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025…Κοντός ψαλμός ‘αλληλούια’ δηλαδή….

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα